Home > Diverse > Ce este dependența de alcool, ce efecte are pe termen lung și care este soluția pentru stoparea acestei adicții îngrijorătoare pentru societate

Ce este dependența de alcool, ce efecte are pe termen lung și care este soluția pentru stoparea acestei adicții îngrijorătoare pentru societate

///
Comments are Off
Ce este dependența de alcool, ce efecte are pe termen lung și care este soluția pentru stoparea acestei adicții îngrijorătoare pentru societate

Ce este dependența de alcool, care sunt efectele pe termen lung pe care le produce consumul de alcool, cum afectează organismul, dar și care sunt soluțiile pentru a stopa această adicție. Iată ce spune Conf. Univ. Dr. Radu Țincu, medic primar cu dublă specializare, în ATI și toxicologie.

Dependența de alcool, o problemă socială

Consumul de alcool în România este considerat o normalitate, deși este un lucru cât se poate de anormal. Deși, se cunosc efectele negative ale acestei adicții, la nivel național nu există programe de conștientizare ale efectelor pe care le determina consumul de alcool.

În cadrul unui podcast realizat de jurnalistul Dragoș Pătraru, medicul Radu Țincu a vorbit despre efectele nocive ale consumului de alcool. Cum poate această adicție să afecteze cogniția, dar și întregul organism, provocând boli grave care ar putea fi evitate dacă ar fi conștientizată gravitatea acestui viciu.

Citește și: Ovar polichistic, simptome care trebuie să te trimită urgent la doctor

„Alcoolul modifică capacitatea intelectuală. (-) Alcoolismul este o adicție, iar alcoolicul trebuie tratat precum un pacient care are nevoie de ajutor medical”, spune doctorul Radu Țincu, în cadrul aceluiași podcast.

Conform sursei precizate, alcoolicul este acea persoană care deși consumă cantități mici de alcool, o face în mod constant, spre exemplu zilnic sau foarte des, nu doar la anumite ocazii. Totodată, specialistul în toxicologie subliniază faptul că un consum zilnic de alcool, deși în cantități mici, poate să provoace foarte mult rău organismului, fiind factorul declanșator al mai multor afecțiuni.

Doctorul mai susține că dependența apare foarte repede și se produce atunci când se consumă zilnic alcool, timp de mai multe zile consecutive, chiar dacă în cantități mici.

Simptome cu care se confruntă alcoolicii

Dintre simptomele cu care se confruntă un alcoolic se numără sevrajul, care este acea stare de agitație ce apare atunci când nu consumi alcool, susține doctorul Țincu. Starea de agitație este un prim semn de sevraj. De asemenea, insomnia, irascibilitatea, transpirațiile. O stare generală proastă, care se reglează foarte repede după ce ai luat câteva guri de alcool, susține sursa.

Conform doctorului, majoritatea alcoolicilor nu conștientizează faptul că sunt dependenți, ci pun aceste simptome pe seama altor cauze, precum stresul, oboseala sau problemele cotidiene.

Citește șiCe efecte are consumul de alcool în exces asupra consumatorului

„Problema la alcool este că fiind ieftin, accesibil și existând multiple posibilități de a-l consuma, e clar că este una dintre adicțiile care pot să apară cu foarte mare ușurință”, mai spune doctorul Țincu.

De asemenea, medicul mai spune că anumite substanțe prezente în alcool, precum este acetaldehida, este un metabolit identificat ca fiind un factor cancerigen.

De aceea la pacienții alcoolici este crescută incidența cancerelor, mai ales în zona digestivă. Cancerele gastrice, cancerul pancreatic, cancerul hepatic sunt cauzate de acest nivel mai mare de acetaldehidă, care este responsabilă și de starea de rău și de mahmureală, fiind un produs toxic pentru organism.

Medicul mai spune că alcoolicii au nivel mai scăzut de vitamina B1, deoarece alcoolul afectează și nivelul vitaminelor din organism, mai ales dacă persoana respectivă nu se alimentează corespunzător. Acest deficit de vitamine din grupul B duce la complicații neurologice.

„Performanțele intelectuale ale alcoolicilor sunt mai mici, comparativ cu persoanele care nu consumă alcool”, a subliniat medicul.

Citește și: Cancerul de colon. Primele semne care te trimit la doctor

O altă afecțiune care apare în cazul alcoolicilor sunt furmicăturile la nivelul membrelor, fiindu-le afectată capacitatea tactilă. Dintre toate complicațiile pe care le provoacă alcoolul, și care nu sunt puține, cea mai gravă este ciroza hepatică.

„Eu cred că problema este medico-socială, când privim consumul de alcool la rate mai mici care nu determină intoxicații acute”,a mai spus specialistul în toxicologie.

Riscurile la care se expun consumatorii de alcool

Conform sursei precizate anterior, consumul de alcool zilnic, chiar și în cantități mici, poate duce la distrugerea creierului. Cogniția persoanelor care consumă alcool fiind afectată.

„Când ne decidem să bem pentru a ne simți mai bine trebuie să ne gândim că există și neșansa să ajungem de la dependența de alcool la o tulburare psihiatrică pe care alcoolul o induce,” a spus medicul.

