Home > Diverse > Efectele nocive ale telefonului mobil

Efectele nocive ale telefonului mobil

///
Comments are Off
Efectele nocive ale telefonului mobil

Efectele nocive ale telefonului mobil pot fi extrem de grave asupra sănătății noastre. Iată care sunt acestea și ce spun specialiștii despre folosirea excesivă a celularului.

Efectele nocive ale telefonului mobil

Telefoanele mobile sunt, în zilele noastre, de-a dreptul indispensabile. Prin intermediul lor suntem informați în timp real. Majoritatea populație nu ar putea concepe viața fără telefonul mobil.

Citește și: Ce efecte are fumatul. Ce se întâmplă în organism, atunci când te lași de fumat

Cu toate acestea, se pare că, folosirea acestora produc anumite efecte nocive. Iată șase dintre acestea, provocate de utilizarea telefonului mobil, conform buzznoble.com.

Cauzează stres, anxietate și depresie

Câteva studii au asociat utilizarea excesivă a smartphone-urilor cu dependența de alcool, fumat și comportamentul agresiv. Acest lucru ar putea fi atribuit unor complicații de sănătate mintală, cum ar fi stima de sine scăzută și depresia, care vin odată cu dependența de smartphone-uri.

Citește și: Cum scapi de anxietate. Metode la îndemâna oricui

Incapacitatea de a face față stresului și anxietății ar putea duce la un sentiment de deznădejde care ar putea declanșa depresie. Studiile au descoperit că mai mult de două ore petrecute în fața unui ecran, poate declanșa tendințe suicidare la copii, indiferent de tipul de conținut pe care îl consumă, scrie sursa precizată.

Efectele nocive ale telefonului mobil – Perturbă somnul

Au apus zilele în care adolescenții obișnuiau să adoarmă cu o carte în mână. Acum este un lucru obișnuit dacă smartphone-ul tău este ultimul lucru la care te uiți înainte de culcare și primul lucru pe care îl privești în momentul în care te trezești.

Citește și: Atacul de panică, 10 metode pentru a-l stopa

Studiile au indicat că perioadele lungi de expunere la lumina cu lungime de undă scurtă (cum ar fi cea de la smartphone-uri) determină perturbări ale somnului. Somnul adolescentului poate să devină neregulat, scurt și întârziat. Și cum majoritatea școlilor și locurilor de muncă impun indivizilor să se trezească devreme în timpul zilei, ritmul circadian este perturbat.

Ritmul circadian reprezintă ciclul de aproximativ 24 de ore care are loc la nivel fizic, mental şi comportamental, ca răspuns al organismului la alternanţa lumina-întuneric din mediul înconjurător. Ritmul circadian este specific tuturor organismelor cu viaţă, de la vietăţi unicelulare până la om, scrie anatomie.romedic.ro.

Citește și: Cele mai eficiente remedii naturale folosite pentru tratarea insomniei

Este important să rețineți că ritmul circadian determină nu doar cicluri de somn-veghe, ci, de asemenea, și eliberarea de hormoni, obiceiurile alimentare și digestia, temperatura corpului, și alte funcții importante ale corpului. Prin urmare, utilizarea smartphone-ului nu vă perturbă doar tiparele de somn, ci și starea generală de sănătate.

Scade atenția, concentrarea, și performanța academică

Smartphone-urile ar putea fi cauza rezultatelor slabe la învățătură. Cercetările au descoperit că doar prezența smartphone-urilor din jurul nostru poate provoca scăderea nivelului nostru de concentrare și atenție.

Citește și: Cum să ai un creier activ. Metode fabuloase de a-ți îmbunătăți capacitățile creierului

Acest lucru este valabil chiar și atunci când oamenii doar își verifică telefoanele. În sfera educațională, acest lucru se traduce printr-o înțelegere redusă a materiilor de învățare și înțelegere. Mai ales dacă smartphone-urile sunt folosite în timp ce se predă ceva.

Efectele nocive ale telefonului mobil – Afectează postura

Având în vedere frecvența cu care ne uităm în telefoanele noastre este evident că acest lucru ne poate afecta negativ postura. Studiile au constatat că postura tipică a gâtului, atunci când ne uităm în telefonul mobil, poate provoca, pe termen lung, leziuni ale structurii coloanei vertebrale cervicale și lombare, precum și ale ligamentelor.

Citește și: Cum puteți scăpa de depresie cu ajutorul sportului

Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la modificări ale formei și biomecanicii coastelor (sub care plămânul se contractă și se extinde), ducând la probleme de respirație. Din acest motiv, postura greșită poate cauza probleme respiratorii.

Ne afectează văzul

Pe lângă faptul că afectează vederea, utilizarea prelungită a smartphone-ului poate provoca iritații, uscăciune și roșeață la nivelul ochilor.

Citește și: Ponturi pentru a scăpa rapid de ochii umflați și de cearcăne dimineața

Oftalmologii spun că persoanele dependente de smartphone au un risc crescut de leziuni oculare. Aceștia avertizează că utilizarea excesivă a telefoanelor, dar și a altor dispozitive, cum ar fi computere, tablete și televizoare cu ecran plat, pot duce la afecțiuni oculare pe termen lung.

Ar putea crește riscul de cancer

Cancerul este una dintre cele mai mari preocupări pe care oamenii le au atunci când vorbesc sau citesc despre utilizarea excesivă a telefonului mobil. Motivele lor de îngrijorare pot fi cu adevărat reale. Telefoanele mobile emit unde radio care pot fi absorbite de țesuturile care sunt aproape de zona de contact. Această formă de radiații este posibil cancerigenă, deși trebuie efectuate studii suplimentare pentru a înțelege amploarea completă a efectelor sale, scrie aceeași sursă.

Citește și: S-a descoperit rădăcina care ucide 98% dintre celulele canceroase în doar 48 ore

De asemenea, este posibil ca cei mici să fie mai predispuși riscului de radiații, decât adulții. Deoarece sistemele lor nervoase sunt încă în curs de dezvoltare.

Societatea Americană de Cancer (ACS) recomandă persoanelor care sunt preocupate de expunerea la frecvențe radio următoarele:

” Să limiteze expunerea îndelungată, inclusiv utilizarea unei căști și, de asemenea, limitarea utilizării telefonului mobil, în special în rândul copiilor”, scrie sursa precizată.

Citește și:Cafeaua, elixir pentru sănătate. Ce beneficii aduce consumul acesteia

Tot despre utilizare telefonului mobil, profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea spune că poate fi o activitate foarte nocivă, dacă mobilul este folosit în exces. Telefonul mobil nu trebuie ținut în niciun caz lângă noi în timpul somnului, ci la distanță de cel puțin cinci metri, este recomandarea neurochirurgului.

Citește și: Gutuile, cele mai benefice fructe pentru diabetici. Sfatul doctorului diabetolog

Nerecomandat este și ca acest dispozitiv să fie ținut pe o perioadă îndelungată de timp în buzunarul pantalonului. Iar utilizarea celularului ar trebui să se facă cât mai rar și dacă este posibil să se evite apropierea prea mare a acestuia de ureche, recomandându-se folosirea lui pe modul speaker, a mai spus doctorul, invitat fiind în cadrul unui podcast realizat de Cătălin Măruță, pe Youtube.

Citește și: Profesor Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Popoarele care vor să trăiască mult și sănătos trebuie să consume acest lucru

 

 

sursa: buzznoble.com, anatomie.romedic.ro, Acasă la Măruță/Youtube

sursa foto: pixabay.com

 

Facebook Comments
You may also like
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie