Cum scazi rapid glicemia și ce trebuie să faci în situația în care suferi de diabet. Ce spune doctorul diabetolog Daniela Petrache.
Cum scazi rapid glicemia
În cazul în care dimineața când vă treziți aveți glicemia mare trebuie rapid să luați măsuri, spune doctorul. Având în vedere faptul că există două tipuri de diabet, specialistul recomandă celor care suferă de diabet tip 1, administrarea de insulină și, de asemenea, diabetologul recomandă să se reducă cantitatea de glucide la prima masă.
Citește și: Cafeaua, elixir pentru sănătate. Ce beneficii aduce consumul acesteia
Totodată, mai spune că în funcție de cât de mare este glicemia, se recomandă chiar să sară complet peste masa de la micul dejun, însă, le recomandă să-și ia medicamentele.
Citește și: Ceapa, beneficii nebănuite. Motive care te vor face să o consumi mai des
Conform sursei, hidratarea este foarte importantă, deoarece organimsul va elimina glucoza prin urină. Consumul de apă este, așadar, esențial pentru diabetici. Hidratarea ajută la reducerea glicemiei, spunea aceeași sursă, în cadrul podcastului realizat pe contul său de YouTube.
Citește și: Fructele uscate, super alimente pentru sănătate. De ce este recomandat să consumi nuci, fistic și migdale
O altă recomandare a doctorului este sportul. Acesta ajută, de asemenea, la reducerea rapidă a glicemiei, deoarece mușchiul consumă glucoza din sânge, fără să necesite insulină, spune doctorul Petrache.
Citește și: Respirația urât mirositoare. Care pot fi cauzele acestei probleme
„Dacă administrarea medicației, lipsa alimentației, hidratarea și sportul nu vă ajută să reduceți glicemia, atunci este momentul să vă contactați medicul sau să sunați la Salvare”, mai spune medicul, în cadrul aceluiași podcast.
Alimente recomandate diabeticilor
Hiperglicemia marcată poate provoca probleme grave de sănătate, dacă nu este ținută sub control, iar alimentația este foartte importantă pentru diabetici.
Citește și: Gutuile, cele mai benefice fructe pentru diabetici. Sfatul doctorului diabetolog
Conform sursei precizate, fasolea este o sursă foarte importantă de proteine, recomandată persoanelor care suferă de diabet zaharat. Fasolea mai conține Vitamina A și fibre solubile, care ajută la scăderea colesterolului rău și, de asemenea, ajută la îmbunătățirea nivelului glicemic din sânge.
Fasolea mai conține și carbohidrați, însă, medicul susține că acești carbohidrați sunt lenți și nu cresc glicemia repede, dar trebuie avut totuși grijă la numărul de carbohidrați consumați.
Citește și: Cum previi bolile de inimă. Ce trebuie să consumi pentru a avea inima sănătoasă
Legumele fără amidon, de asemenea, sunt recomandate diabeticilor. Acestea sunt bogate în vitamina A, K, C și în fibre solubile. Consumul lor reduce nivelul colesterolului rău și ajută la reglarea glicemiei.
Legume recomandate pentru diabetici
Printre legumele care nu conțin amidon se numără: roșiile, ardeii, ridichile, varza, castraveții, salata, vinetele, fasolea verde, spanacul și urzicile.
Citește și: Urzica este un tonic excelent pentru organism. Ideală în situațiile de extenuare fizică
Dintre fructele recomandate diabeticilor cele mai bune, spune doctorul Petrache, ar fi fructele de pădure. Acestea, datorită antocianinilor pe care îi conțin, ajută la reducerea colesterolului rău. De altfel, acestea cresc colesterolul bun. În plus, fructele de pădure sunt o bună sursă de vitamina C și de fibre.
Citește și: Alimente care ajută la reducerea durerii cauzată de artrita
Astfel că, diabeticilor li se recomandă să consume cât mai des mure, afine, căpșuni, zmeură sau dude. Specialistul recomandă introducerea acestora la masa de dimineață sau în loc de desert.
Citricele sunt și ele pe lista specialistului, care le recomandă diabeticilor. Acestea sunt bogate în vitamina C și au rolul de a regla tensiunea arterială. Însă, citricele au un conținut destul de mare de carbohidrați, conform sursei.
