Home > Diverse > Cine este Moș Nicolae? Sfântul Nicolae, lucruri mai puțin cunoscute

Cine este Moș Nicolae? Sfântul Nicolae, lucruri mai puțin cunoscute

Cine este Moș Nicolae? Sfântul Nicolae, lucruri mai puțin cunoscute

Cine este Moș Nicolae și de ce este atât de așteptată această sărbătoare? Lucruri mai puțin cunoscute despre Sfântul Nicolae.

Cine este Moș Nicolae?

Sfântul Nicolae, sărbătorit pe data de șase decembrie, este sărbătoarea care ne aduce în prim plan imaginea bunătății absolute. Icoana bătrânului celui darnic și ocrotitor al copiilor. Cam asta este ceea ce noi oamenii știm despre Sfântul Nicolae.

Citește și: Sfântul Sisoe, sărbătorit pe 6 iulie. Cine a fost cel pomenit frecvent în limbajul colocvial

Mai știm că vine pe înserate și ne aduce daru și câte o nuielușă dacă nu am fost cuminți. Dar cine a fost cu adevărat Sfântul Nicolae? Haideți să aflăm!

Cel între sfinți Părintele nostru Nicolae al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni a
fost arhiepiscop de Mira în sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în secolul al IV-lea. Deși, mai puțin cunoscut în Biserica romano-catolică, în Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți în popor.

Sfântul Nicolae este sfânt ocrotitor al multor țări (în special în Grecia și Rusia) și orașe, dar și al celor ce practică diferite meserii, fiind ocrotitorul marinarilor.

Biserica face prăznuirea Sfântului Nicolae pe 6 decembrie (data adormirii și praznic principal), precum și la 9 mai (mutarea moaștelor sale) .

Viața Sfântului Nicolae

Conform tradiției, Sfântul Nicolae s-a născut în provincia Licia (Lichia) din sudul Asiei
Mici (Turcia de azi), în orașul Patara. A fost unicul fiu al unei familii foarte înstărite și
evlavioase.
Copil fiind, a dovedit hărnicie la învățătură și o viață virtuoasă, ceea ce a făcut ca el să crească duhovnicește și în înțelepciune creștină. Nu avea încă vârsta judecății, când el s-a deprins cu rugăciunea și înfrânarea, virtuți ce mai târziu i-au potolit patimile trupului și i-au ușurat desăvârșirea sufletului.

Citește și: Sfântul Nicolae, semnificație și tradiție

A rămas de timpuriu orfan de ambii părinți. Cel care avea să fie o fală a creștinătății, n-a
făcut precum tânărul risipitor din Sfânta Evanghelie, ci, dimpotrivă, într-una din zile, a strâns în fața casei sale pe toți săracii și oropsiții din acel ținut și le-a dăruit toate bogățiile moștenite, pe care el le socotea a fi deșertăciuni, și L-a urmat pe Domnul Iisus Hristos.

În auzul evlaviosului Nicolae răsunau cuvintele Mântuitorului: „Vinde toate câte ai și împarte la săraci și vei avea comoară în ceruri.” (Luca 18, 22). Şi ca să se apropie și mai mult de Acesta, el s-a îndreptat spre Ţara Sfântă, dornic să calce pe drumurile sfințite de pașii Mântuitorului și ai ucenicilor Lui, astfel să se întărească și mai mult în credință.

Tânăr fiind, face mai multe pelerinaje în Palestina și Egipt. Nu se știe dacă a fost ales episcop în cetatea Mira, la cererea credincioșilor, care rămăseseră fără pastor, dar conform tradiției aceasta s-a întâmplat înainte de a fi închis, în timpul persecuțiilor lui Dioclețian. A fost eliberat după urcarea pe tron a Sfântului Constantin.

Apărător al ortodoxiei

Sfântul mai este cunoscut și ca apărător al Ortodoxiei împotriva arienilor. Conform tradiției, a fost prezent la Sinodul de la Niceea, deși numele său nu apare în documentele din acea perioadă. A trecut la Domnul pedata de șase decembrie, cândva între anii 342 și 352.

Multe din detaliile cunoscute ale vieții lui apar abia în surse medievale. Sfântul Metodie, patriarh al Constantinopolului la mijlocul secolului al IX-lea a scris o Viață a Sfântului Nicolae în care notează că sfântul era cunoscut majorității creștinilor, astfel încât e posibil ca această scriere să se fi bazat pe tradiția orală și pe relatările care circulau la acea vreme.

Citește și: Mesaje de Craciun. Cele mai frumoase urări și felicitări de sărbători

Metodie amintește că Sf. Nicolae a fost crescut după cuviință de părinți binecredincioși și povestește cum Sfântul le-a înzestrat pe cele trei fiice ale unui cetățean din Patra care sărăcise, din moștenirea pe care o avea de la părinți.

Prăznuirea sa se făcea deja în vremea împăratului Iustinian, la două secole după moartea sa. După ce a apărut Viața lui, cea scrisă de Metodie, el a fost recunoscut și cinstit în întreaga Europă și mai ales în Italia.

Când Mira a fost cucerită de sarazini în anul 1034, multe orașe italiene au început să
plănuiască salvarea moaștelor sale. În anul 1087, forțe armate din Bari (Italia) au atacat Mira și au luat cu ei moaștele sfântului de la păstrătorii lor greci legitimi.