În plus, doctorul mai spune că foarte mulți dintre alcoolici sunt depresivi. De asemenea, subliniază faptul că ceea ce este și mai grav este folosirea alcoolului în perioada adolescenței, pentru că acționează la nivelul unui creier în formare. Modificările fiind fiziologice, iar cu timpul produce și modificări structurale ale creierului.

Citește șiProfesor Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Popoarele care vor să trăiască mult și sănătos trebuie să consume acest lucru

Acest lucru va duce la transformarea tinerilor în niște adulți cu capacități intelectuale mai reduse și cu un nivel de IQ mai mic. Iar pe lângă performanțele intelectuale scăzute, alcoolul predispune și la fapte antisociale.

Realizatorul de televiziune Dragoș Pătraru susține că unele studii realizate prin intermediul unor scanări pe pacienți consumatori de alcool, au constatat inclusiv o atrofiere a creierului, pe lângă neuronii distruși care nu se mai refac.

O altă problemă pe care o produce consumul de alcool este faptul că determină  toleranță. Ceea ce înseamnă că se va ajunge la starea de beție mai greu, iar acest fapt va duce la creșterea cantității de consum de alcool. Această toleranță la alcool poate să apară după doar câteva luni de consum. Cu toate că alcoolicii au tendința de a nega faptul că prezintă această adicție.

Citește și: Ciuperca unghiei. De ce apare, cum poate fi prevenită și cum se tratează

În cazul alcoolicilor calitatea vieții este foarte proastă, deoarece în timp vor acumula nenumărate afecțiuni de care se vor preocupa să le trateze în ultimii ani de viață. Astfel, se vor confrunta cu boli și afecțiuni cauzate în urma consumul de alcool pe perioade lungi de timp, iar acestea pot fi nenumărate. De la depresii, la afecțiuni hepatice, pulmonare sau de alte tipuri, deoarece întregul organism este afectat.

Soluții pentru a reduce dependența de alcool

Medicul Radu Țincu este de părere că politicile sociale ar trebui să se axeze pe niște programe de educație, astfel încât tinerii să știe la ce riscuri se expun pe termen lung dacă aleg să consume alcool încă din adolescență.

„Să li se spună: o să fiți mai proști, într-o situație conurențială, decât cei care nu consumă alcool”, a precizat Țincu.

Medicul Radu Țincu susține că datoria societății este de a aduce la cunoștință și a informa cetățenii asupra riscurilor pe care le prezintă consumul de alcool.

Citește și: Cancerul de col uterin, cauze și simptome. Cum poate fi prevenit și tratat virusul HPV

„Tânărul respectiv nu are de unde să știe ce îi fac drogurile sau alcoolul, dacă noi nu îl învățăm. Dacă noi nu l-am învățat, atunci societatea, când el va fi dependent, va fi principala vinovată. Părinții au și ei un rol important, dar tu ca stat trebuie să dezvolți politici de educație sanitară pentru populație”, a declarat medicul.

Doctorul trage un semnal de alarmă asupra faptului că în ultimii 30 de ani România s-a concentrat pe tratamentul bolilor, ci nu pe prevenția lor, sugerând ideea că prevenția ar fi necesară pentru stoparea dezvoltării anumitor afecțiuni cauzate de adicții, referindu-se la fumat sau la consumul de alcool sau substanțe interzise.

Totodată, specialistul în toxicologie mai subliniază faptul că Ministerul Sănătății ar trebui să dezvolte programe de screening pentru identificarea timpurie a bolilor, ci nu după ce acestea devin greu sau deja imposibil de tratat.

Și în UE consumul și dependența de alcool sunt ridicate

Problema consumului de alcool nu este doar în România, ci la nivelul întregii Uniuni Europene, unde un adult din doisprezece consumă alcool în fiecare zi, conform unor date Eurostat, susține jurnalistul Dragoș Pătraru.

„Toate studiile ne confirmă faptul că alcoolul reprezintă o substanță care poate să dăuneze, mai ales atunci când o folosim în mod continuu”,spune doctorul Radu Țincu.

Citește și: De ce amorțesc mâinile și picioarele. Ce boli poate anunța acest simptom

Referitor la factorii macro care fac ca incidența consumului de alcool în Europa să fie crescută se numără nivelul de trai ridicat, dar și presiunea industriei, spune sursa, referindu-se la faptul că s-au promovat foarte mult beneficiile consumului de vin roșu, care ar conține antioxidanți. Însă, susține doctorul, pentru ca beneficiile să se producă ar trebui consumate cantități foarte mari de vin, iar acest lucru implicit este dăunător organismului.

Pe de altă parte, mai spune specialistul, antioxidanții pot fi asimilați din atât de multe fructe și legume proaspete, desființând astfel mitul beneficiilor pe care le aduce consumul de vin roșu.

.Citește și: Cum scazi rapid glicemia. Ce recomandă diabetologul Daniela Petrache

 

 

 

sursa: Starea Natiei Oficial

sursa foto: Captura video

 

 

Facebook Comments
You may also like
Alimente interzise dimineața
Alimente INTERZISE dimineața pe stomacul gol. Pot produce boli gastrice
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt