Home > Știați că? > Cascada Niagara

Cascada Niagara

///
Comments are Off
Cascada Niagara

În anul 2013, Cascada Niagara a fost declarată de Guinness World Records cea mai vizitată cascadă din lume. S-a estimat că este vizitată de un număr de peste 22,5 milioane de turiști pe an.

  • La nivel mondial este cotată ca reprezentând a cincea atracție turistică. Aceste lucruri se datorează faptului că e considerată cea mai frumoasă cascadă din lume. Nu este renumită doar pentru faptul că este o minune a naturii, unde măreția, forța și puterea se îmbină spectaculos cu frumusețea, cât și pentru că este o valoroasă sursă de energie hidroelectrică.
  • Se află la granița dintre statul nord-american New York și Provincia Ontario din Canada. Cascada este formată din trei căderi de apă, două pe teritoriul american și anume, Cascada Americană și Cascada Vălul Miresei și una pe teritoriul canadian, Cascada Potcoavei. Este formată pe râul Niagara ce leagă lacul Erie de lacul Ontario, care sunt situate la o diferență de 58 m unul de celălalt. Căderea de apă se face peste prăpastia creată, formând astfel cascada propriu zisă. Cursul râului este împărțit în două brațe de către Insula Caprei. Cascada este mai mare pe partea canadiană, decât pe cea nord-americană.
  • Este formată printr-un fenomen natural ce a avut loc cu mii de ani în urmă, topirea ghețarilor și retragerea lor spre nord. De-a lungul vremii a avut loc un proces continuu de eroziune, ce a împins cascada în amonte 11 km și a format defileul Niagara. În prezent, specialiștii estimează o eroziune a părții americane de 15 cm/an, pe când cea canadiană prezintă o eroziune de 1.5 m/an. Asta se întâmplă din cauză că debitul de apă este considerabil mai mare pe această parte.
  • Căderea masivă de apă formează o ceață care împreună cu razele soarelui creează curcubee, motiv pentru care este denumită Cataracta Niagarei de către indienii Iroquois. Aceeași origine se spune că ar aveao și numele ei, Niagara – “Onguiaahra”, care se traduce “tunetul apelor”.
  • Cascada Niagara este deschisă turismului din anul 1880, iar cinci ani mai târziu a fost declarată de către statul nord-american, New York, rezervație națională, Niagara State Park, iar un an mai târziu și de către Canada. Este cel mai vechi parc al statului New York. Guvernele canadiene și americane au construit autostrăzi și drumuri pentru acest important punct turistic, parcuri, platforme de vizionare, turn de observație, lifturi care coboară la baza cascadei americane și fac excursii cu barca la baza cascadei Horseshue. Niagara este luminată noaptea cu reflectoare puternice, multicolore, oferind un spectacol unic de lumini și muzică celor ce o vizitează.

 

Facebook Comments
You may also like
cea mai urâtă femeie din lume, pentru a-și salva copiii
Povestea tragică a unei mame care a ales să fie considerată cea mai urâtă femeie din lume, pentru a-și întreține copiii
Teorii ale conspirației. Ce s-a întâmplat la World Trade Center sau cu Prințesa Diana
Teorii ale conspirației. Ce s-a întâmplat cu Prințesa Diana sau la World Trade Center
Curiozități despre orașul Pompei, înghițit de erupția vulcanului Vezuviu
Curiozități despre orașul Pompei, acoperit de erupția vulcanului Vezuviu
Minunile lumii antice
Cele 7 minuni ale lumii antice