Apărător am marinarilor

Moaștele Sfântului au fost duse la Bari și așezate într-o biserică închinată Sfântului. Faima sa a crescut. Povestirea conform căreia sfântul salvase niște marinari din Marea Egee de la înec l-a consacrat ca sfânt ocrotitor al marinarilor. Popularitatea sa a crescut în așa măsură în Rusia încât aproape toate bisericile au colț de rugăciune închinat Sfântului Nicolae, și multe îl au pe Sfântul Nicolae ca al doilea ocrotitor (hram).

Citește și: Sfântul Dumitru, origine, tradiții și superstiții

Sfântul Nicolae a făcut multe minuni, așa cum arată istoria vieții sale. A izbăvit de la moarte pe trei bărbați năpăstuiți pe nedrept. Pe când aceștia erau în închisoare, au aflat de timpul când aveau să fie omorâți și au chemat pe sfânt în ajutor. I-au pomenit și de binefacerile ce le făcuse cu alții, cum izbăvise de moarte pe alți trei bărbați din Lichia.

Iar Sfântul Nicolae, cel grabnic spre ajutor și gata spre apărare, s-a arătat în vis
împăratului și eparhului (administratorul provinciei). Pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat în fața împăratului pe cei trei bărbați, iar împăratului i-a arătat și i-a dovedit ca bărbații aceia sunt nevinovați și că din pizmă au fost pârâți că au uneltit împotriva lui. Şi așa i-a izbăvit Sfântul Nicolae de la moarte.

Pe lângă acestea a făcut încă și alte minuni.Dar Sfântul Nicolae nici după moarte nu și-a uitat turma sa. Că în fiecare zi face cu îmbelșugare bine celor ce au nevoie și izbăvește de tot felul de primejdii și nevoi.

Cine este Moș Nicolae, Sfântul iubit de copii?

În timp, faima sa în nordul Europei ca sfânt episcop a lăsat locul imaginii celui care făcea
cadouri copiilor (după cum a făcut cadou bani celor trei tinere fete ca să le izbăvească de
vânzare), în general pe data de 6 decembrie.

Când imigranții din țările germanice și nordice au început să se așeze pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, imaginea Sfântului Nicolae, Sinterklaas cum îl numeau olandezii, s-a schimbat încet, transformându-l în modernul Santa Claus, Moș Crăciun de la noi, care, însă, uneori nu mai are decât prea puțin de-a face cu spiritualitatea creștină.

Citește și: Superstiții de Sfântul Andrei. Practici obișnuite cu ocazia acestei sărbători

Doua sarbatori, dintre cele mai indragite ale crestinatatii, marcheaza luna decembrie:
Sfantul Nicolae si Nasterea Domnului.
Ceea ce caracterizeaza aceste sarbatori si le deosebeste intr-un fel de altele, in fond la fel
de mari din punct de vedere al Bisericii, este obiceiul de a se face daruri. La inceput, acest obicei ii privea mai ales pe copii, dar in timp s-a extins, incat s-a ajuns sa se faca cu acest prilej daruri tuturor celor apropiati ai unei familii. Caci ele raman, cu precadere, sarbatori ale familiei.

Obiceiuri de Sfântul Nicolae

S-ar putea ca multi sa fie surprinsi de faptul ca acest obicei nu exista in vechime la români, nici de Sfantul Nicolae, nici de Craciun. De altfel, nici astazi, in satele mai bune pastratoare ale vietii vechi, el nu se intalneste. Si chiar atunci cand se fac oarece daruri colindatorilor, ele sunt lucruri simple, dar cu insemnata incarcatura spirituala: colaci, nuci, mere, un pahar de vin etc. Este ,de fapt vorba, despre dorința oamenilor de a păstra cât mai bine tradiția, în fond cele două sărbători fiind ale Sfântului Nicolae și ale Mântuitorului Hristos.

Citește și: Sfinții Apostoli Petru și Pavel, superstiții și tradiții. Rugăciunea adresată acestor șfinți

Astfel, noi nu trebuie să pierdem din vedere faptul că pe 6 decembrie îl prăznuim pe
Episcopul Nicolae, devenit apoi Sfânt pentru credința sa, iar pe 25 decembrie sărbătorim Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Sub nicio formă Crăciunul nu este vorba despre cadouri, Xmas, daruri, iarnă sau Mos Crăciun. Acestea sunt doar lucruri secundare, lipsite de importantă, Darul cel mai mare făcut omenirii de către Bunul Dumnezeu este Nașterea Fiului Său.

 

Autor: Bibliotecar Codruța Iulia Bouleanu, Șc. Gimn. George Poboran, Slatina, Olt
Sursă: Wikipedia, Viața Sfântului NICOLAE

Facebook Comments
You may also like
Rugăciunea părinților pentru copiii lor
Rugăciunea părinților pentru copiii lor
Psalmul 50 sau a lui David. Se spune că este Psalmul protecției divine
Psalmul 50 sau a lui David. Se spune că este Psalmul protecției divine
Cine a fost Sfântul Sisoe
Sfântul Sisoe, sărbătorit pe 6 iulie. Cine a fost cel pomenit frecvent în limbajul colocvial
Sfinșii Apostoli Petru și Pavel
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, superstiții și tradiții. Rugăciunea adresată acestor șfinți

Leave a Reply