Sosul tzatziki este o emblemă a bucătăriei greceşti, foarte apreciat, atât de către greci, cât şi de oricine altcineva care descoperă acest fel de mâncare. Este delicios, aromat şi răcoros şi se poate servi ca aperitiv sau ca sos pentru carnea preparată la grătar. Se potriveşte foarte bine cu carnea de miel sau pasăre. Grecii îl folosesc când fac gyros, preparatul lor la fel de cunoscut.
Este o rețetă personalizată, care diferă de cea clasică prin faptul că se adaugă şi puțină smântână, pentru a fi mai cremos, mai tartinabil.
Ingrediente:
- 300 g de iaurt grecesc;
- 100 g smântână;
- 1 castravete;
- 1 căpățână mică de usturoi;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- 1 lingură de zeamă de lămâie (opțional);
- câteva fire de mărar;
- sare şi piper după gust.
Mod de preparare:
Se amestecă într-un bol iaurtul, după ce îl scurgem bine de zer, smântâna şi lingura de ulei. Castravetele se dă pe răzătoare sau se toacă foarte mărunt şi se pune în bol, împreună cu usturoiul pisat şi mărarul tocat mărunt.
Se asezonează cu sare şi piper după gust şi se amestecă până se omogenizează. În funcție de gustul fiecăruia se poate adăuga o lingură de zeamă de lămâie sau nu, este opțional. Se poate servi decorat cu o frunză de mentă pentru un plus de savoare, prospețime şi iz mediteraneean.
Poftă bună la sosul tzatziki!