Home > Știați că? > Sfântul Valentin

Sfântul Valentin

///
Comments are Off
Sfântul Valentin

În calendarul creștin romano-catolic, Sfântul Valentin a fost oficiat prima dată în anul 496, când a fost sanctificat de Papa Gelsius. Se vehiculau trei nume de martiri cu numele de Valentin ce aveau legătură cu acea dată, adică care au fost omorâți în jurul ei.

  • Se presupune că cel sanctificat a fost un preot care a fost închis și decapitat pe 14 februarie 269, devenind martir, după ce l-a trădat pe împăratul roman Claudius al II-lea. Acest împărat era împotriva căsătoriilor dintre tineri, spunea că soldaţii însuraţi nu mai pot lupta la fel de bine, iar preotul, dimpotrivă, era de părere că mariajul este parte din planul lui Dumnezeu şi unul din scopurile acestei vieţi, oficiind căsătorii religioase în timpul acesta în secret, în numele iubirii. Dăruia flori din grădina sa cuplurilor de îndrăgostiți şi vindeca oameni.
  • Povestea capătă aură mitică mult mai târziu, prin secolul al XIV-lea, prin poemele lui Geoffrey Chaucer, când distincţiile dintre sfinţii Valentin s-au pierdut. Istorisirea este scrisă în cea mai editată carte după Biblie a acelor secole, Legenda Aurea scrisă de Jacoppo da Vogarine. În carte se vorbeşte despre faptul că sfântul a vindecat-o de orbire pe fata paznicului închisorii, fără să se spună de vreo poveste de dragoste. De aici au înflorit istorisirile cu iz romantic, care au dus la ideea că Sfântul Valentin este protectorul îndrăgostiților. Una dintre acestea spunea ca s-ar fi îndrăgostit de fata paznicului şi i-ar fi scris un bilet în noaptea precedentă execuției,  cu însemnarea: „pentru Valentina mea”.
  • În zilele noastre Sfântul Valentin nu mai există în calendarul romano-catolic, la data de 14 februarie figurează alți doi sfinți, cu alte nume. A fost scos de către Papa Paul al VI-lea în anul 1969, din cauza ambiguității informațiilor referitoare atât la persoana sa, cât şi la faptele care au dus la consacrarea lui ca sfânt. Iar în calendarul ortodox Sfântul Valentin este sărbătorit pe data de 30 iulie. De aici şi paradoxul că la 14 februarie nu există un sfânt de sărbătorit propriu-zis, dar în cinstea celui care a fost considerat patronul îndrăgostiților multe secole, pe această dată în multe părți ale globului pământesc se sărbătoreşte dragostea.

 

Sursa foto: stiri.tvr.ro

 

 

Facebook Comments
You may also like
Pretty Woman
Pretty Woman (Frumușica), secrete din culisele unuia dintre cele mai vizionate filme
Secrete și sfaturi din bătrâni pentru prepararea și conservarea alimentelor
Conservarea alimentelor în mod natural. Secrete în bucătărie. Sfaturi din bătrâni
Cum să întreții plantele de apartament
Sfaturi pentru întreținerea plantelor de apartament
Cel mai bătrân animal de pe planetă este o țestoasă și are 187 de ani
Cel mai bătrân animal de pe planetă are 187 de ani și este o țestoasă