Home > Destinații > Thassos, Insula de Smarald

Thassos, Insula de Smarald

///
Comments are Off

Insula de Smarald, așa cum i se mai spune insulei grecești Thassos, este cea mai apropiată insulă de țara noastră, fapt ce a transformat-o într-o destinație preferată de către români. Are circumferinţa de aproape 100km  şi este situată în golful Kavala, în nordul mării Egee. 

Insula este împărțită în două regiuni, nordică și sudică, printr-o linie imaginară ce leagă satul Sotiros de satul Kinira.

Există o şosea principală ce înconjoară insula de-a lungul coastei şi alte şosele mai mici care duc la aşezările din munţi. Pe teritoriul ei se pot vedea ruine vechi preistorice și bazilici creștine ridicate pe fundațiile templelor dedicate zeilor.

Thassos 2

Este ofertantă din punct de vedere al reliefului, având munţi acoperiţi cu păduri dese de pini, brazi, stejari şi platani şi un litoral stâncos, iar de-a lungul lui cresc măslini. Uleiul de măsline din Thassos fiind foarte renumit pentru calităţile lui, fapt pentru care este şi o marfă des contrafăcută.

Prima dată această insulă a fost amintită de Herodot, părintele istoriei, spunând despre ea că poartă numele de la Thassos, primul locuitor al insulei. Are plaje sălbatice şi fermecătoare, iar apa este de un turcoaz fermecător şi foarte limpede.

Thassos plaja salbatica

Capitala insulei este Limenas, cunoscută și sub denumirea Thassos Town, situată între câmpurile Evreokastro și Pachi. Orașul este vizitat mai ales pentru ruinele arheologice pe care le are, cât și pentru Acropola ce datează din era Bizantină, având și influențe din perioada când insula a fost sub conducere venețiană.

La fel de atrăgătoare sunt și sanctuarele dedicate Zeiței Artemis și lui Zeus, cât și teatrul Odeon. Aici se află și portul principal al insulei, de unde pleacă feriboturile ce au ca destinație portul Keramoti. Cea mai apropiată plajă se află la 1 km, o fâșie de nisip auriu ce poartă numele Makryammos.

Thassos - Limenaria

Al doilea oraș ca mărime al insulei este Limenaria, situat la 28 de km distanță de capitală, pe coasta sud-vestică. Și acesta are port, de unde se pot face excursii cu vasul în jurul insulei, în locuri și plaje unde nu se poate ajunge decât pe apă. Aici, pe o coastă, există o clădire veche ce gazduia vechiul far și care acum este nefolosită, dar care oferă o panoramă de vis a Muntelui Athos și a Mării Egee.

Are mai multe plaje, cu nisip fin, ceea ce o face o destinație bună pentru cei ce sunt încântați sa stea la soare. De-a lungul țărmului sunt numeroase baruri, localuri și cafenele ce sunt pline până după miezul nopții.

Limenaria -far

Despre această minunată Insulă de Smarald este mult de povestit și oricât de mult talent descriptiv ai avea, nu îi poți surprinde strălucirea în totalitate.

Thassos, Insula de Smarald

Thassos, Insula de Smarald

Facebook Comments
You may also like
Europa
Europa