Home > Știați că? > Anul Nou

Anul Nou

///
Comments are Off
Anul Nou

Există o serie de curiozități ce sunt legate de Anul Nou şi care sunt mai puțin cunoscute publicului larg.

Iată câteva dintre acestea.

  • Cei care intră primii în Anul Nou sunt cei aproximativ o sută de mii de locuitori ai unui arhipelag din Oceania, Kiribati, la ora 12.00 a României. Kiribati a fost luat ca reper pentru calcularea fusului orar, deoarece este format din 32 de insulițe situate chiar pe meridian, la jumătatea distanței dintre Hawaii şi Australia.

 

  • Egiptenii, în vechime, îl sărbătoreau la sfârşitul lunii septembrie, în momentul în care ieşea Nilul din matcă, pentru că fără revărsarea lui nu ar fi existat recoltele.

 

  • Pentru celții care au locuit, înainte de invazia romanilor, pe actualul teritoriu al Franţei şi unele teritorii ale Angliei, Anul Nou era sărbătorit la sfârşitul lunii octombrie. Sărbătoarea începea în ultima zi a lunii şi se numea Samhain.

 

  • De mai bine de 4000 de ani chinezii sărbătoresc Anul Nou, după calendarul gregorian, între 21 ianuarie şi 19 februarie, în prima zi cu lună plină după intrarea Soarelui în constelația Vărsătorului şi se numeşte Sărbătoarea Primăverii. În calendarul traditional chinezesc, un an reprezintă perioada în care luna face 12 rotatații în jurul Pamântului, o rotatie făcându-se într-o lună.

 

 

Facebook Comments