Home > Diverse > Regulile după care se ghida Ginghis Han, marele conducător mongol

Regulile după care se ghida Ginghis Han, marele conducător mongol

Ginghis han

Ginghis Han a fost unul dintre cei mai mari conducători ai tuturor timpurilor, fiind făuritorul marelui imperiul mongol. Însă, toată lumea știe că marile sale cuceriri s-au realizat, urmând anumite reguli barbare și extrem de sângeroase, pe care le aplica armata sa în expedițiile de cotropire.

Iată câteva dintre regulile impuse de Ginghis Han, pe care orice soldat al său trebuia să le respecte cu sfințenie și care au reprezentat cheia succesului său.

A cerut ca mormântul său să fie un loc secret

Mulți ar putea presupune că Ginghis Han a avut parte de funeralii impunătoare, iar mormântul său ar dăinui peste veacuri. De fapt, nu este așa. Acesta a fost înmormântat de supușii săi în mare secret, iar locul său de veci a rămas necunoscut. Nimeni nu știe unde este locul în care acesta a fost înmormântat. Tot ce și-a dorit a fost secretul absolut.

Se spune că hoardele loiale ale lui Ginghis Han ar fi bătătorit cu ajutorul a peste 1.000 de cai mormântul său pentru a ascunde orice semn. În cei aproximativ 800 de ani de la trecerea sa în neființă, nimeni nu a descoperit încă locul acestuia, deși, oamenii de știință și istoricii au venit cu diverse teorii și presupuneri legate de acest subiect.

Ginghis Han a dat legi care promovau egalitatea între bărbați și femei

Ginghis Han a stabilit legi celebre pentru a da dreptul tuturor, bărbat sau femeie, nobil sau om de rând, la drepturi egale în domeniul său. În primul rând, cei mai buni războinici au fost promovați, indiferent de trecutul lor familial sau de originile sale. Mai mult decât atât, femeile mongole puteau lua poziții politice sau religioase, pentru a-și realiza propriile ambiții.

Ordinele și legile trebuiau întotdeauna respectate de supuși

Un soldat mongol nu a pus niciodată la îndoială deciziile superiorului său și a trebuit să le ducă la îndeplinire. Cei care se opuneau erau aspru pedepsiți, de la biciuire, până la pedeapsa capitală.

Se retrăgeau tactic pentru a-și păcăli inamicul

Hoardele mongole aveau tactici de atac, ceea ce nu însemna că și-au atacat orbește rivalii. Soldații pricepuți au știut să se retragă tactic. Își atrăgeau inamicii în capcane, în locuri strategice. Trimiteau o oaste mai mică pentru a-i atrage în capcană pe rivali, apoi apărea restul oastei, care reprezenta forța principală și își nimiceau inamicii.

Susținea libertatea religioasă

Spre surprinderea noastră, dictatorul a permis poporului său să creadă în alți zei decât el. S-a înțeles bine chiar și cu liderii religioși ai țărilor pe care le-a cucerit. Ideea religioasă liberă l-a ajutat cu adevărat să controleze mai ușor vastele regiuni din Asia, Orientul Mijlociu și Europa.

Colecta informații despre popoarele pe care urma să le cotropească

Afla mai multe informații despre rivalii săi, iar acest lucru îl ajuta în cuceririle sale, fiind una dintre strategiile lui. Mongolii au trimis nenumărați agenți să se infiltreze în țara dușmanului lor, pentru a aduna informații despre inamici.

Aveau cai mai mulți decât soldați

Se spune că orice călăreț trebuie să aibă calul său. Cu toate acestea, Ginghis Han le-a oferit mult mai mulți, decât aveau nevoie. Fiecare războinic mongol avea patru sau cinci cai. Asta a crescut foarte mult viteza lor de deplasare, deoarece soldații puteau schimba calul, când unul dintre animale dădea semne de oboseală sau extenuare.

