Home > Diverse > Cum să-ți cunoști dușmanul și ce ai putea să înveți de la el

Cum să-ți cunoști dușmanul și ce ai putea să înveți de la el

///
Comments are Off
De ce trebuie să-ți respecți dușmanul

Cum să-ți cunoști dușmanul și ce ai putea să înveți de la el? Chiar dacă pare absurd, ei bine, oricine ar avea câte ceva de învățat de la rivalul său.

Cum să-ți cunoști dușmanul 

De ce trebuie să-ți respecți dușmanul și cum te poate face un dușman să devii un om mai puternic și mai pregătit pentru viață? Sunt niște întrebări care, deși, par paradoxale, sunt totuși cât se poate de serioase și reale.

Citește și: Cărți de dezvoltare personală, recomandate tuturor celor ce vor să adopte o gândire pozitivă

“Un dușman adevărat îți transmite  un curaj fără limite”, spunea Franz Kafka. Pornind de la zicala marelui literat, am putea trage concluzia că inclusiv dușmanii au un rol benefic în viața noastră. Trebuie doar să privim lucrurile în profunzime.

De asemenea, un concept budist spune că dușmanul este cel mai bun profesor. Deoarece pentru a-l înfrunta, trebuie să-ți folosești toată inteligența de care dispui. Această zicală asiatică nu face altceva, decât să sublinieze importanța și rolul pe care-l au în viețile noastre cei care ne complică viețile și pe care îi numim dușmani.

De altfel și în cultura poporului nostru se spune că cel ce n-are niciun dușman, n-are niciun merit. Sau un scriitor străin spunea că măreția se măsoară după numărul și calitatea dușmanilor.

Fiecare om întâlnit are un rol în viața ta

Așadar, așa cum în viața nimic nu este întâmplător. Și așa cum tot ce ni se întâmplă, are loc cu un scop, la fel și existența unor oameni mai puțin prietenoși în viața noastră au rolul de a ne face mai puternici. În unele situații dușmanii ne împing la limite despre care în alte circumstanțe nici nu am fi conștienți că suntem capabili.

Citește și: Dezvoltare personală. Cei 7 ‘NU’ la care trebuie să renunți

Scriitorul de origine columbiană, Nicolas Buenaventura Vidal, transmite prin scrierile sale, într-o notă de umor, că ar trebui să căutăm să avem dușmani de nădejde pentru următoarele motive.

Dușmanii spun întotdeauna adevărul, mai ales atunci când acesta este dureros, lucru pe care un prieten nu ar putea să-l facă.

Citește și: Cum să te comporți la un interviu de angajare. Gesturi pe care trebuie să le eviți

De la dușmani știi la ce să te aștepți întotdeauna, ești pregătit să fii atacat în vreun fel sau altul, pe când de la prieteni nu știi la ce să te aștepți. Și cum oamenii au firi schimbătoare, oricând te poți trezi pe nepregătite cu un prieten care te trădează. Or, nimic nu este mai dureros decât trădarea unui prieten în care ai avut încredere.

Ce poți învăța de la dușmanul tău

Dușmanul sau rivalul, depinde de circumstanțe, te va stimula să devii mai bun într-un domeniu anume, pentru a nu te lăsa mai prejos decât acesta. Practic te va stimula să fii mereu într-o competiție. Această competiție te va ajuta să evoluezi, se devii mai bun.

Un vechi proverb evreiesc spune că trebuie să ceri părerea unui dușman și să faci exact invers. Așadar, dacă vrei să faci alegerile cele mai potrivite pentru tine, cere sfatul dușmanului tău, dar alege ca soluție exact inversul sfatului său.

Citește și: De ce nu obții ce-ți dorești. Secretele care te vor scăpa de blocaje în realizarea visurilor

Și nu în ultimul rând, dușmanii au rolul de a te face un om mai precaut. Vorba aceea: cine s-a ars cu ciorbă, suflă și-n iaurt. Așa că, dușmanii de care ai avut parte au avut rolul de a te face mai precaut. Experiențele trăite alături de ei, deși nefericite, te-au ajutat să cunoști oamenii mai bine. Astfel încât, poți evita în viitor anumite situații neplăcute, pe care le-ai experimentat alături de aceștia.

 

 

 

Facebook Comments