Home > Destinații > Olanda, o țară de poveste

Olanda, o țară de poveste

///
Comments are Off
OLanda

Fiecare tărâm este frumos datorită unicității sale. În timp ce marile capitale europene se mândresc cu elemente de arhitectură unice în lume sau cu personalități care au reușit să revoluționeze anumite sectoare ale vieții cotidiene, există și regiuni care au mult mai mult de oferit, decât am avea impresia la o primă vedere. Un astfel de exemplu este și Olanda, supranumită „Țara lalelelor” sau ”Țara morilor de vânt”, un tărâm dens populat și un loc care are o istorie mai puțin cunoscută. Deși, o mare parte a acestei țări se află sub nivelul mării, se pare că această piedică nu a stat în calea dezvoltării și ingeniozității de care a dat dovadă poporul olandez.

Atracții turistice olandeze

Printre cele mai impresionate elemente, pe care fiecare vizitator își dorește să le descopere în călătoria pe aceste tărâmuri, se numără cu siguranță morile de vânt, saboții de lemn și, nu în ultimul rând, lalelele.

Totuși, deși aceste elemente sunt considerate a fi simboluri naționale, este oarecum superficial să ne oprim aici. Olanda are mult mai mult de oferit. Spre exemplu, satele pitorești sau vechile ferme sunt la fel de frumoase și merită vizitate de oricine. Zona rurală este formată în mare parte din pământuri care au fost recuperate de sub apă, iar în zone precum Kinderdijk, Zaanse Schans sau Giethoorn putem vedea chiar și astăzi vechi mori de vânt care erau folosite odinioară pentru a scoate apa din zonele inundate.

Oameni de preț ai Olandei

Cultura unei țări este influențată direct de către cei ce locuiesc acele meleaguri. Putem spune, fără doar și poate, că societatea în care trăim este mult mai dezvoltată datorită ingeniozității olandezilor. Printre cele mai de preț invenții, de care s-a bucurat știința de-a lungul timpului, putem numi microscopul, termometrul cu mercur, telescopul sau ceasul cu pendul. Pe de altă parte, nici când vine vorba de cultură, olandezii nu stau prea rău. Scriitori precum Louis Couperus, Nicolaas Beets, Hella Haasse sau Gerard Reve sunt considerați a fi persoane de preț pentru cultura olandeză.

Sportul joacă și el un rol important în cultura acestei țări, lăudându-se cu jucători precum Frank de Boer, Ryan Babel, Danny Blind, Mark van Bommel. Competiția este în sângele olandezilor, lucru dovedit și de Lex Veldhuis, un tânăr care a reușit să-și schimbe viața radical datorită spiritului său competitiv.

Curiozități specifice Olandei

Arhitectura caselor este un element extrem de ingenios, care ne dovedește încă o dată faptul că poporul acestei țări este capabil să se descurce în orice situație. Ei bine, clădirile sunt înalte, fiind înclinate în față. Din cauza faptului că prețul solului este unul destul de piperat, arhitecții s-au gândit că ar fi bine să proiecteze clădirile ușor înclinate, salvând astfel spațiu și bani care ar fi fost necesari unui hol mai mare. Astfel, urcarea obiectelor de mobilier la etajele superioare este mult mai facilă, obiectele păstrându-se intacte pe toată durata acestui proces. Un alt motiv, pentru care clădirile sunt atât de înalte, este poate și faptul că aici locuiesc cei mai înalți oameni din lume, media fiind undeva la 1.84 cm pentru bărbați și 1.70 cm pentru femei.

Cei pasionați de mersul cu bicicleta trebuie să meargă neapărat prin Amsterdam, oraș în care se găsesc mai multe biciclete decât locuitori.

Gastronomia olandeză

În primul rând, este important de menționat că Olanda este unul dintre cei mai mari exportatori de brânzeturi din lume, nu degeaba fermele de lapte produc roți uriașe de cașcaval, pe care toată lumea le cunoaște. Mesele sunt în general foarte nutritive și delicioase, chiar dacă au la bază ingrediente simple. Ingredientele principale sunt heringul, legumele și carnea. Un prim preparat este Bitterballen, un fel de chifteluțe preparate din carne de vită sau vițel și condimente, care sunt mai apoi prăjite într-o crustă de pesmet. Stamppot este tot un preparat simplu format din cartofi cu legume, alături de puțin sos și cârnat afumat. Nu în ultimul rând, Erwtensoep este o supă groasă pe bază de mazăre, morcovi, praz și puțină carne de porc, produs care este consumat de obicei în sezonul rece.

Nici dulciurile nu sunt mai prejos când vine vorba de gastronomia olandeză, printre cele mai populare deserturi numărându-se Stroopwafel, o vafă specific olandeză, Poffertjes, un desert care seamănă cu clătitele americane într-o formă mai mică și, nu în ultimul rând, Vlaai, o tartă cu umplutură cremoasă, care are un gust extraordinar.

Olanda este o țară bogată din toate punctele de vedere. Este locuită de un popor care își respectă cultura, este prietenos și te invită să îi descoperi minunățiile țării, care pot fi văzute la tot pasul.

 

 

Facebook Comments