Home > Diverse > Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia

///
Comments are Off

Pe data de 9 martie a fiecărui an se sărbătorește prăzmuirea Sfinților 40 de Mucenici atât pentru ortodocși, cât și pentru greco-catolici. Conform scrierilor Bisericii Ortodoxe, aceștia erau soldați creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a, Fulminata din Armenia, în vremea împăratului Licinus, care a domnit între anii 308 și 324. Acesta este cunoscut în istorie pentru prigonirea creștinilor. Agricola, guvernatorul Armeniei de la acea vreme, i-a întemnițat timp de opt zile și a poruncit să fie bătuți cu pietre, pentru că nu au vrut să se abată de la credința lor.

Se spune că după aceste opt zile au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei, de unde vine și numele de Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Unul dintre ei a fugit din lac la miezul nopții, din cauza gerului, și a murit, iar ceilalți rămași au avut parte de minuni venite în urma rugăciunilor făcute de ei. Gheața s-a topit, apa s-a încălzit, iar peste ei s-au coborât 40 de cununi luminoase. Un soldat, văzând aceste minuni și că una dintre cununi rămâne liberă, s-a aruncat în apă, spunând că și el este creștin. Supliciul nu s-a terminat aici, deoarece nu au murit, au fost torturați până când au decedat și au fost puși într-un car spre a fi duși și arși, apoi aruncați în lac.

Unul dintre martiri, Meliton, un tânăr soldat, nu a decedat, dar mama sa a ales să-l pună în car alături de ceilalți, convinsă fiind că doar așa avea pregătită împărăția cerurilor. A murit în brațele mamei sale pe drum.

Această sărbătoare creștină se suprapune cu începerea anului agricol tradițional, conducând către ceea ce noi numim Mucenicii, zi în care se încheie în credința populară zilele babelor și încep zilelor moșilor. Se fac ritualuri, care trimit către Moşii-Sfinţi ce bat cu bâtele în pământ, să alunge îngheţul ca să facă loc căldurii, astfel dând drumul primăverii. Copiii și tinerii sar peste focuri, în zonele rurale se scoate plugul la arat, după ce este primenit, trecut prin “foc purificator”, curățat și reparat. O superstiție spune că dacă plouă în această zi, sigur va ploua și de Paști, iar alta că vin berzele aducătoare de noroc și de copii.

Celebrarea acestei sărbători se face într-o atmosferă de bună dispoziție. Se pregătesc, în funcție de regiune, colaci în formă de opt sau mucenici fierți în apă, la care se adaugă zahăr, nucă și scorțișoară. Aceștia se stropesc cu 40 de pahare, fie de vin sau țuică, așa cum spune tradiția, în amintirea celor 40 de Mucenici. Legenda legată de sfârşitul Dochiei spune că feciorii blestemaţi de ea, pentru că i-au rătăcit oile şi ea a trebuit să plece pe munte în căutarea lor, unde a şi a murit, încing pe 9 martie un priveghi cu câte 40 de pahare de fiecare bărbat.

 

Sursa foto: click.ro

 

 

Facebook Comments