Home > Diverse > Situații care trebuie evitate pentru a nu deveni penibil

Situații care trebuie evitate pentru a nu deveni penibil

///
Comments are Off
Situații care trebuie evitate

Situații care trebuie evitate pentru a nu deveni penibil. Respectă aceste câteva sfaturi care sunt bine venite oricui, pentru a evita situațiile neplăcute de a nu cădea în dizgrație. Iată care sunt acestea.

Nu oferi niciodată sfaturi fără să ți se ceară lucrul acesta

Niciodată nu ar trebui să oferi sfaturi prietenilor sau cunoștințelor, fără ca aceștia să-ți ceară sfatul. Sfaturile pot fi oferite, fără să ți se ceară, doar membrilor familiei tale.

În alt caz, chiar și prietenii se pot simți ofensați dacă te oferi să-i sfătuiești fără ca ei să-ți ceară lucrul acesta, oricât de bine intenționat ai fi tu. E ca și cum subtil, tu i-ai spune celui pe care îl sfătuiești că ești mai isteț, deștept sau mai bun decât el.

Citește și: Sfaturi profunde de viață, lăsate de Marin Preda

Asta poate produce supărare celui sfătui şi care te-ar putea disprețui. Dacă, în schimb, ți se cere părerea și sfatul, bineînțeles, că trebuie să-ți spui exact părerea. Chiar dacă asta presupune să nu fi în asentimentul celui care întreabă.

Situații care trebuie evitate – Nu insista să oferi ajutor fără să ți se ceară

Cel mult poți întreba dacă cineva are nevoie de ajutor, dar niciodată nu insista să ajuți pe cineva, dacă acesta refuză ajutorul. Posibil ca, dacă nu o face, persoana respectivă se descurcă singură, fără ajutorul tău sau al altcuiva.

Citește și: Sfaturi pentru cupluri. Oricine trebuie să le urmeze, pentru armonie în relație

Dacă insiști să-ți oferi ajutorul, această persoană se poate simți ofensată sau, mai mult, poate crede că urmărești să câștigi ceva de pe urma ajutorului oferit. Așadar, oricine are nevoie de ajutor îl va cere dacă nu se descurcă singur, este în firea umană acest lucru.

Nu accepta favoruri dacă nu vrei să rămâi dator

Atunci când ți se oferă o favoare, fii sigur că îți creezi singur o obligație, chiar dacă nu este de ordin material, dar tot obligație rămâne, de ordin moral. Adică nu-ți va cere răsplată pentru favoarea făcută, însă la un moment dat în viață, îți va cere și respectivul o favoare, știind că nu-l poți refuza, deoarece la rândul lui ți-a făcut o favoare.

Fii bun, dar cu limite, cât să nu fi luat de prost

Fii bun ori de câte ori ai ocazia și poți, însă nu exagera cu bunătatea. Mai exact, ca să fie mai explicită această afirmație, aș da exemplul biblic care spune că dacă ți se dă o palmă, să întorci și celălalt obraz. Ei bine, nici chiar așa. Nu cred că această afirmație mai e valabilă în zilele noastre. Asta ar însemna să fim oameni complet lipsiți de demnitate și fără pic de personalitate. Nu zic să dăm înapoi palma, dar putem să plecăm pur și simplu din preajma acelei persoane, să rupem legătura cu ea.

Citește și: 20 dintre filozofiile de viață ale lui Buddha

Mai exact, dacă ești bun cu cineva și ești răsplătit cu dispreț de acesta, de ce ai continua să faci bine acelei persoane care nu apreciază deloc? Fă-l să simtă lipsa bunătății tale. Deoarece unii oameni te apreciază doar atunci când îți duc lipsa sau te pierd. Altfel, vei fi luat de prost, el tratându-te cu dispreț în timp ce tu îi faci doar bine.

Fii modest, dar nu-ți subestima, totuși, calitățile

Fii o persoană modestă, dar nu-ți subestima calitățile, fii conștient de ele și valorifică-le. Mai exact, nu exagera cu modestia, pentru că ai să fii luat drept prost. Și nu vei fii apreciat la adevărata ta valoare, tocmai pentru că îți ascunzi calitățile. Adică modestia ta prevalează calităților de care dispui.

