Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvente probleme ginecologice. Care sunt simptomele, cauzele și tratamentele pe care le recomandă specialistul.
Fibromul uterin, cauze, simptome, tratamente
Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologice. Mai mult de jumătate dintre femei suferă de această afecțiune, conform specialistului în obstetrică- ginecologie, Cristina Buzgar.
Citește și: Metode naturale de contracepție. Sfaturile ginecologului Cristina Buzgar
Fibromul uterin este o tumoră care rareori se întâmplă să devină canceroasă. Conform doctoriței, această boală poate să fie asimptomatică, fiind în unele cazuri descoperită doar la ecografie sau la un control ginecologic, dacă fibromul este mare.
Majoritatea fibroamelor sunt asimptomatice iar, conform specialistului, aceste tipuri nu necesită intervenție chirurgicală, însă, ele trebuie monitorizate. Medicul mai spune că, în unele cazuri fibroamele devin inactive și scand în dimensiune după ce femeia ajunge la menopauză.
Factori care pot duce la apariția unui fibrom uterin
Conform specialistului, lipsa stimulării normale sexuale sau lipsa unei vieți sexuale armonioase sunt cauzele cele mai frecvente ale apariției acestei afecțiuni.
Citește și: Cum scazi rapid glicemia. Ce recomandă diabetologul Daniela Petrache
În general, fibromul apare în cazul femeilor care nu au activitate sexuală în mod regulat, spune doctorul. Factorul genetic joacă și el un rol important, dar și în cazul menstruațiilor venite mult prea devreme. De asemenea, femeile care nu au făcut copii sau care nu au alăptat, cele care au avut o alimentație bogată în estrogeni sau cu conținut mare de grăsimi sunt predispuse acestei afecțiuni.
Cum se manifestă fibromul uterin
Conform medicului specialist există mai multe simptome care dau indicii despre prezența unui fibrom uterin. Dintre acestea le-a enumerat pe următoarele:
Citește și: Cum scazi rapid glicemia. Ce recomandă diabetologul Daniela Petrache
- Principala manifestare este tulburareea menstruală;
- Durerea la contactul sexual;
- Tulburări legate de concepție;
- Complicații legate de sarcină și naștere.
Citește și: Alimente care ajută la reducerea durerii cauzată de artrita
Prevenție și tratament
Conform doctorului cel mai bun tratament natural împotriva fibromului uterin este nașterea.
„Care aveți fibrom apucați-vă să faceți copii și alăptați cât mai mult”, a mai spus doctorița în videoul postat pe contul său de Youtube.
Citește și: Secretele anti-îmbătrânire. Cum poți diminua ridurile. Sfaturi anti-aging de la specialistul Angela Stolnicu
De asemenea, în cazul femeilor însărcinate și care suferă de fibrom uterin, medicul recomandă, dacă este posibil, să aleagă nașterea naturală, întrucât acest fapt va ajuta de eliminarea fibromului uterin.
Totodată, recomandă o alimentație sănătoasă, cât mai naturală și menținerea unei greutăți corporale corespunzătoare.
Citește și: Cum să-ți întărești sistemul nervos. Ce trebuie să faci, să mănânci și să eviți pentru a scăpa de stres
O altă recomandare este îmbunătățirea calității vieții sexuale. Medicul spune că acest aspect al vieții este foarte important pentru sănătatea uterului și recomandă o viață sexuală activă și satisfăcătoare. De asemenea, specialistul a subliniat faptul că nu cantitatea este importantă ci calitatea actului sexual.
Citește și: Alimente bune pentru inimă. Care sunt și de ce trebuie să le introduci în alimentația ta
„”Fibromul uterin este o boală a femeilor care nu au orgasme regulate. (…) Un uter nefolosit duce la boală”, a precizat specialistul, în cadrul aceluiași video postat pe contul său de Youtube.
Citește și: Cafeaua, elixir pentru sănătate. Ce beneficii aduce consumul acesteia
Conform specialistului, fibromul uterin nu poate fi tratat cu pastile, deși există unele tratamente medicamentoase care pot influența hormonii, micșorând fibroamele, însă, pot avea efecte adverse. Totodată, mai spune că acestea pot fi folosite, în general, înaintea intervențiilor chirugicale, pentru a micșora fibromul. Însă, a subliniat faptul că de îndată ce tratamentul va fi oprit fibromul va crește din nou.
Citește și: Pătrunjelul este bun pentru diabetici. Ce recomandă doctorul Petrache
Medicul recomandă în primul rând prevenția apariției fibromului uterin prin corectarea alimentației, îmbunătățirea vieții sexuale, iar dacă este posibil și femeia își dorește recomandat este să facă un copil și în acest caz să recurgă la alăptarea naturală a acestuia.
Alte recomandări
O altă variantă este apelarea la un dispozitiv intrauterin cu hormoni până când femeia va ajunge la perioada menopauzei, moment în care, medicul spune că acest fibrom ar trebui să involueze.
Renunțarea la alimentația bogată în grăsime, dulciuri, carnea de pui crescut cu hormoni, soia sau derivate din soia, peștele de crescătorie, de asemenea, este dăunător în cazul fibromului uterin. De altfel, orice tip de carne pe bază de hormoni este dăunătoare, dar și dulcele concentrat și produsele de slăbit, a mai precizat specialistul.
Citește și: Gutuile, cele mai benefice fructe pentru diabetici. Sfatul doctorului diabetolog
Medicul recomandă să se consume alimente cât mai naturale, nu produse procesate și care conțin hormoni, deoarece acestea hrănesc fibromul, care este o tumoră.
Histerectomia este ultima metodă de a scăpa de fibrom, pe care specialistul o recomandă. Aceasta constă în extirparea uterului și se practică atunci când femeia se află în perioada menopauză și uterul nu mai are un rol de procreare. Această practică poate să fie totală ( cu col) și subtotală (fără col).
Sursă: Yonni Wellness- Dr. Cristina Buzgar
Sursă foto: Captură video