Dubai a devenit în ultimii ani o destinație din ce în ce mai căutată atât pentru vacanțe şi excursii în scop turistic, cât şi pentru călătoriile de afaceri, fiind un mediu propice pentru acest domeniu.
Este unul dintre cele şapte state ce intră în alcătuirea Emiratelelor Arabe Unite (EAU), fiind cel mai populat şi pe locul doi ca suprafață, după Abu Dhabi. De altfel, acesta împreună cu Dubai sunt singurele emirate care au drept de veto în cazul problemelor critice de importanță națională, cu privire la partea de legislatură.
Dubai este aşezat în Peninsula Arabică, în sudul Golfului Persic, cu o climă aridă şi temperaturi foarte ridicate în timpul zilelor de vară, cu o medie de 40°
Oraşul Dubai este unul cosmopolit, în care se întâlnesc clădiri spectaculoase, foarte înalte, cu arhitectură futuristă, decorate luxuriant, cu multe mall-uri şi numeroase puncte de atracție.
Hotelurile sunt numeroase în oraș, multe fiind situate pe plajă şi oferă servicii complete. Oraşul Dubai este inundat noaptea de lumini, iar zgârie-norii strălucesc de sus până jos.
Dubaiul deține o serie de recorduri, cum ar fi cea mai mare clădire turn din lume, Burj Khalifa, cel mai mare mall din lume şi cel mai înalt hotel din lume, Burj al-Arab, care este şi singurul de 7 stele. Toate astea fac ca numărul turiştilor din întreaga lume să fie în continuă creştere. A devenit o destinație foarte căutată şi pentru cetățenii români. Economia emiratului Dubai se bazează în mare parte pe turism.
Un punct de atracție turistică o reprezintă şi plimbarea prin Dubai cu metroul suspendat, din care se pot vedea clădirile, peisajele minunate şi palmierii plantați printre blocuri, astfel ca decorul să fie cât mai atractiv.
Burj Khalifa are 163 de etaje şi din anul 2010 a devenit cea mai înaltă clădire din lume, deținând o serie de recorduri, printre care cel mai înalt turn de observație din lume, cel mai rapid lift şi cea mai lungă distanță ce poate fi parcursă cu liftul. Panorama care este oferită de la înălțimea acestei clădiri este unică.
Burj al-Arab este faimos în lume pentru faptul că este singurul hotel clasificat cu şapte stele, opulența şi luxul fiind duse la extrem în amenajarea lui şi a serviciilor pe care le oferă. În acelaşi timp este cea mai înaltă clădire din lume care funcționează exclusiv ca hotel. Este situat la 280 de metri de plaja Jumeirah, pe o insulă artificială, iar trecerea se face printr-un pod privat curbat. Arhitectura sa este una avangardistă, având forma unei pânze de corabie.
Tot o atracție pentru Dubai o constituie şi fântâna arteziană, care este una dintre cele mai mari din lume, chiar mai mare decât celebra Bellagio din Las Vegas, fiind aşezată pe suprafața lacului Burj Khalifa. Are peste 6500 de lumini şi 25 de proiectoare colorate, cu ajutorul cărora apa este aruncată în multe combinații şi moduri diferite, pe muzică, creând impresia unor dansuri. Se spune că raza de lumină produsă de către acestea se poate vedea de la 20 de mile depărtare şi că e vizibilă şi din spațiu, astfel fiind cel mai luminos punct din Orientul Mijlociu.
Insulele Palmier din Dubai sunt, de fapt, un arhipelag artificial format din trei insule, Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali şi Palm Deira. Este construit de o firmă olandeză, iar fiecare insulă are forma unui palmier acoperit cu o semilună.
Cea mai mare dintre ele este Palm Jumeirah, care este considerată unul dintre cele mai ambițioase proiecte imobiliare de pe glob. Se spune despre ea că poate fi considerată a 8-a minune a lumii. Insula este legată de țărm printr-un drum rutier, iar pe ea sunt construite hoteluri de lux, complexuri rezidențiale de agrement şi divertisment.
Cel mai popular este complexul de 5 stele Atlantis care conține un hotel, un aqua park, un acvariu şi un delfinariu.
Aici puteți urmări un clip cu fântânile dansând.