Home > Diverse > Sfânta Parascheva, tradiții și superstiții legate de această sărbătoare

Sfânta Parascheva, tradiții și superstiții legate de această sărbătoare

///
Comments are Off
Sfânta Parascheva, tradiții și superstiții legate de această sărbătoare

Sfânta Parascheva este sărbătorita anual pe data de 14 octombrie.  Cu această ocazie se organizeză un pelerinaj cu sute de mii de cedincioși la Iași, acolo unde se află moaștele Cuvioasei. Sfânta Parascheva mai este cunoscută în popor și sub numele de „Sfânta Vineri”.

Moaștele Cuvioasei Parascheva se afla la Iași de peste 370 de ani. Ele au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu. Initial, au fost așezate în Biserica Trei Ierarhi. În anul 1888, după slujba de vecernie, un incendiu a mistuit locasul de cult, dar nu și moaștele. Atunci, s-a decis să fie mutate la Catedrala Mitropolitană.

Tradiții și superstitii de Sfânta Parascheva. Ce este interzis să faci în această zi

Cei care merg în pelerinaj să se închine la moaștele Sfintei trebuie să poarte o broderie specială.

De Sfânta Parascheva este interzis să faci treburi în gospodarie. Tradiția populară spune că este interzis cusutul, gătitul ori alte treburi în gospodarie. Se mai spune că, dacă nu ții cont de toate acestea, vei avea dureri puternicee de cap și de ochi.

Se împarte must și vin nou, iar printre bucatele consumate astăzi sau care sunt date de pomană în această zi, nu trebuie sa fie mâncare cu cruce, nuci, castraveti sau pepene roșu.

Tradiții si superstiții de Sfânta Parascheva

O altă tradiție spune că femeile însărcinate trebuie să-și împartă mâncarea cu copiii sărmani. Astfel, Sfânta Parascheva te va ocroti când vei da naștere copilului tău si vei avea parte de o naștere ușoara, fără dureri.

Pe data de 14 octombrie, de sărbatoarea Sfânta Parascheva, se fac previziuni despre vreme. Astfel că, se spune că dacă oile dorm înghesuite și strânse, una lângă cealaltă în această zi, iarna va fi una grea, lungă și geroasă. Iar dacă ele dorm risipite, iarna va fi una blândă.

citește și: Turist în Țara Sfântă

Detaliul neștiut despre moaștele Sfintei Parascheva

Puțini sunt cei care știu că Sfânta Parascheva are un veșmânt blestemat. El se afla sub cele realizate de croitori, care nu se schimbă niciodată. Are pe el inscriptionat un blestem care îi înfioară pe români. Mai precis, pe el este înscris blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam.

Scrisul spune asa: Blestemat să fie cel care va împraștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”, conform antena3.ro.

 

sursa+foto: haihuin2.com

 

 

Facebook Comments