Home > Știați că? > Ziua de 9 mai, triplă semnificație istorică

Ziua de 9 mai, triplă semnificație istorică

///
Comments are Off
Ziua de 9 mai, triplă semnificație istorică

Ziua de 9 mai are o semnificație importantă atât pentru țara noastră şi Europa, cât şi pentru omenire. La această dată, în ani diferiți, au avut loc trei evenimente majore, ce au marcat istoria.

Iată care sunt acestea, în ordine cronologică.

Ziua Independenţei în România

Proclamată în 1877, la 9 mai, de către ministrul de afaceri externe, Mihail Kogălniceanu, în Adunarea Deputaților. Acesta declara independența statală față de suveranitatea otomană: „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare!”

Era încununarea demersurilor şi politicilor duse de câțiva ani. Independența  trebuia impusă pe câmpul de luptă în fața armatelor turceşti şi totodată recunoscută de puterile europene.

Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite

În cel de-al Doilea Război Mondial, la 9 mai 1945. La această dată Aliații au obținut victoria împotriva Germaniei naziste. Semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei naziste, la această dată, a condus la încheierea războiului în Europa.

Citește și: Personalități feminine din România care au scris istorie

Acest război a fost cel mai mare conflict din istorie, cu peste 60 de milioane de vieți pierdute atât militari, cât şi civili. Pierderile civile au fost mai mari decât cele militare. Cel de-Al Doilea Război Mondial s-a sfârșit în urma bombardamentelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, 6 și 9 august, când Japonia a capitulat.

Armistițiul a fost semnat la 2 septembrie 1945, pe puntea cuirasatului Missouri. Ziua Victoriei este sărbătorită la 9 mai de România, cele mai multe țări din estul Europei, dar și de statele care au aparținut fostei URSS sau fostei Iugoslavii. În Marea Britanie, Franța, Slovacia, Cehia, Norvegia, Țările Baltice și în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei este sărbătorită în ziua de 8 mai.

Ziua Europei 

Marchează declarația istorică făcută de ministrul de externe francez, Robert Schuman. Aceasta a avut loc la data de 9 mai 1950, care făcea apel la unitate și pace pentru Europa. Acesta propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, prin care să se elimine rivalităţilor seculare dintre cele două state.

El spunea, în declarația care a stat la baza creării Uniunii Europene de azi, următoarele:  „Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice… Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie.”

 

Facebook Comments