Home > Rețete culinare > Baclavaua, cel mai renumit desert turcesc

Baclavaua, cel mai renumit desert turcesc

///
Comments are Off
baclavaua

Baclavaua este un desert ce provine din țările orientale.  În țările arabe, dar și în Turcia, este considerată prăjitura națională și este o delicatesă în aceste regiuni. Cu siguranță cei care ați vizitat aceste locuri și iubiți dulciurile, ați mâncat cel puțin o dată baclava. Baclavaua se face în aceste regiuni din cele mai vechi timpuri, fiind considerată de-a lungul istoriei și delicatesa sultanilor.

Acum, baclavaua poate fi găsită și la noi în unele cofetării, însă de asemenea, poate fi preparată simplu și acasă și consumată proaspătă.

Din fericire rețeta acestui desert este foarte ușor de preparat, mai ales că acum în comerț se găsesc gata făcute foile de plăcintă, care în mod normal ar lua mai mult timp, dacă ar fi necesar să le pregătiți în casă.

Vă recomandăm rețeta clasică de baclava, gata într-o oră.

Ingrediente:

  • 500 gr foi de plăcintă cumpărate din comerț;
  • 500 gr zahăr;
  • 250 gr nuci;
  • 200 gr unt;
  • 1pachet zahăr vanilat.

Mod de preparare:

Se unge o tavă cu unt și se așază 3-4 foi stropite între ele cu unt cald. Pe deasupra lor se presară un strat de nuci pisate, iar peste ele se pune din nou un strat de 3-4 foi unse între ele cu unt cald și apoi iar se presară un strat de nuci pisate. Se fac astfel atâtea straturi cât este înălțimea tăvii sau atât cât doriți să fie de groasă baclavaua.

Când sunt gata aranjate toate straturile, se taie baclavaua în lung și în lat cu un cuțit înmuiat în unt fierbinte, formând romburi sau dreptunghiuri cu laturile de 4-5 cm. Se stropesc pe deasupra cu restul de unt topit și se pun la cuptor la foc mic aproximativ 40-50 minute, până când vedeți că sunt bine rumenite.

Se prepară un sirop din două pahare de apă, în care ați pus zahărul și plicul de zahăr vanilat. Se fierbe bine până când siropul capătă o ușoară consistență, apoi când baclavaua este rumenită, o parte din sirop se toarnă în tavă peste ea și se mai pune la cuptor cam 10-15 minute, până când siropul pătrunde bine. După ce este gata o lăsați la răcit și turnați restul de sirop rămas peste ea.

 

Poftă bună!

 

Facebook Comments
You may also like
mere coapte
Mere coapte la cuptor
Înghețată de casă
Înghețată de casă
Dulceață de pepene galben
Dulceață de pepene galben
Brioșe cu zmeură și ciocolată albă
Brioșe cu zmeură și ciocolată albă