Home > Rețete culinare > Dulceață de zmeură

Dulceață de zmeură

///
Comments are Off
dulceață de zmeură

Zmeura este un fruct delicios, zemos şi parfumat. Este îndrăgită de foarte multă lume, nu doar pentru gustul său special, ci şi pentru numeroaselor beneficii pe care le aduce sănătății. Este cunoscută ca fiind un bun antioxidant şi regenerator pentru organism. Sezonul zmeurei este de scurtă durată, dar pentru a ne bucura tot anul de aroma sa unică, o putem păstra sub formă de dulceață de zmeură. Se poate folosi ca umplutură pentru clătite sau diverse deserturi sau ca atare, ea însăşi să constituie un desert.

Vă recomandăm o rețetă de dulceață de zmeură, naturală, fără conservanți şi foarte uşor de preparat.

Ingrediente:

  • o farfurie adâncă plină cu zmeură;
  • 1 kg de zahăr;
  • 1 lămâie.

Mod de preparare

Se aleg fructele, cât mai proaspete, se curăță de codiță, se spală și se scurg de apă. Se pune zmeura într-un vas, peste care se pune 1 kg de zahăr şi se lasă la rece timp de 2 ore, pentru a-şi lăsa zeamă zmeura. Dacă vrem să facem cantitate mai mare odată, se păstrează proporțiile şi se aşează în straturi, alternând un strat de zmeură cu 1 kg de zahăr.

După ce se scot de la frigider, se pun într-o cratiță, se adaugă zeama de la lămâie şi se pun pe foc mic.  Se amestecă din când în când pentru a nu se lipi. Când este nevoie se spumează cu ajutorul spumierei. Pentru a evita caramelizarea şi schimbarea culorii dulceței este recomandat ca pereții cratiței să se şteargă în mod repetat de aderențele de zahăr, cu ajutorul unei pensule înmuiate în apă rece. După circa 25-30 de minute de fierbere, se verifică dacă a căpătat consistență, scoațând o linguriță de sirop care se dă la rece. Datorită pectinei conținute de zmeură, siropul prin răcire se îngroaşă şi gelifică dulceața fără să fie nevoie de gelificatori artificiali adăugați.  Nu se fierbe decât atât cât este necesar.

Când este gata dulceața se toarnă fierbinte în borcane bine spălate şi sterilizate, care au capace ce se închid ermetic, pe care le aşezăm pe o tavă de metal, ca să nu se crape. Borcanele după ce se umplu şi se închid ermetic, se întorc cu capacul în jos şi se învelesc cu mai multe straturi textile, așa se răcesc treptat, pentru a se steriliza şi a păstra dulceața cât mai multă vreme.

Poftă bună la dulceață de zmeură!

 

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cupe cu ciocolată și înghețată de vanilie
Desert rapid. Cupe cu ciocolată și înghețată de vanilie
Plăcintă cu mere tăiate cubulețe
Plăcintă cu mere tăiate cubulețe