Home > Sănătăte > Socul, un remediu cu gust parfumat

Socul, un remediu cu gust parfumat

///
Comments are Off
Socul, un remediu cu gust parfumat

Socul (Sambucus nigra) este un arbust atât de cunoscut în special pentru că din florile lui aromate se face socata, licoarea copilăriei multora dintre noi. De la soc pot fi întrebuințate atât florile, cât și fructele numite bace. Din fructele de soc  se pot face un sirop și  o dulceață excelente.

Acest arbust, socul, poate fi întâlnit în grădini, dar și în sălbăticie. În trecut, tufele de soc erau plantate în grădini cu scopul de a proteja legumele. Florile și bacele de soc sunt îndrăgite și de păsări, peste 35 de specii se hrănesc cu bacele acestui arbust.

Atât florile, cât și fructele  lui au fost întrebuințate de-a lungul timpului în medicina tradițională cu succes, în cazurile de răceli și gripă.  În medicina tradițională, bacele de soc sunt consumate  pentru stimularea imunității, mai ales dacă sunt combinate cu echinaceea. Florile provoacă transpirație abundentă, ajutând la scăderea febrei și eliminarea toxinelor.

Bacele au proprietăți antivirale puternice și ajută la tratatea herpesului, zona zoster, gripă și în general pentru tratarea căilor respiratorii superioare. Nu este indicat să fie consumate crude în cantitate mare, deoarece pot produce diaree și probleme digestive, astfel devin bune pentru tratarea constipației. Sub forma dulcețurilor,  siropurilor, tincturilor sau a ceaiurilor reprezintă o adevărată încântare culinară plină de savoare.

Socul în diverse combinații cu alte plante poate deveni leac eficient în anumite afecțiuni. Spre exemplu, pentru răceală puteți prepara așa zisul leac țigănesc care conține următoarea combinație de plante:

  • o parte de flori de soc;
  • o parte flori și frunze de coada soricelului;
  • o parte mentă.

Se pun într-un litru de apă rece câte 8 linguri din aceste plante mărunțite și amestecate și se pune la fiert. Când a dat în clocot se ia de pe foc și se lasă 30 de minute la infuzat. Apoi, se bea cu înghițituri mici pe tot parcursul zilei.

Pentru o inimă sănătoasă vă puteți prepara un ceai nutritiv și tonic, fiind și un bun antioxidant,  folosind următoarele fructe:

  • 2 părți de bace de soc uscate;
  • o parte de afine uscate;
  • o parte de fructe de pădure uscate;
  • 2 părți de măceșe uscate.

Urmând același mod de preparare ca la precedenta rețetă, consumați o cană de ceai pe zi și astfel vă veți  menține sănătatea inimii și vă veți hrăni organismul cu vitamine.

 

 

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cum puteți salva o viață cu un simplu ac, în caz de AVC
Cum puteți salva o viață cu un simplu ac, în caz de AVC
Ceaiul care îți ia durerea de cap cu mâna
Ceaiul care îți ia durerea de cap cu mâna
Ce trebuie să consumi dacă suferi de afecțiuni la rinichi
Ce trebuie să consumi dacă suferi de afecțiuni la rinichi
Alimente pe care trebuie să le consumi în perioada examenelor
Alimente pe care trebuie să le consumi în perioada examenelor