Home > Diverse > Avertisment din partea Poliției Române. Atenție, dacă primiți astfel de mesaje!

Avertisment din partea Poliției Române. Atenție, dacă primiți astfel de mesaje!

///
Comments are Off
Avertisment din partea Poliției Române. Atenție, dacă primiți astfel de mesaje!

Avertisment din partea Poliției Române, cu privire la anumite email-uri care circulă în această perioadă în mediul on-line. Polițiștii atrag atenția asupra unor tentative de fraude.

Avertisment din partea Poliției Române

Recent, Poliția Română a publicat anumite informații sub forma unor avertismente. Acestea se referă la faptul că au apărut o serie de tentative de fraudă, în mediul on-line. Cu această ocazie, polițiștii trag un semnal de alarmă și informează cetățenii cu privire la riscul la care sunt expuși în situația în care vor da curs anumitor solicitări venite din partea unor escroci, în mediul on-line.

Tentativele de fraudă au loc prin intermediul mesajelor de tip email. În solicitările respective, anumite persoane răuvoitoare își atribuie identitatea unor funcționari din cadrul mai multor structuri de aplicare a legii.

Iată care este atenționarea Poliției Române cu privire la această situație:

Atenție la fraudele online!

„Politia Română a fost sesizată cu privire la existența mai multor cazuri de tentative de fraude online, prin mesaje email, în care anumite persoane și-ar fi atribuit identitatea unor persoane cu funcții de conducere din cadrul structurilor de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I sau Poliția Română).

În aceste cazuri, victimele ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acțiuni cu un caracter sexual explicit, săvârșite de minori.

Persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, sub sancțiunea demarării unei proceduri judiciare și emiterii unui mandat de arestare preventivă pe numele destinatarului emailului.

Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută sub denumirea „government impersonation scams”, instituțiile de aplicare a legii la nivel internațional au transmis mai multe mesaje publice de informare a populației, ce pot fi găsite mai jos:

-https://www.europol.europa.eu/…/beware-of-scams…
-https://www.interpol.int/…/Beware-of-scams-using…
-https://www.fbi.gov/scams-and-safety/on-the-internet

În situația în care primiți astfel de email-uri nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online pe portalul de petiții al Poliției Române, selectând unitatea teritorială de poliție, pe raza căreia domiciliați:”

https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online

Recomandarea oamenilor legii

Recomandarea oamenilor legii adresată cetățenilor este de a nu răspunde unor astfel de email-uri și de a nu comunica date personale necunoscuților. Totodată, recomandă să nu deschideți fișiere de la persoane pe care nu le cunoașteți.

„Poliția Română recomandă să nu comunicați date personale ori financiare către persoane necunoscute care vă contactează în mediul online. De asemenea, să nu deschideți fișiere primite de la persoane necunoscute.”

Poliția aduce la cunoștința cetățenilor faptul că au la dispoziție site-uri oficiale, care informează cu privire la măsurile de siguranță a populației, dar unde cetățenii pot face și sesizări în caz de necesitate.

„Totodată, puteți accesa: https://sigurantaonline.ro/ și vă puteți antrena pentru a recunoaște cele mai frecvente amenințări online.

Pe https://quiz.sigurantaonline.ro/ vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele.”

„ATENȚIE! Nu dați curs acestor tipuri de e-mail!

„În situația în care primiți astfel de email-uri, nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online, pe portalul de petiții al Poliției Române – https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online ,”mai scria în comunicatul Poliției Române.

sursa/ sursa foto: Poliția Română Fb

Facebook Comments