Ginghis Han a împrumutat tehnici de luptă

Ginghis Han a aflat și și-a însușit atuurile dușmanilor săi. La început, armele mongolilor erau destul de primitive, dar au dobândit frecvent noi tehnici și tactici de război din țările pe care le-au cucerit. Astfel că, după cucerirea țărilor din vestul Asiei au început să folosească pentru caii lor căști din oțel, pieptare și chiar armuri. Datorită acestui fapt, cavaleria lor ușoară a evoluat către varianta grea.

Aproape fiecare bărbat trebuia să fie soldat

Un cuceritor nu poate triumfa fără războinici suficienți. Numai serviciul militar obligatoriu îi putea oferi suficienți soldați pentru a-și realiza ambițiile teritoriale. Prin urmare, a ordonat ca toți bărbații fără dizabilități de la 16 la 60 de ani să servească oștirii sale.

Ginghis Han, forma arcași excelenți

Unul dintre atuurile armatei lui Ginghis Han consta în arcașii săi puternici. Regele mongol a ordonat ca toate triburile sale să învețe să tragă cu arcul încă din copilărie. Când au crescut pentru a fi războinici, puteau trage săgeți în timp ce călăreau caii la galop. Mai mult, arcurile lor erau de ultimă generație în acel moment.

Scopul capturării liderilor inamici

Din primele sale campanii, Ginghis Han și-a dat seama de importanța capturării liderului inamicilor. Liderul advers, dacă ar fi fost lăsat în viață, ar fi putut stârni în adepții săi dorința de răzbunare. Prin urmare, el s-a asigurat că armata sa va ucide generalii adverși, după fiecare victorie.

Diviza dușmanii

Ginghis Han avea o forță militară absolută, dar nu-l deranja să câștige un război prin multă vărsare de sânge. O altă strategie a sa era învrajbirea dușmanilor. De exemplu, ei i-a trimis pe creștini să lupte împotriva saracenilor. Acest lucru diviza oastele adverse și slăbea puterea dușmanului în fața tătarilor.

Își alegea momentul adecvat și locul potrivit pentru atac

Ginghis Han era un bun strateg. El purta întotdeauna un război în cel mai bun moment și loc. Uneori și-a condus hoardele să se retragă de pe câmpul de luptă și s-a împărțit în grupuri mai mici. Cu toate acestea, când venea momentul și găsea locul potrivit, își aduna trupele pentru a-l ataca pe inamic în mod neașteptat. Una dintre regulile sale era să încerce mai întâi mișcarea de flancare. Apoi, înconjurau părțile inamice și le atacau din toate părțile.

Soldații lui Ginghis Han foloseau tehnici de asediu

Ginghis Han a recrutat mulți ingineri și specialiști din teritoriile chineze și musulmane. Oamenii pricepuți au învățat armata să folosească catapulte masive pentru a distruge apărarea inamicilor.

Se mișcau foarte repede

Tacticile de război ale lui Ginghis Han presupuneau deplasarea foarte rapidă a hoardelor sale. Se spune că războinicii săi călătoreau cu o viteză de neegalat, fiind mereu cu un pas înaintea armatei adverse. Erau extrem de rapizi și agili.

Ginghis Han avea cei mai buni călăreți

Victoriile lui Ginghis Han s-au datorat și cavaleriei deținute de armata sa. Educația pentru călărie era atât de importantă pentru triburile lor, încât legea prevedea că toți copiii trebuie să învețe să călărească, în timp ce trăgeau cu săgețile.

Soldații lui Ginghis Han împărțeau prada

Deși soldații hanului nu primeau niciun salariu, un comitet special, numit jarqu, împărțea prada și le dădea recompense luptătorilor, constând în aur, argint, cai și sclavi, după fiecare nouă cucerire, fiind cunoscuți ca fiind cei mai de temut cotropitori din toate timpurile.

 

sursa: alphacute.com

sursa foto:pixabay.com


Facebook Comments

Leave a Reply