Home > Diverse > Sfântul Nicolae, semnificație și tradiție

Sfântul Nicolae, semnificație și tradiție

///
Comments are Off
Sfântul Nicolae, semnificație și tradiție

Sfântul Nicolae, căruia i se spune şi Sân-Nicoară sau Moş Nicolae, este unul dintre cei mai populari sfinți creștini. Acesta este reprezentat în calendarul popular ca un bătrân cu barbă, simbolizând trecerea timpului calendaristic, ca o îmbătrânire a acestuia, fapt ce reiese şi din poziţionarea în ultima lună a anului.

Cine a fost Sfântul Nicolae?

Acesta a fost un arhiepiscop, Sfântul Ierarh Nicolaedin Myra-Lichia, zona Turciei de azi. A fost cunoscut ca o persoană cu credinţă în Dumnezeu și a trăit în secolul al IV-lea. Ziua de 6 decembrie îi este închinată. Se crede că la această dată a încetat din viaţă, în anul 342, după ce a fost întemniţat pe vremea în care creştinii erau persecutaţi. Se spune că părinții săi erau bogați. Iar el după ce a rămas orfan timpuriu şi-a împărţit toată averea pe care o moştenise.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Boboteaza

Se scrie despre Sfântul Nicolae că îi pedepsea pe cei ce nu respectau credinţa prin lovirea cu nuiaua, peste mâini. În același timp, ştia să ofere iertare, crezând că încercările vieţii pot fi prea apăsătoare pentru unii oameni. El a dăruit mult săracilor, a adus alinare celor triști și a vindecat bolnavi, cu putere de la Dumnezeu. Fapt pentru care este supranumit și Făcătorul de minuni.

Citește și: Superstiții, obiceiuri și arte divinatorii practicate de Crăciun

Sfântul Nicolae este cunoscut în popor sub denumirea de Moş Nicolae. Conform tradiţiei româneşti, acesta este ilustrat pe un cal alb, făcând trimitere la prima zăpadă. El păzeşte Soarele, care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte, pentru a lasă lumea fără lumină şi căldură.

Citește și: Bradul de Crăciun, origini, tradiții și mituri

Se spune că este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Diavol, ajută văduvele și orfanii, iar pe fetele sărace să se mărite. De asemenea, el este stăpânul apelor, salvând de la înec corăbierii și apără soldaţii pe timp de război. Din acest motiv, el este invocat în timpul luptelor.

Ce spune legenda lui Moș Nicolae

Legenda spune că originea obiceiului de a pune cadouri în ghete se află în faptul că Sfântul Nicolae a fost impresionat când a aflat într-o zi că un tată din Myra era îndurerat că nu-şi poate mărita fiicele, pentru că nu avea bani.

Acesta se hotărâse să le ia zilele şi apoi să-şi pună și el capăt vieţii. Atunci, Sfântul Nicolae a poruncit slugilor sale să ia câteva pungi cu galbeni şi să le strecoare în casa acelei familii. Punguţele au fost strecurate pe hornul sobei. De aici vine și obiceiul cu agățatul de ciorapi lângă șemineu, de Moş Nicolae.

Citește și: Superstiții la români. Ce obiceiuri bizare se practicau în spațiul românesc

De asemenea, în noaptea de Moș Nicolae (5-6 decembrie), a fiecărui an, există și tradiția pregătirii și lustruirii ghetuțelor sau cizmulițelor, în speranța că vor fi umplute cu dulciuri sau alte daruri. În special copiii primesc darurile, dar nu numai. Se zice că Moș Nicolae le aduce daruri celor cuminţi. În schimb, celor neascultători le aduce câte o nuieluşă, astfel îi atenţionează să îşi asculte părinţii şi bunicii și că este suficient să se uite pe fereastră ca să știe ce copil este cuminte sau nu.

Citește și: Cum să atragi prosperitatea și norocul. Ierburi cu efecte magice

 

Sursa foto: historia.ro

 

Facebook Comments
You may also like
Ritualuri de manifestare a dorințelor cu ocazia portalului din data de 8.08. Ziua în care dorințele se împlinesc. Ce se întâmplă pe această dată
Ritualuri de manifestare a dorințelor cu ocazia portalului din data de 8.08. Ziua în care dorințele se împlinesc. Ce se întâmplă pe această dată
Superstiții pentru atragerea banilor
Superstiții pentru atragerea banilor. Ce spune numerologul Cristian Pompei
Obiecte pentru atragerea prosperității și a energiei pozitive în casă. Ce spune astrologia vedică
Obiecte pentru atragerea prosperității și a energiei pozitive în casă. Ce spune astrologia vedică
Ritualuri și obiceiuri de Revelion
Ritualuri și obiceiuri de Revelion pentru a avea un an bun