Home > Diverse > Flori de soc, beneficii. Un remediu cu gust parfumat de care trebuie să profiți

Flori de soc, beneficii. Un remediu cu gust parfumat de care trebuie să profiți

///
Comments are Off
Flori de soc, un remediu cu gust parfumat

Flori de soc, beneficii despre care nu știai și pe care nu trebuie să le ratezi. De ce trebuie să consumi ceai de soc sau socată.

Flori de soc, beneficii

Socul (Sambucus nigra) este un arbust atât de cunoscut, în special, pentru că din florile lui aromate se face socata, licoarea copilăriei multora dintre noi. De la soc pot fi întrebuințate atât florile, cât și fructele numite bace. Din fructele de soc  se pot face un sirop și  o dulceață excelente.

Citește și: Mirodenii și plante aromatice ideale pentru imunitate

Arbustul de soc, poate fi întâlnit în grădini, dar și în sălbăticie. În trecut, tufele de soc erau plantate în grădini cu scopul de a proteja legumele. Florile și bacele de soc sunt îndrăgite și de păsări, peste 35 de specii se hrănesc cu bacele acestui arbust.

Atât florile de soc, cât și fructele  lui au fost întrebuințate de-a lungul timpului în medicina tradițională cu succes, în cazurile de răceli și gripă.  În medicina tradițională, bacele de soc sunt consumate  pentru stimularea imunității, mai ales dacă sunt combinate cu echinaceea. Florile provoacă transpirație abundentă, ajutând la scăderea febrei și eliminarea toxinelor.

Tratează herpesul

Bacele au proprietăți antivirale puternice și ajută la tratatea herpesului, zona zoster, gripă și în general, pentru tratarea căilor respiratorii superioare. Nu este indicat să fie consumate crude în cantitate mare, deoarece pot produce diaree și probleme digestive.

Citește și: Infuziile de plante medicinale, ideale pentru tenuri perfecte

Altfel devin bune pentru tratarea constipației. Sub forma dulcețurilor,  siropurilor, tincturilor sau a ceaiurilor reprezintă o adevărată încântare culinară plină de savoare.

Socul în diverse combinații cu alte plante poate deveni leac eficient în anumite afecțiuni. Spre exemplu, pentru răceală puteți prepara așa zisul leac țigănesc care conține următoarea combinație de plante:

Leac țigănesc cu flori de soc

  • o parte de flori de soc;
  • o parte flori și frunze de coada soricelului;
  • o parte mentă.

Se pun într-un litru de apă rece câte 8 linguri din aceste plante mărunțite și amestecate și se pune la fiert. Când a dat în clocot se ia de pe foc și se lasă 30 de minute la infuzat. Apoi, se bea cu înghițituri mici pe tot parcursul zilei.

Citește și: Cele mai energizante ceaiuri din plante medicinale

Pentru o inimă sănătoasă vă puteți prepara un ceai nutritiv și tonic, fiind și un bun antioxidant,  folosind următoarele fructe:

  • 2 părți de bace de soc uscate;
  • o parte de afine uscate;
  • o parte de fructe de pădure uscate;
  • 2 părți de măceșe uscate.

Urmând același mod de preparare ca la precedenta rețetă, consumați o cană de ceai pe zi și astfel vă veți  menține sănătatea inimii și vă veți hrăni organismul cu vitamine.

 

 

sursa: Rosemary Gladstar/ Ghid esential de plante medicinale

 

Facebook Comments
You may also like
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie