Home > Diverse > Greșeli gramaticale frecvent întâlnite. Exprimări care trebuie evitate

Greșeli gramaticale frecvent întâlnite. Exprimări care trebuie evitate

///
Comments are Off
Greșeli gramaticale frecvent întâlnite. Exprimări care trebuie evitate

Greșeli gramaticale facem aproape fiecare dintre noi, deoarece unele sunt atât de frecvente, încât sunt percepute ca fiind corecte. Așadar, deseori facem greșeli de exprimare fără să ne dăm seama.

Iată cum este corect, de fapt și ce exprimări trebuie evitate pentru a nu face greșeli gramaticale.

Greșeli gramaticale frecvente

În cazuri nefericite se întâmplă frecvent să auzim neplăcuta expresie: „și-a pierdut conștiința” (în timpul unui accident). Conștiința este sentimentul responsabilității umane, așadar este incorect folosit termenul în această situație. Corect este conștiența, care poate fi pierdută în urma unui accident, în această situație persoana aflată în cauză devine inconștientă sau își pierde conștiența. Cunoștința, de asemenea, este corect, aceasta, printre alte sensuri, fiind facultatea de a asimila informații din mediul exterior.

Citește și: Să vorbim corect românește

O altă greșeală frecventă de limbă este atunci când spunem: „mi-ar place” în loc de „mi-ar plăcea”, cum este de fapt corect.

„Am plecat la serviciu”, nu servici, cum auzim în multe cazuri.

Ora douăsprezece este corect, nu ora doisprezece.

Și cea mai des întâlnită greșeală este atunci când folosim cuvântul DECÂT fără negație. Spre exemplu, se greșește când se spune: „Am decât 100 de lei”. Varianta corectă este: „Nu am decât 100 de lei” sau „Am doar..”.

Citește și: Ce semnificație au cele mai frecvente gesturi

Când serviți pe cineva cu ceva îi veți spune: „Serviți-vă, vă rog!”, nicidecum „serviți vă rog’‘, deoarece dumneavoastră sunteți cel care serviți sau, după caz, ospătarul este cel care servește. Ar fi o impolitețe să spuneți musafirului „serviți!”, ar înseamnă că îi cereți lui să îi servească pe ceilalți, când de fapt doriți  să se servească, adică „serviți-vă!”

Pleonasmele, cele mai frecvente greșeli 

Mai grav este când auzim în mass media exprimări pleonastice precum: „accident groaznic”, „marea majoritate” sau „foarte special”. Accidentul nu poate fi în nici un caz unul plăcut, majoritatea semnifică o mare parte din ceva, iar adjectivul „special” nu are grad de comparatie, el este deja la superlativul absolut. Astfel, corect este simplu: „majoritatea”, „accident” sau „special”.

Citește și: Gesturile care trădează sentimentele și gândurile oamenilor

De asemenea, nu spuneți niciodată „cobor jos”. Este de la sine înțeles că nu poți coborî sus, așadar corect este simplu  „cobor.

Pentru evitarea unei cacofonii, se folosește frecvent „ca și” sau „ca virgulă și”. Este total greșit, iar persoana care le folosește dispune de un vocabular extrem de redus. Puteți, însă, să folosiți sinonime, după context: „precum”, „drept”, „în calitate de”.

Țineți cont de aceste explicații, întrucât cele de mai sus sunt greșeli de exprimare grave pentru vorbitorii de limba română.

Facebook Comments
You may also like
Ce este violența psihologică. Cum îți dai seama că afli în preajma unor oameni toxici
Ce este violența emoțională. Cum îți dai seama că afli în preajma unor oameni toxici
De ce ne impunem limite și ce sunt credințele limitative. Cum apar și cum le putem depăși
De ce ne impunem limite și ce sunt credințele limitative. Cum apar și cum le putem depăși
Inteligența emoțională. Sfatul unui consilier educațional
Cât de important este cititul în dezvoltarea inteligenței emoționale. Sfaturile unui consilier educațional
Ritualuri de manifestare a dorințelor cu ocazia portalului din data de 8.08. Ziua în care dorințele se împlinesc. Ce se întâmplă pe această dată
Ritualuri de manifestare a dorințelor cu ocazia portalului din data de 8.08. Ziua în care dorințele se împlinesc. Ce se întâmplă pe această dată