Citește și: Cum să-ți întărești sistemul nervos. Ce trebuie să faci, să mănânci și să eviți pentru a scăpa de stres
De asemenea, acidul din citrice poate afecta stomacul sau chiar smalțul dinților, care se înmoaie, însă, după aproximativ o oră acesta se întărește la loc, susține doctorul Petrache. Deși, citricele sunt o foarte bună sursă de vitamina C, acestea se recomandă diabeticilor mai rar, deoarece conțin mulți carbohidrați.
Citește și: Mirodenii și plante aromatice ideale pentru imunitate
Alte alimente bune pentru bolnavii de diabet
Peștele este un alt aliment recomandat în cazul diabeticilor. Doctorul recomandă un consum de cel puțin 150 de grame pe săptămână. Peștele gras, în special, conține grăsimi bune, care ajută la îmbunătățirea funcționării inimii și la curățarea vaselor de colesterol.
Citește și: Ce alimente să consumi în Post. Beneficiile nebănuite ale postului
Este, tototdată, o sursă excelentă de Vitamina D și B12. Vitamina D este recomandată pentru menținerea oaselor sănătoase, în timp ce vitamina B12 este esențială pentru protecția celulor roșii, a ochilor, a sistemului nervos și al pielii, susține medicul.
Totodată, diabetologul trage un semnal de alarmă asupra faptului că peștele conține mercur, iar un consum prea mare ar putea afecta creierul. Recomandat este un consum optim săptămânal.
Citește și: Cum să slăbești repede și sănătos. Alimente pe care ar trebui să le consumi
Scorțișoara este mirodenia despre care toată lumea crede că este recomandată în cazul diabeticilor. Conform unor studii, aceasta reduce glicemia și colesterolul și crește sensibilitatea la insulină. Însă, alte studii susțin contrariul, și anume faptul că această mirodenie afectează ficatul. Studiile nu sunt, însă, concludente, susține medicul, care recomandă totuși prudența în cazul consumului de scorțișoară.
Citește și: De ce este bine să mănânci pepene verde în fiecare zi. Beneficiile acestui fruct de sezon
Ovăz în loc de pâine – Cum scazi rapid glicemia
Ovăzul este un aliment cu un index glicemic mic, dar totodată, el conține și carbohidrați, însă, poate fi o soluție bună de mic dejun, dacă este comparat cu alte alimente precum păinea prăjită. Acest aliment scade colesterolul rău.
Citește și: Beneficiile expunerii la soare. De ce este bine să stăm la plajă
„Iaurtul grecesc, cu conținut complet de grăsimi, vă reduce riscul de boală cardiovasculară, sau cel puțin, nu vi-l înrăutățesc, și în plus, vă simțiți sătui mai multă vreme. Iaurtul grecesc este rău pentru dumneavoastră numai dacă mâncați prea mult. Pe scurt, iartul grecesc este bun pentru persoanele cu diabet, mai ales varianta cu grăsimi întregi”, a mai spus doctorul Daniela Petrache.
Și nucile sunt recomandate persoanleor cu diabet zaharat, însă, medicul subliniază faptul că depinde de tipul de nuci.
Citește și: Beneficiile consumului de pește. De ce trebuie să mănânci cât mai des pește
Migdalele conțin mulți nutrienți, și în special Vitamina E. Nucile conțin acizi grași, în special Omega 3, kaju conține mult magneziu, iar migdalele, arahidele și fisticul reduc colesterolul rău, susține specialistul, în cadrul podcastului realizat pe contul său de YouTube.
Citește și: Bolile au cauze spirituale. Cum tratezezi cauzele durerilor fizice
Totodată, medicul susține că nucile sărate nu sunt recomandate pentru persoanele care suferă de diabet zaharat, iar din cauza conținutului lor caloric, acestea trebuie consumate în cantități mici.
Urmăriți mai multe sfaturi ale doctorului diabetolog, accesând clipul video de mai jos:
Citește și: Cum previi bolile de inimă. Ce trebuie să consumi pentru a avea inima sănătoasă
sursa: Dr. Daniela Petrache – Youtube
sursa foto: captură video
Citește și:
Cum să ai pielea fermă mai mult timp. 12 pași care încetinesc îmbătrânirea
Piersicile și beneficiile lor uimitoare pentru sănătate. De ce este bine să le consumi cât mai des
Presopunctura, un remediu minune pentru sănătate
Atacul de panică, 10 metode pentru a-l stopa
Cum scapi de anxietate. Metode la îndemâna oricui