Home > Diverse > Cine a fost Sfântul Valentin. De ce se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie

Cine a fost Sfântul Valentin. De ce se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie

///
Comments are Off
Cine a fost Sfântul Valentin și ce semnificație are această sărbătoare

Cine a fost Sfântul Valentin și ce semnificație are data de 14 februarie. De ce se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților cu acest prilej?

Cine a fost Sfântul Valentin?

În calendarul creștin romano-catolic, Sfântul Valentin a fost oficiat prima dată în anul 496, când a fost sanctificat de Papa Gelsius. Se vehiculau trei nume de martiri cu numele de Valentin ce aveau legătură cu acea dată, adică care au fost omorâți în jurul ei.

Citește și: Carnavalul de la Veneția

Se presupune că cel sanctificat a fost un preot care a fost închis și decapitat pe 14 februarie 269, devenind martir, după ce l-a trădat pe împăratul roman Claudius al II-lea. Acest împărat era împotriva căsătoriilor dintre tineri, spunea că soldaţii însuraţi nu mai pot lupta la fel de bine.

Citește și: Primăvara între tradiții și speranță

Preotul, dimpotrivă, era de părere că mariajul este parte din planul lui Dumnezeu şi unul din scopurile acestei vieţi. Acesta oficiind căsătorii religioase în timpul acesta în secret, în numele iubirii. Dăruia flori din grădina sa cuplurilor de îndrăgostiți şi vindeca oameni.

Povestea capătă aură mitică mult mai târziu, prin secolul al XIV-lea, prin poemele lui Geoffrey Chaucer, când distincţiile dintre sfinţii Valentin s-au pierdut. Istorisirea este scrisă în cea mai editată carte după Biblie a acelor vremuri, Legenda Aurea scrisă de Jacoppo da Vogarine.

Citește și: Dragobete, semnificații și tradiții

În carte se vorbeşte despre faptul că sfântul a vindecat-o de orbire pe fata paznicului închisorii, fără să se spună de vreo poveste de dragoste. De aici au înflorit istorisirile cu iz romantic, care au dus la ideea că Sfântul Valentin este protectorul îndrăgostiților. Una dintre acestea spunea ca s-ar fi îndrăgostit de fata paznicului şi i-ar fi scris un bilet în noaptea precedentă execuției, cu însemnarea: „pentru Valentina mea”.

De ce Ziua Îndrăgostiților?

În zilele noastre Sfântul Valentin nu mai există în calendarul romano-catolic. La data de 14 februarie figurează alți doi sfinți, cu alte nume. A fost scos de către Papa Paul al VI-lea în anul 1969. Cauza ar fi fost ambiguitatea informațiilor referitoare atât la persoana sa, cât şi la faptele care au dus la consacrarea lui ca sfânt.

Iar în calendarul ortodox Sfântul Valentin este sărbătorit pe data de 30 iulie. De aici şi paradoxul că la 14 februarie nu există un sfânt de sărbătorit propriu-zis. Dar, în cinstea celui care a fost considerat patronul îndrăgostiților multe secole, pe această dată în multe părți ale globului pământesc se sărbătoreşte dragostea.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

 

Facebook Comments
You may also like
cea mai urâtă femeie din lume, pentru a-și salva copiii
Povestea tragică a unei mame care a ales să fie considerată cea mai urâtă femeie din lume, pentru a-și întreține copiii
Teorii ale conspirației. Ce s-a întâmplat la World Trade Center sau cu Prințesa Diana
Teorii ale conspirației. Ce s-a întâmplat cu Prințesa Diana sau la World Trade Center
Curiozități despre orașul Pompei, înghițit de erupția vulcanului Vezuviu
Curiozități despre orașul Pompei, acoperit de erupția vulcanului Vezuviu
Minunile lumii antice
Cele 7 minuni ale lumii antice