Home > Diverse > Osteoporoza, cauze, prevenție și tratamente. Tot ce trebuie să știi despre sănătatea oaselor

Osteoporoza, cauze, prevenție și tratamente. Tot ce trebuie să știi despre sănătatea oaselor

///
Comments are Off
Osteoporoza, cauze, prevenție și tratamente. Tot ce trebuie să știi despre sănătatea oaselor

Osteoporoza este o afecțiune a oaselor. Ea apare atunci când densitatea masei osoase scade. Ce trebuie să știți pentru a evita dezvoltarea acestei afecțiuni și care sunt recomandările de care trebuie să țineți cont.

Osteoporoza, cauze, prevenție și tratamente

Până în jurul vârstei de 30 de ani corpul descopune țesutul osos vechi și îl înlocuiește cu unul nou. Însă, în jurul acestei vârste, masa osoasă încetează să mai crească. Odată cu acest fenomen trebuie acordată o atenție specială sănătății oaselor.

Citește și: Fibromul uterin, cauze și tratament. Dr. Cristina Buzgar: Fibromul uterin este o boală a femeilor care nu au orgasme regulate

Odată cu înaintarea în vârstă, între 40-50 de ani, oasele încep să se descompună. Structura osului se modifică, semănând în interior cu un fagure, al cărui spații se măresc treptat, spune Laura Bogaciu pe contul său de Youtube, Pacientul 2.0.

Pe lângă faptul că scade densitatea interioară a oaselor, sursa precizată ne spune că și învelișul exterior devine mai fragil. Astfel că, din totalul de 206 oase câte are organismul uman, osteoporoza apare cel mai frecvent la nivelul șoldului, a coloanei vertebrale și la încheieturile mâinilor, conform sursei.

Citește și: Pătrunjelul este bun pentru diabetici. Ce recomandă doctorul Petrache

Această afecțiune se instalează fără să dea simptome și poate fi constatată doar în momentul în care se ajunge la fractură de os. Este o afecțiune mai frecventă în rândul femeilor și al vârstnicilor. Numărul de cazuri în rândul bărbaților este mai mic comparativ cu cel al femeilor. Deoarece bărbații au o densitatea osoasă mai mare iar pierderea densității osoase se face într-un mod mult mai lent.

Citește și: Cum scazi rapid glicemia. Ce recomandă diabetologul Daniela Petrache

Afectați de această boală pot să fie și copiii și adolescenții, ne mai spune aceeași sursă. În aceste situații cauza ar fi necunoscută, iar afecțiunea se numește osteoporoză juvenilă idiopatică. În majoritatea cazurilor nu necesită tratament.

Cum știi dacă ești predispusă la osteoporoză

În cazul femeilor, predispuse la osteoporoză sunt cele care au în istoricul familiei această boală. Dar, de asemenea, și cele care au suferit o intervenție chirurgicală de extirpare a ovarelor înainte de a intra la menopauză. Totodată și femeile care au intrat timpuriu la menopauză sau care au avut de-a lungul vieții un deficit de calciu și vitamina D, dar și care au avut o viață sedentară.

Citește și: Alimente bune pentru inimă. Care sunt și de ce trebuie să le introduci în alimentația ta

De asemenea, persoanele care iau medicamente pentru artrită, cancer, antidepresive, antiepileptice sau medicamente pentru diabetul de tip 2. Totodată, sursa mai spune că și femeile minione cu oase subțiri, dar și fumătoarele sunt predispuse, întrucât în cazul acestora organismul asimilează mai puțin calciu din alimente.

Citește și: Alimente care ajută la reducerea durerii cauzată de artrita

În cazul bărbaților nivelul scăzut de testosteron și excesul de alcool pot fi cauze ale apariției de osteoporoză.

Dacă te încadrezi în categoriile enumerate mai sus, pentru a afla dacă ești predispus la această afecțiune, specialistul recomandă un test de osteodensitometrie (DEXA).

Cum poți preveni și întârzia apariția osteoporozei

Pentru a preveni fragilizarea oaselor și deteriorarea acestora trebuie să se consume cât mai des alimente bogate în calciu și vitamina D. De asemenea, mișcarea este esențială, de aceea se recomandă exercițiile fizice regulate și renunțarea la alcool, a mai precizat aceeași sursă.

Citește și: Beneficiile expunerii la soare. De ce este bine să stăm la plajă

În cazul în care afecțiunea este mult avansată și s-a pierdut mult din masa osoasă, aceste schimbări ale rutinei nu prea mai ajută. În aceste cazuri este necesar să vă feriți de căzături care pot produce ușor fracturi.

După punerea diagnosticului de osteoporoză, tratamentul constă în medicamentele care încetinesc pierderea osoasă și cele care ajută la reconstruirea oaselor. Aceste tratamente pot fi prescrise exclusiv de medicul specialist.

Citește și: Profesor Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Popoarele care vor să trăiască mult și sănătos trebuie să consume acest lucru

Sfaturi pentru a evita fracturarea oaselor

  • Trebuie avut grijă în cazul în care urmați un tratament care poate provoca amețeli, pentru a nu cădea, deoarece riscați să vă fracturați ușor, oasele fiind fragile.
  • În locuință trebuie să aveți grijă să nu alunecați pe covorașe sau să vă împiedicați.
  • Controlați-vă auzul și văzul pentru a nu avea vă crea singuri probleme în cazul unor astfel de deficiențe.
  • Ridicați-vă încet din pat pentru a evita amețelile.
  • Faceți zilnic câteva exerciții de forță și echilibru.
  • Apelați la kinetoterapie, deoarece aceasta va preveni atrofia musculară, a mai spus Laura Bogaciu, pe canalul său de Youtube, Pacientul 2.0.

Citește și: Secretele anti-îmbătrânire. Cum poți diminua ridurile. Sfaturi anti-aging de la specialistul Angela Stolnicu

Semnele unui infarct. Cum poți salva o viață dacă recunoști primele semne ale infarctului

Care sunt efectele post-vaccinare Covid. Ce spune medicul Mihaela Steriu

Efectele nocive ale telefonului mobil

Metode naturale de contracepție. Sfaturile ginecologului Cristina Buzgar

 

 

Sursă: Laura Bogaciu/Pacientul 2.0 Youtube

Sursă foto: Captură video

Facebook Comments
You may also like
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie
Care metodă naturală este cea mai eficientă pentru iluminarea pielii?
Care metodă naturală este cea mai eficientă pentru iluminarea pielii?