Home > Diverse > Gesturile care trădează sentimentele și gândurile interlocutorului

Gesturile care trădează sentimentele și gândurile interlocutorului

///
Comments are Off
Gesturile care trădează sentimentele și gândurile oamenilor

Gesturile care trădează sentimentele și gândurile interlocutorului. La ce trebuie să fii atent atunci când interacționezi cu o persoană, pentru a-ți da seama de ceea ce este în mintea sa.

Gesturile care trădează sentimentele

Comunicarea verbală este însoțită aproape întotdeauna de gesturi. Acestea ne trădează, iar limbajul nonverbal spune mai multe decât am putea exprima în cuvinte despre un om. Dacă știm limbajul trupului putem afla când o persoană este sinceră sau minte, dacă se simte confortabil sau are o stare de disconfort și se simte stânjenită.

Citește și: Strategii în comunicare, pentru a avea un efect pozitiv asupra celorlalți

Iată câțiva indicatori comportamentali care vă vor da indicii cu privire la starea de spirit a interlocutorilor cu care intrați în contact. Este bine de știut că acești indicatori sunt influențați în funcție de zonă și cultură. Astfel, trebuie ținut cont de acestea pentru a putea înțelege limbajul trupului. Deoarece un anumit gest poate însemna ceva într-o anumită zonă și cu totul altceva în alta.

Indicatorii comportamentali pot oferi informații despre starea de spirit a persoanei, sunt gesturi făcute involuntar, fiind controlate de procesele involuntare din creier și nu se află sub controlul conștient. De aceea indică mult mai bine emoțiile persoanei decât o relatare în cuvinte.

Citește și: Strategii în comunicare. Află cum poți mustra sau critica pe cineva fără să-l superi

Dacă sunteți pus în situația de a crede între ceea ce spune o persoană despre sentimentale sale și ceea ce transmite prin gesturi, alegeți să credeți cea de a doua variantă, pentru că gesturile nu mint niciodată.

Gesturile care trădează anxietatea

Astfel, o persoană care își roade unghiile este o persoană anxioasă. Dacă face acest gest în mod frecvent înseamnă că suferă de anxietate cronică. Iar dacă se întâmplă doar uneori denotă faptul că se află într-un moment de anxietate. Acest gest poate indica și o ostilitate inhibată, persoana descărcându-se în acest mod.

Citește și: Cum să te asculte soțul. Trucuri în comunicare ca să te faci ascultată de un bărbat

Unii indicatori sunt ușor de identificat și recunoscuți de toată lumea. Spre exemplu, când cineva roșește se știe că acel om se simte rușinat sau jenat.

Postura corpului este de asemenea un bun indicator. Persoanele dominante vor adopta o postură de călăreț. Asta înseamnă că va sta cu picioarele întinse și tălpile depărtate, iar persoanele subordonate, o postură de drepți cu tălpile apropiate. Postura călărețului transmite două mesaje, unul este cel de amenințare, iar celălalt de bărbat cuceritor, puternic, stăpân pe el.

Citește și: Limbajul picioarelor dezvăluie caracterul unei femei

Postura foarfecelui este când picioarele sunt încrucișate. Aceasta arată că persoana este, eventual, angajată într-o discuție în care se simte confortabil și nici nu are de gând să plece prea repede.

Ce sentimente trădează salutul cu mâna

Și salutul cu mâna ne poate indica ce sentimente îl încearcă pe celălalt față de interlocutor. O strângere de mână „moartă” apare atunci când cineva oferă mâna relaxată total. Acest lucru poate indica faptul că persoana respectivă nu prezintă deloc interes față de cel căruia îi strânge mâna.

Această strângere de mână se întâlnește în general la persoanele pline de ele sau la cele care forțate de împrejurări trebuie să dea mâna cu mai multă lume. O strângere de mână fermă ne spune că acea persoană este una extravertită care nu se blochează emoțional sau mai e întâlnită la persoanele care simt că îl domină pe interlocutor.

