Home > Diverse > Să vorbim corect românește

Să vorbim corect românește

///
Comments are Off
Să vorbim corect românește

În limba română, se folosesc frecvent expresii sau cuvinte interpretate greșit, de aceea este bine să învățăm să vorbim corect românește.  Acestea sunt, din păcate, des întâlnite și sunt percepute ca fiind corecte. Cele mai întâlnite sunt expresiile pleonastice, acestea constând în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii sau propoziții care repetă în mod inutil aceeași idee.

Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli, pe care dacă le evităm vorbim corect românește.

Foarte des auzim  urarea  „Să crești mare”. Ei bine, nu mai folosiți această expresie, deoarece este un pleonasm. Când crești este evident că te faci mare. Puteți să-i urați să crească eventual sănătos, fericit etc. La fel cum nu ar trebui să spuneți nici cobor jos, care este tot un pleonasm. O altă expresie pleonastică este: părerea mea personalăPărerea mea evident este și personală, nu este nevoie să specificați pentru că devine o repetiție supărătoare și o greșeală de limbă.

Cu siguranță mulți vă cereți scuze în anumite situații, deși corect este să prezentați scuze. Așadar, în situații în care greșiți în vreun fel sau altul față de cineva, veți spune: Vă prezint scuze pentru greșeala mea. – CORECT! Nicidecum nu spuneți: Vă cer scuze. – GREŞIT! A-ți cere scuze înseamnă a cere, celui față de care ai greșit, să-ți prezinte scuze. În schimb, puteți, bineînțeles, să folosiți expresia: Îmi cer iertare. – CORECT!

La fel de des auzim cuvântul discreție folosit în mod greșit, ca în următorul exemplu: A fost mâncare și băutură la discreție. – GREȘIT! A fost mâncare și băutură din belșug. – CORECT! În această situație, cuvântul  discreție este folosit greșit, sensul acestuia fiind confundat cu cel al cuvintelor, belșug sau abundență. Astfel, expresia devenită deja clișeu este greșită, deoarece nu se cunoaște sensul adevărat al cuvântului discreție, care conform dicționarului, reprezintă  însușirea de a fi discret, tăcere, secret, puțin, cu măsură. Cel mult această exprimare greșită poate fi folosită ca argou, de unde probabil a și fost preluată.

Un alt cuvânt folosit în mod frecvent incorect este visAm vise mărețe. – GREȘIT! Am visuri mărețe. – CORECT! Visele sunt imaginile și procesele psihice care survin în timpul somnului, iar idealurile la care sperăm sunt visuri. Cele două sensuri nu trebuie, așadar, confundate.

Ați auzit de multe ori cuvântul viruşi folosit ca plural pentru virus, microorganism, agent patogen inframicrobian, ceea ce este greşit. Pluralul corect este virusuri. Confuzia vine de la faptul că există şi pluralul viruşi, dar acesta se referă la virusul informatic. Asta înseamnă că ambele forme sunt corecte, dar au altă semnificație. În această perioadă sunt mai multe virusuri. – CORECT! În această perioadă sunt mai mulți viruşi. – GREŞIT! Calculatorul are mai mulți viruşi. – Corect! Calculatorul are mai multe virusuri. – Greşit!

O altă greşeală des întâlnită este pronunția verbului a completa. Multă lume spune a complecta, ceea ce este greşit. La fel se întâmplă şi în cazul verbului a vrea, la persoana I, când tot o literă face diferența între corect şi incorect. Eu voiam zmeură. – CORECT! Eu vroiam zmeură. – GREŞIT! Un alt verb a cărui formă este greșit folosită este a merita. Foarte mulți folosesc greșit forma de la persoana a III-a a verbului, spunând se merită. Acest verb nu este reflexiv, deci nu are o astfel de formă. Merită să cumperi maşina. – CORECT! Se merită să cumperi maşina. – Greşit!

Evitarea orală a unei cacofonii se face prin înlocuirea cuvântului, expresiei sau prin folosirea altei topici în frază sau propoziție. Din lipsa inspirației de moment de multe ori auzim intercalată conjuncția „şi”, care salvează oarecum situația (nefiind cea mai fericită variantă). Greşit este că, din ce în ce mai des, auzim introdusă conjuncția şi unde nu se cere. Ca în acest exemplu: ”Sunt de acord ca şi coleg, ca şi avocat să fac asta.” Convențional se folosește prima parte, deși în această situație corect este: Sunt de acord în calitate de coleg. Și a doua exprimare, ca şi avocat, evident este greșită, pentru că nu necesită introducerea conjuncției și în propoziție, conjuncția având rol de legătură între două cuvinte sau propoziții cu același rol sintactic.

 

 

 

 

Facebook Comments
You may also like
6 secrete pentru a-ți îndeplini visurile
Greșeli de exprimare
Greșeli de exprimare frecvent întâlnite