- Anul acesta, solstițiul de vară este pe 21 iunie. Evenimentul este mai interesant în 2016, deoarece coincide cu Luna Plină, „Strawberry Moon”, care are o culoare specială în luna iunie, iar în emisfera nordică este mai mare ca de obicei. Această coincidență reprezintă un fenomen extrem de rar, s-a mai întâmplat în 1948, fapt pentru care unii cercetători spun că ar putea avea consecinţe bizare asupra anumitor persoane. Vizați sunt cei cu sensibilitate astrală.
- Este ziua cu durata cea mai lungă din an, respectiv 15h şi 32m, şi noaptea cea mai scurtă, respectiv 8h şi 28m. Soarele se află la culminație, la 67° 52′ deasupra orizontului, raportat cu latitudinea medie a țării noastre.
- Sunt două zile de solstițiu pe an, de vară şi de iarnă, când este ori cea mai lungă zi din an, respectiv cea mai scurtă zi. Ele alternează în funcție de emisferă, când este solstițiul de vară în cea nordică, în cea sudică este solstițiul de iarnă şi invers.
- Denumirea de solstițiu provine din latină, solstitium, însemnând Soarele stă, şi vine de la faptul că în aceste zile, spre deosebire de celelalte zile din an, unghiul pe care îl face soarele cu orizontul devine staționar de la o zi la alta, datorită inversării sensului său de variație.
- În anii bisecți (29 zile februarie) solstițiul de vară este pe data de 20 iunie. Odată cu solstițiul din iunie se considerată începutul verii astronome, în emisfera nordică, iar la solstițiul din 21 decembrie, începutul iernii astronome, când se înregistrează ziua cu cea mai mică durată din an.
Facebook Comments