Citește și: Semne că te înșală. Cum îți dai seama că partenerul îți este infidel

Transpirația palmelor și nu numai poate fi un indicator al anxietății și emoțiilor. Mișcările unei persoane anxioase sunt neregulate, agitate, își mișcă mult mâinile pe lângă corp sau încearcă să se „joace” cu diverse obiecte, căutându-și liniștea. În schimb, mișcările unei persoane încrezătoare sunt armonioase și relaxate.

Gesturile care trădează sentimentele- vezi privirea interlocutorului

Plecatul privirii în prezența unor persoane arată supunerea. De obicei acest gest este o acțiune conștientă şi este făcut cu intenția de a liniști o persoană mai dominantă. Tot acest gest de plecare a privirii poate fi și un semnal de flirtare. În general, coborârea sau pendularea privirii sunt gesturi ale fricii sau rușinii, în timp ce ochii măriți sunt un gest făcut cu scopul de a dezarma și a atrage grija celuilalt, cât și un semn al atenției inocente.

Citește și: Cum știi că te minte. Secretele care îi demască pe mincinoși

Gestul făcut de persoanele care își mișcă privirea de multe ori dintr-un capăt în celălalt al câmpului vizual, fără însă a-și mișca capul, denotă faptul că acestea încearcă să găsească căi de scăpare.

De asemenea, într-o conversație dacă interlocutorul își întoarce privirea în partea stângă semnifică că încearcă să-şi amintească, să rememoreze momentul din trecut despre care vă vorbește. Înseamnă că persoana respectivă este sinceră, relatând un moment care s-a petrecut în trecut. Partea stângă a creierului este responsabilă pentru gândirea analitică și logică, responsabilă cu detaliile.

Citește și: Tipologii de prieteni de pe Facebook

În schimb dacă își întoarce privirea spre partea dreaptă, înseamnă că persoana caută să creeze povestea relatării pe moment. Partea dreaptă a creierului este responsabilă cu creația și imaginația. În această situație dacă persoana încearcă să vă povestească ceva s-ar putea să nu fie tocmai sinceră, ci să mintă, inventând pe moment o poveste.

Tot din privire vă puteți da seama dacă persoana care vă privește se simte bine sau este chiar atrasă de dumneavoastră, deoarece are pupilele dilatate. Când oamenii trăiesc emoții intense, fie pozitive sau negative, pupilele lor se dilată.

Ce spune zâmbetul despre un om

Și zâmbetul poate oferi indicii cu privire la sentimentele oamenilor. Astfel că, un zâmbet în care este implicată numai gura este un zâmbet fals, eventual cu scopul de a părea sociabil. Zâmbetul sincer care exprimă plăcere este cel în care se folosește și gura și ochii.

Puteți recunoaște un zâmbet sincer, întrucât mușchiul din lateralul ochilor, prin contracție, formează ridurile cunoscute sub denumirea de „laba gâștei”.  Acest mușchi este stimulat numai de un sentiment autentic. La fel se întămplă și mușchii de pe partea laterală a feței care sunt în legătură cu colțurile gurii. Când acești mușchi se contractă colțurile gurii sunt trase în sus, astfel se produce zâmbetul.

Citește și: Reguli pentru a fi convingător și a obține ce dorești. Cum să te folosești de limbajul nonverbal

Un indicator foarte evident al sentimentelor este mușcarea buzelor, conform anatomistului Charles Bell, acesta este indicatorul cel mai clar al sentimentelor de atracție. Astfel, acest gest indică faptul că persoana își reprimă simbolic sentimentele prin control asupra cuvintelor, pentru a nu le regreta mai târziu.

În comunicarea interumană, inclusiv tăcerea este un act ce poate reprezenta o tehnică de control a emoțiilor.

 

sursa: Cartea gesturilor/ Peter Collett

 

Facebook Comments
You may also like
Motive pentru care oamenii frumoși tind să rămână singuri
Motive pentru care oamenii frumoși tind să rămână singuri
Limbajul picioarelor
Limbajul picioarelor dezvăluie caracterul unei femei
strategii de comunicare
Strategii în comunicare, pentru a avea un efect pozitiv asupra celorlalți
Cum știi că te minte. Secretele care îi demască pe mincinoși
Cum știi că te minte. Secretele care îi demască pe mincinoși