Care sunt efectele post-vaccinare Covid și la ce simptome ar trebui să fie atente femeile care s-au vaccinat împotriva virusului Sars-COV2. Iată ce spune Mihaela Steriu, medic primar Obstetrică-Ginecologie.
Care sunt efectele post-vaccinare Covid
Conform medicului, foarte multe femei s-ar fi prezentat la cabinetele medicale cu mastodinie unilaterală. Aceasta este o durere în sân și care este diferită de mastodinia bilaterală, care conform aceleași surse, este caracteristică fazei premenstruale.
După examinarea acestor paciente doctorul spune că nu s-ar fi constatat nimic imagistic în sânul respectiv, însă, s-a ridicat întrebarea dacă pacienta a fost vaccinată împotriva Covid19. Iar aceste femei ar fi confimat faptul că au fost vaccinate în brațul lateral sânului examinat.
„De asemenea, ganglionii limfatici aferenți brațului în care a fost făcută vaccinarea, apar ecografic măriți de volum. De multe ori am găsit un conglomerat de ganglioni limfatici cu modificări imagistice. Uneori conglomeratul de ganglioni limfatici atingând dimensiunea unei lămâi,” a precizat medicul, în cadrul unui video postat pe contul de YouTube Medlife.
Citește și: Metode naturale de contracepție. Sfaturile ginecologului Cristina Buzgar
Conform declarațiilor doctorului, acești ganglioni identificați erau sensibili la palpare și examinare, iar acesta ar fi fost motivul care ar fi dus-o cu gândul la o legătură între apariția acestor ganglioni și vaccin.
Ce spun studiile post vaccin
Conform sursei precizate, în urma studiilor făcute post-vaccin, această simptomatologie este descrisă ca manifestare adversă la vaccinul împotriva Covid19.
Citește și: Pătrunjelul este bun pentru diabetici. Ce recomandă doctorul Petrache
Recomandarea doctorului este ca aceste paciente să fie monitorizate, iar la un interval de 4-6 luni să se realizeze o ecografie de control. De asemenea, după vârsta de 40 de ani, pe lângă ecografia mamară se recomandă și o mamografie.
De asemenea, medicul Mihaela Steriu a precizat faptul că în urma controalelor efectuate ca urmare a simptomelor apărute de mastodinie unilaterală au fost descoperite și unele cazuri de cancer în fază incipientă.
Citește și: Scăderea colesterolului, alimente care trebuie adăugate în dieta ta
„Nu înseamnă că acest cancer incipient a fost cauzat de vaccin, el era acolo, dar vaccinarea a accelerat, a împins cumva pacienta să vină mai repede la un control și din fericire a fost diagnosticată într-un stadiu precoce, într-un stadiu tratabil”, a precizat specialistul.
Alte simptome post-vaccinare Covid19
Aceeași sursă mai spune că au existat paciente care au acuzat modificări ale ciclului menstrual, urmate de o perioadă de sângerare abundentă. Aceste simptome fiind asociate de către specialist tot cu vaccinarea Covid, din anumite mecaniste de luat în calcul.
Citește și: Cum scazi rapid glicemia. Ce recomandă diabetologul Daniela Petrache
Unul dintre mecanismele de luat în discuție ar fi febra. Aceasta apare ca reacție adversă aproape la fiecare pacient în parte.
Acest lucru ar duce la scăderea concentrației de estrogen periferic, motiv pentru care întârzie ovulația. Iar pe de altă parte endometrul continuă să prolifereze. Ceea ce explică cantitatea mare de sânge crescută la anumite paciente, a mai spus medicul.
Citește și: Alimente bune pentru inimă. Care sunt și de ce trebuie să le introduci în alimentația ta
„A fost un mit cum că acest vaccin ar modifica fertilitatea pacientelor. Lucru care este greu de crezut”, a mai spus specialistul. Justificând prin faptul că vaccinul ajunge în citoplasmă și nu în nucleul pacientului. Lucru care face ca acesta să nu influențeze materialul nostru genetic. Proteinele din citoplasma noastră ar fi cele care formează anticorpi care să ne apere de o eventuală infecție cu Sars-Cov2.
Citește și: Alimente care ajută la reducerea durerii cauzată de artrita
Sfatul specialistului în obstetrică-ginecologie este acela ca lumea să declare fiecare efect advers, oricât de minor ar fi. Indiferent dacă a apărut imediat după vaccinare sau în timp. Pentru ca medicii să poată, în felul acesta, să identifice efectele edverse. Și, totodată, să poate știi pe viitor dacă vaccinul afectează sau nu fertilitatea și concepția.
Citește și: Cum previi bolile de inimă. Ce trebuie să consumi pentru a avea inima sănătoasă
„Din punct de vedere epidemiologic nu există motiv să ne îngrijorăm în legătură cu fertilitatea sau cu concepția”, a conchis medicul primar în Obstetrică-Ginecologie Mihaela Steriu, în cadrul aceluiași video.
sursa foto: Captură video
sursa: Medlife/ YouTube