Home > Diverse > Urzica este un tonic excelent pentru organism. Ideală în situațiile de extenuare fizică

Urzica este un tonic excelent pentru organism. Ideală în situațiile de extenuare fizică

///
Comments are Off
Urzica este un tonic excelent pentru organism

Urzica este un tonic excelent pentru organism, deși este cunoscută în popor drept o buruiană care crește pe toate câmpurile.

Urzica, tonic excelent pentru organism

Din păcate, aceasta nu este considerată o plantă importantă și nici nu este cultivată pe suprafețe mari, de asemenea, nu i se acordă o îngrijire specială. Cu toate acestea, urzica este o plantă foarte bogată în vitamine și aduce numeroase beneficii sănătății. Deși, nu se cultivă pe suprafețe mari, poate fi găsită în această perioadă în piețele de legume.

Citește și: Plante pentru imunitate. Trebuie consumate la începutul primăverii

În antichitate, grecii și romanii cultivau această plantă pe suprafețe întinse, era foarte apreciată de către aceste popoare, care o foloseau atât în alimentație, cât și ca tratament, dar și la fabricarea îmbrăcămintei.

În popor, încă din cele mai vechi timpuri, este cunoscută așa zisa practică de urzicare, care consta în biciuirea încheieturilor artritice, cu mănunchiuri de urzici. Bătrânii spuneau că această practică ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și la vindecarea artritei. Practica provine încă din perioada romană, iar în mediul rural și astăzi este cunoscut faptul că înțepăturile de urzici, chiar dacă sunt neplăcute, provocând iritație și  usturime, fac foarte bine pentru sănătate.

O plantă bogată în vitamine

Urzica este bogată în minerale, vitamine și în special în fier și calciu. Este recomandată de fitoterapeuți în cazul anemicilor și este excelentă pentru durerile de oase și încheieturi. Ei spun că urzica este un tonic excelent pentru organism, datorită multiplelor beneficii pe care le aduce acestuia.

Este, de asemenea, un leac ideal împotriva alergiilor și rinitelor. Are efecte pozitive asupra ficatului. Astfel, fitoterapeuții o recomandă în cazul problemelor la ficat, fiind un tonic excelent pentru acesta. Dar și pentru aparatul reproducător. Tot ei recomandă și semințele de urzici în cazul problemelor la prostată.

Citește și: Tonic sexual naturist, ideal pentru bărbați

De asemenea, urzica este un tonic excelent pentru organism, recomandându-se și în situațiile de extenuare fizică, deoarece ajută redând organismului un tonus mai bun.

Urzicile pot fi consumate sub diverse forme atât sub formă de infuzie, cât și preparate. Cel mai simplu mod de preparare, pe care ni-l recomandă Rosemary Gladstar, fitoterapeut renumit și autoarea mai multor cărți de specialitate, este prin înăbușirea frunzelor cât mai fragede. Apoi după ce acestea au fost bine fierte se strecoară și se stropesc cu ulei de măsline și zeamă de lămâie și se servesc cu brânză feta sfărâmată pe deasupra.

Citește și: Brusturele, leac ideal pentru nodulii limfatici

Bineînțeles, metodele de preparare sunt diverse, în funcție de zonă, însă cert este că ar fi păcat să ratați acest complex de vitamine necesar organismului, mai ales în sezonul de primăvară.

Ceai pe bază de urzică, pentru tratarea durerilor de oase

Pentru tratarea durerile de oase, încheieturi și articulații, același fitoterapeut recomandă următorul ceai pe bază de urzică, bogat în calciu.

Ingrediente:

  • 2 părți de frunze de urzică;
  • 1 parte vârfuri lăptoase de ovăz verde;
  • ½ părți de frunze de coada calului;
  • 1 vârf de cuțit de ștevie.

Citete și: Plante pentru imunitate. Trebuie consumate la începutul primăverii

Mod de preparare:

Se amestecă toate plantele și se face infuzia, folosind între 6-8 linguri de plante proaspete, peste care se adaugă un litru de apă fiartă. Lăsați la infuzat între 30-45 de minute, apoi strecurați și beți. Se recomandă, conform fitoterapeutului, între 2-4 căni de ceai pe zi, timp de 3-4 săptămâni.

 

Facebook Comments
You may also like
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
cum să slăbești repede
Cum să slăbești repede și sănătos. Ce sfaturi dau experții
Bicarbonatul de sodiu, beneficii pentru sănătate. Ce se întâmplă dacă îl combini cu lămâia
Bicarbonatul de sodiu, beneficii pentru sănătate. Ce se întâmplă dacă îl combini cu lămâia
Astenia de primăvară, cum o putem preveni și scăpa de această afecțiune
Astenia de primăvară, cum o putem preveni și scăpa de această afecțiune