Home > Bunele maniere > Cei șapte ani de acasă, baza unei societăți civilizate

Cei șapte ani de acasă, baza unei societăți civilizate

///
Comments are Off

Educația este piatra de temelie a oricărei societăți civilizate, iar aceasta trebuie făcută copiilor încă din primii ani de viață, cunoscuți ca cei șapte ani de acasă. Aceasta nu este doar o sintagmă, primii ani de viață sunt cei mai importanți și esențiali în formarea caracterului unui viitor adult. În acești ani trebuie insuflate copiilor principii morale solide, deoarece o educație riguroasă își va lăsa amprenta pe întreaga sa viață.

Iată câteva reguli de care orice părinte trebuie să țină cont și să le respecte pentru a le clădi copiilor o bază solidă, cei şapte ani de acasă, în ceea ce privește educația.

Părinții trebuie să le arate copiilor cât de mult îi iubesc și să le spună lucrul acesta. Așa copiii vor câștiga încredere în ei, simțindu-se protejați și iubiți. Oferindu-le dragostea voastră părintească, ei vor învăța la rândul lor să ofere dragoste și afecțiune.

Învățați-i pe copii încă de mici să fie toleranți cu cei din jur, în cazul lor este vorba despre ceilalți copii. Să îi trateze frumos pe toți copiii cu care intră în contact și învățați-i că toți oamenii trebuie respectați, indiferent de rasă, culoare sau religie. Insuflându-le aceste valori ei vor deveni niște adulți toleranți, iar discriminarea, care este cauza multor probleme în această lume, va produce mai puține victime.

Învățându-i să dăruiască, sau cel puțin să accepte să împartă jucăriile cu ceilalți, îi învățați de fapt să nu cunoască egoismul. Copiii au tendința de a fi egoiști, de a nu-i lăsa pe alții să se joace cu ce este al lor. Este o mare greșeală să nu interveniți, explicându-le, ori de câte ori este necesar, că acest lucru este unul greșit. Dacă veți face asta în mod constant, ei vor înțelege că normalitatea constă în a fi bun, darnic și a ajuta, în felul acesta își vor dezvolta această calitate.

Când rostesc cuvinte rușinoase, chiar dacă ei nu le cunosc sensul, oricât de haios vi s-ar părea, nu vă amuzați și nu râdeți, ci fiți cât se poate de ferm, spunându-le că este un lucru urât. În caz contrar, copilul va repeta, știind că părinții se amuză pe seama lui. În timp va dezvolta un obicei din a folosi astfel de cuvinte. Despre un copil care are acest nărav se spune că îi lipsesc cei şapte ani de acasă.

Când greșește, oricât de mult vă iubiți copilul, dacă nu luați măsuri pedepsindu-l, el va repeta greșeala. Chiar dacă vă doare să-l pedepsiți văzându-l mic și firav, amintiți-vă de cei șapte ani de acasă și de faptul că acum se formează caracterul. Luând măsuri, el va înțelege că nu este voie și în timp nu va repeta greșeala. Dumneavoastră veți forma astfel un om corect și veți câștiga ascultarea lui.

Învățați-l ce înseamnă asumarea greșelilor și faptul că, atunci când greșește față de cineva, trebuie să-i prezinte scuze. De asemenea, trebuie să fie sinceri şi să ştie că şi omisiunea este tot o minciună, iar astfel de greșeli se pedepsesc. Aşa va învăța să fie onest şi sincer, va avea cei şapte ani de acasă.

Nu deveniți subiectiv când copilul dumneavoastră este implicat într-un conflict. Dacă el este cel care a greșit, trebuie să-i atrageți atenția şi să-l mustrați, chiar cu prețul orgoliului și eventual să luați măsuri pentru a nu se repeta.

Nu țipați la copii, altfel și ei vor adopta aceeași strategie. Este suficient să le luați jucăria preferată și neapărat să le explicați de ce ați făcut lucrul acesta. Astfel, vor înțelege unde au greșit.

Învățați-i să-i respecte pe cei mari, începând cu membrii familiei. Bunicii au adesea tendința de a-i răsfăța și a le permite copiilor să se simtă egalii lor. Este greșită o astfel de abordare. Ei trebuie să înțeleagă de mici ce înseamnă respectul față de cei mai în vârstă. Doar așa vor deveni cetățeni ai unei societăți civilizate. Așadar, nu folosiți metoda adoptată de personajele caragialiene, pentru a nu vă transforma copilul într-un mic Goe.

Nu recurgeți la bătaie drept pedeapsă și nici nu impuneți educația prin violență. Vor proceda la fel, pedepsindu-și adversarii sau încercând să-și impună punctul de vedere prin același mod. De asemenea, învățați copiii să nu răspundă violenței prin violență. Explicați-le că orice divergență poate fi rezolvată printr-un dialog civilizat, spunându-și fiecare nemulțumirea, prin conciliere și adoptând o atitudine tolerantă față de ceilalți.

Învățați-i să nu se lase conduși de orgoliu. Să fie oameni corecți. Nu adoptați principiul care, din păcate, este destul de des întâlnit în societatea zilelor noastre, în care chiar părinții dau ca sfat varianta “dacă te-a lovit dă-i înapoi„. Chiar dacă pe moment sunteți furioși de faptul că micuțul vostru a avut de suferit din cauza obrăzniciei altora, nu veți rezolva problema răspunzând în același mod. Dimpotrivă, conflictul se poate amplifica și poate degenera. În plus, acel copil va dezvolta o latură violentă și răzbunătoare, fapt ce i-ar cauza atât lui, cât și întregii societăți. Dacă toată lumea și-ar sfătui copiii să răspundă violenței tot prin violență, nu am face decât să creștem o generație de oameni intoleranți. Dar dacă fiecare i-ar insufla copilului principiile morale, cu siguranță am putea să sperăm la o societate și o generație viitoare mai bună.

Oferiți-le recompense din când în când pentru a-i stimula, însă nu faceți un obicei, astfel încât să creadă că orice se face contra cost. Învățați-i că anumite lucruri trebuie făcute fără a aștepta vreo recompensă, acestea reprezentând obligații morale cu care fiecare om este dator față de cei din jur și față de societatea în care trăiește.

Schimbările la nivel macro și clădirea unei societăți civilizate începe cu educația propriului copil, prin transmiterea celor mai bune principii morale. Fiecare dintre noi este răspunzător de asta și fiecare are obligația morală să o facă în cel mai bun mod cu putință. Când toți vom înțelege și respecta aceste lucruri, educându-ne copiii după aceste principii, nu mânați de orgoliu și egoism, vom fi pe drumul de a forma o generație de oameni mai buni și o societate mai civilizată. Vom forma oameni despre care se va spune că au cei şapte ani de acasă.

 

 

 

Facebook Comments
You may also like
Ziua Copilului, de ce în România se celebrează pe 1 iunie
Ziua Copilului, de ce în România se celebrează pe 1 iunie
Maniere și obiceiuri din anumite zone de pe glob
Maniere și obiceiuri din anumite zone de pe glob
Bune maniere la cinema de care trebuie să ținem cont
Bune maniere la cinema, reguli ce trebuie respectate
Ziua Internațională a Educației
Ziua Internațională a Educației