Citește și: Sfaturi din înțelepciunea popoarelor arabe. Maxime care îți vor da de gândit

Fii îndrăzneț, dar nu obraznic sau tupeist

Este bine să fii îndrăzneț, pentru că altfel riști să ratezi multe șanse care te pot duce spre împlinirea țelurilor tale. Însă nu transforma îndrăzneala în tupeu. Tupeul este apanajul oamenilor mici. În cele mai multe cazuri oamenii cu tupeu sunt lipsiți de scrupule, jignindu-i și ofensându-i pe alții, pentru atingerea scopurilor lor.

Situații care trebuie evitate -Fii politicos, dar niciodată lingușitor

Trebuie să fii politicos cu toată lumea, așa spune codul bunelor maniere, precum și cel moral, însă de la politețe la lingușeală nu e decât un pas. Mă refer la politețea exagerată. Unii oameni efectiv se lingușesc, adică exagerează cu politețea, în preajma altora, pentru a le intra în grații. Iar asta, de cele mai multe ori, pentru a obține în final anumite favoruri sau a-și crea o imagine impecabilă.

Respectă-ți vârsta și comportă-te ca atare

Indiferent de vârsta pe care o ai, trebuie să adopți un comportament adecvat vârstei tale. Bineînțeles, că se spune că vârsta e doar un număr și poți să fii vârstnic și să ai sufletul tânăr. E bine să ai sufletul tânăr, dar nu și gândirea.

Citește și: Cum să arați tânără chiar și după 50 de ani. Secretele femeilor japoneze

Pentru că dacă ai ajuns la o anumită vârstă și te comporți în mod sistematic ca o persoană care are jumătate din vârsta ta, evident că ai trăit degeaba. Lipsa de maturitate în comportament te poate face de râsul lumii, adică poți deveni penibil. Este valabil și în cazul adoptării unei vestimentații mult prea tinerești pentru vârsta pe care o ai. Decența este întotdeauna apanajul oamenilor respectabili.

Situații care trebuie evitate – Nu-ți supraestima calitățile și nu te lăuda singur

Dacă faci asta riști ca să devii penibil și să cazi în dizgrație. Toată lumea știe că este penibil să te lauzi continuu în fața colegilor, prietenilor sau pur și simplu a celor cu care stai de vorbă. Nu aduce mereu în discuție cine ești, ce ai făcut sau cât de bine arați tu, comparativ cu alții și, eventual, mai dai și exemple. Este penibil să faci asta.

Citește și: Cum să devii o persoană influentă

Aceste lucruri, dacă sunt reale, sunt observate de cei din jur fără ca tu să le aduci la cunoștință. Nu faci decât să devii penibil și să le transmiți celor în fața cărora te lauzi singur, fie o stare de indispoziție, fie le dai un motiv de amuzament pe seama ta. Deci, nu exagera cu laudele la adresa ta că devii penibil. Precum zice și proverbu: „Lauda de sine nu miroase a bine”.

Citește și: Află cum poți mustra sau critica pe cineva fără să-l superi

De asemenea, nu te complimenta niciodată singur în fața altora, deoarece gusturile nu se discută. Iar dacă tu ai o stimă de sine foarte ridicată și o părere extrem de bună despre felul în care arăți, nu o spune în gura mare pentru că poate fi ofensator față de persoanele de față. Sau poate doar tu te vezi așa, nefiind în asentimentul celor prezenți, întrucât gusturile nu se discută.

 

Facebook Comments
You may also like
Cum știi că ai lipsă de vitamina D
Cum știi că ai deficit de Vitamina D. Primele simptome
cum să slăbești repede
Cum să slăbești repede și sănătos. Ce sfaturi dau experții
Cum îți dai seama că ai lipsa de calciu. Primele semnale de alarmă
Cum îți dai seama că ai lipsa de calciu. Primele semnale de alarmă
Osteoporoza, cauze, prevenție și tratamente. Tot ce trebuie să știi despre sănătatea oaselor
Osteoporoza, cauze, prevenție și tratamente. Tot ce trebuie să știi despre sănătatea oaselor