Home > Bunele maniere > Bune maniere la volan

Bune maniere la volan

///
Comments are Off
Bune maniere la volan

Bune maniere la volan și care ar trebui cunoscute de toată lumea. Iată ce spune codul bunelor maniere despre regulile ce se impun atunci când șofați.

Bune maniere la volan

Bunele maniere ar trebui să se regăsească peste tot în societate, în cotidianul în care trăim, astfel ne-am înfrumuseța viața și am trăi într-un ambient mai plăcut. Chiar dacă mersul cu mașina personală, transportul în comun, taxiul, mașina oficială sau limuzina sunt apanajul modernismului. Cu toate acestea, nu trebuie să fie lipsite de respectarea unei etichete. Astfel, trebuie să avem bune maniere la volan.

Citește și: Bune maniere la cinema, reguli ce trebuie respectate

Pentru un bun demers este nevoie de respectarea câtorva bune maniere la volan. Bineînțeles că respectarea normelor impuse de codul rutier nu se exclud și o nerespectare a lor poate fi considerată ca o lipsă de bune maniere la volan. În același timp, nu trebuie să lăsăm ca respectarea unor bune maniere la volan să intervină în derularea corectă a regulilor de circulație.

De exemplu, dacă la o trecere de pietoni o doamnă se pregătește să traverseze, dar nu este încă pe trecere și este culoarea roșie, șoferii nu trebuie să oprească mașinile ca aceasta să poată trece. Acest lucru ar fi o încălcare a regulilor de circulație și o lipsă de respect față de ceilalți participanți la trafic, pe care l-ar și perturba de altfel.

Iată câteva dintre regulile recomandate de etichetă pentru a avea bune maniere la volan, de care trebuie să ții cont atunci când călătorești cu un autoturism.

În mașinile oficiale

 • În aceste mașini locul considerat cel mai important este cel poziționat în spate, pe diagonală cu șoferul. Acesta va fi ocupat de persoana de sex feminin dintre pasageri.

Citește și: Bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru

 • Când statutul ne permite ca pentru conducerea mașinii proprii să fie angajat un șofer, niciodată nu ne vom așeza în față lângă acesta. Ci tot pe locul considerat de onoare vom sta, adică pe diagonală.
 • Întotdeauna portierele vor fi deschise de șofer, de asemenea, bagajele manevrate tot de acesta.

În taxi

 • Dacă o persoană circulă singură cu mașina, este bine de știut că, indiferent de sex, nu se așează în față. Ea va sta în spate pe locul poziționat pe diagonală cu șoferul. Poate fi admisă o excepție, dar doar când este vorba despre un domn. Atunci când acesta dorește în mod expres să facă o plimbare să vadă orașul și ar dori o mai bună comunicare cu șoferul.

Citește și: Maniere necesare în corespondența virtuală

 • Când este vorba despre un cuplu care apelează la taxi, doamna va ocupa același loc de onoare, iar domnul va sta în spate lângă ea.
 • În cazul în care sunt două doamne și un domn, acesta va ocupa locul din față, lăsând doamnele să stea confortabil în spate.
 • Dacă trei doamne iau taxiul, în față va sta cea mai tânără.
 • Întotdeauna domnul este cel care plătește cursa la sfârșitul călătoriei. Tot el deschide și închide portierele. Și, de asemenea, ajută la urcarea sau coborârea din taxi a persoanelor de sex feminin.
 •  Bagajele vor fi introduse și scoase din porbagaj mereu de șofer. Când șoferul este o femeie, aceasta poate fi ajutată.

În mașina proprie (fără șofer angajat)

 • Când circulăm cu mașinile proprii și invităm persoane să ne însoțească, chiar dacă avem anumite obiceiuri, încercăm să facem în așa fel încât nimeni să nu se simtă stingher.
 • În cazul în care mașina este condusă de către un domn și ca pasager este alt domn, este evident că acesta va ocupa locul din față de lângă șofer. Altfel ar fi lipsit de respect să stea în spate, ca și cum acesta i-ar fi șofer personal.

Citește și: Reguli de bune maniere la masă. Cum trebuie să te comporți când ești așezat la masă

 • Dacă un cuplu invită o doamnă în mașină, în cazul în care conduce domnul, invitația de a ocupa locul din față trebuie făcută către aceasta. Pentru ca aceasta să nu fi lăsată singură în spate. Dacă aceasta ar avea diplomație, ar declina invitația și ar prefera locul din spate. Astfel cel din față revenind partenerei șoferului. Se admite și situația în care cele două sunt bune prietene și se așează ambele în spate, cu scuze către șofer. Când mașina este condusă de către parteneră, doamna se poate așeza în față.

Alte maniere la volan

 • Când printre pasageri sunt și persoane în vârstă, locul din față va fi ocupat de doamna în vârstă sau domnul în etate. De asemenea, dacă luăm în mașină un superior, acesta va ocupa același loc.
 • Atunci când este vorba despre două cupluri, cam de aceeași vârstă, partenera șoferului stă în față. Dacă mașina este condusă de parteneră, în față va sta cealaltă doamnă, iar domnii vor sta în spate.
 • În momentul când două cupluri mai tinere sunt însoțite de o persoană mai în vârstă, aceasta va ocupa negreșit locul din față. Pentru că ar fi nepoliticos să fie înghesuită în spate.
 • În călătoriile lungi, se poate discuta și se admit și altfel de aranjamente, în funcție de nevoile fiecăruia dintre pasageri.

Citește și: Reguli de bune maniere în societate

 • Dacă șoferul este un domn, atunci el va fi cel care se va ocupa de portiere și de bagaje. Ș, de asemenea va ajuta la coborâtul și urcatul în mașină. De asemenea, acesta va conduce persoanele de sex feminin la punctul de destinație, de exemplu ușa casei. Când șoferul este o doamnă, de toate acestea se va ocupa unul dintre pasagerii de sex masculin. În cazul când sunt doar doamne, ar fi ideal ca de bagaje să se ocupe una dintre cele care nu au condus.

Fumatul în mașină

 • Atunci când sunt mai multe persoane în mașină, chiar dacă șoferul sau unul dintre pasageri este fumător, gestul este nepotrivit dacă se face fără acordul celorlalți. Ideal ar fi dacă se așteaptă până la prima oprire. De multe ori ceilalți pasageri, mai ales în cazul șoferului, au tendința, din complezență, să îngăduie gestul. Chiar dacă acest lucru le provoacă neplăceri.

 

Facebook Comments
You may also like
Bune maniere la cinema de care trebuie să ținem cont
Bune maniere la cinema, reguli ce trebuie respectate
Formule de salut potrivite cu momentul zilei
Formule de salut potrivite cu momentul zilei
Ce conduită trebuie să adopte o doamnă
Reguli de bune maniere pentru femei. Ce conduită trebuie să adopte o doamnă
Să fii gentleman, un plus de valoare. Reguli de bune maniere pentru bărbați