Home > Diverse > Cum recunoști un narcisist. Caracteristicile unei astfel de persoane

Cum recunoști un narcisist. Caracteristicile unei astfel de persoane

///
Comments are Off
Cum recunoști un narcisist

Cum recunoști un narcisist și care sunt caracteristicile unei astfel de persoane. Ce spun specialiștii și cum îi poți identifica pe cei care au o astfel de tulburare.

Cum recunoști un narcisist

Imaginea este totul pentru o astfel de persoană, iar acest lucru nu se limitează doar la aspectul fizic, ci la tot ceea ce vrea persoana respectivă să proiecteze, la imaginea pe care dorește să o arate celorlalți.

Citește și:Cărți de dezvoltare personală, recomandate tuturor celor ce vor să adopte o gândire pozitivă

Conform specialiștilor, un narcisit petrece foarte mult timp în fața oglinzii, aranjându-se și admirându-se. Narcisiștii au o părere foarte bună despre ei și de multe ori pot fi ușor identificați și pe rețelele de socializare, întrucât își intoxică prietenii cu numeroase fotografii, de tip selfie, pe care le postează în mod abuziv.

Poate fi vorba, de asemenea, și despre narcisiști ascunși. Spre exemplu, dacă acesta se află într-o relație el va proiecta spre exterior o imagine perfectă a relației sale. Va încerca să se asigure că toată lumea crede că el se află în relația perfectă.

Citește și: Secrete pentru a-ți atinge obiectivele și îndeplini visurile. Ce spun autorii de succes ai unor cărți de dezvoltare personală

Dacă narcisistul are copii, acesta își dorește ce ei să se comporte într-un anume fel pentru a păstra imaginea publică a familiei ca fiind imaculată.

O altă caracteristică după care poți identifica un narcisist este încrederea și intimitatea imediată. Astfel de persoane îți vor dezvălui încă de la început lucruri foarte intime despre ei. Poate crea o legătură foarte strânsă cu tine, de îndată ce te-a cunoscut.

Alte caracteristici ale unui narcisist

Un alt semn al unui narcisist este acela că va avea tendința de a pune oamenii pe un piedestal și de a-i idealiza. Îți va scoate în evidență calitățile și va susține că ești o persoană unică, cum nu a mai întâlnit până atunci, declarând că ești persoana perfectă pentru el/ea.

Citește și: Dezvoltare personală. Cei 7 NU la care trebuie să renunți

Un alt semnal al unui narcisist, are legătură cu precedentul prezentat. Este vorba despre faptul că așa cum te-a pus pe un piedestal te va da foarte repede jos de pe el, la primul inconvenient, susțin psihologii. Astfel că, brusc poți deveni în ochii narcistului o persoană rea și nefolositoare și te va devaloriza imediat. Astfel, un narcisist va trece de la o stare la alta foarte repede. De la idealizare la dispreț este doar un pas pentru o astfel de persoană.

Intensitatea emoțională este o altă caracteristică. O persoană narcisistă te va face să te simți coplețită de iubire. Intensitatea emoțională va fi mai intensă decât profunzimea emoțiilor. Astfel de relații care au multă încărcătură emoțională pot ușor să devină toxice, susține sursa, și sunt un indiciu că ne aflăm într-o relație cu un narcisist.

Citește și: Cum trebuie să se comporte o femeie în relația cu un bărbat. Ce spune Ana Maria Ducuță

Introspecția zero este un alt indiciu al unui narcisit. Specialiștii spun că o astfel de persoană nu are capacitatea de a-și identifica defectele și greșelile. El nu acceptă schimbarea și blochează orice adevăr care i-ar putea schimba viața.

Lipsa de empatie – Cum recunoști un narcisist

Lipsa de empatie este un alt indiciu al unui narcisit. Deși, îi vei povesti despre problemele cu care te confrunți, el nu va fi interesat, dimpotrivă va încerca repede să schimbe subiectul discuției pentru ca el să fie iar în centrul discuției.

Citește și: Ce trebuie să faci pentru a avea o relație de cuplu armonioasă

Conform aceleeași surse, un narcisit nu va fi interesat despre felul în care te simți, nu te va întreba dacă ești bine sau ai nevoie de ajutor, decât, eventual din politețe, dar fără prea multă empatie. De asemenea, el te va asculta, dar nu te va auzi, pentru că nu poate înțelege profunzimea a ceea ce îi transmiți.

Disprețul față de cei din jur este o altă caracteristică a unui narcisit, însă nu toți cei care disprețuiesc sunt narcisișți. De asemenea, un narcisist va lua decizii și nu va ține cont de ce vrei și tu, deși deciziile respective te privesc în mod direct și pe tine.

Narcisiștii dețin puțin autocontrol

O persoană narcisistă deține puțin autocontrol și stăpânire de sine și este o persoană care îi intimidează pe cei din jur. De asemenea, un narcisist va manipula cu multă ușurință, în propriul beneficiu. Totodată, îi place să controleze lucrurile.

Citește și: Cum să te comporți la un interviu de angajare. Gesturi pe care trebuie să le eviți

O altă caracteristică a unui narcisist este tendința sa spre infidelitate. Nu are simțul loialității și nici nu îi pasă despre ceea ce simți tu. Se gândește doar la propria sa persoană și la binele său. Îi este foarte ușor să se implice în relații extraconjugale.

Un narcisist se crede superior celor din jur și consideră că nimeni nu se ridică la nivelul său. El consideră că deține adevărul și are tendință de superioritate.

Citește și: Ce caută bărbații la o femeie. Ce calități are femeia ideală în ochii unui bărbat

Narcisistul lasă impresia unui cetățean model, însă, cunoscându-l mai bine îți poți da seama că ceea ce spune este diferit de ceea ce face. De asemenea, are tendința de a-i subestima pe cei din jur, de a-i folosi  și consideră că aceștia nu ar avea aceleași drepturi pe care le are el. Caracteristica principală a unui narcisist fiind, de altfel, tendința de superioritate.

Crede că are mereu dreptate

Conform sursei precizate, un narcisist este de părere că lui i se cuvine orice și consideră că el nu are datoria de a respecta regulile, precum o fac ceilalți.

Citește și Cum să cucerești o persoană. Trucuri psihologice de seducție

În cazul narcisișților ascunzi sau vulnerabili principala caracteristică este cea de victimă. Este de părere că el este frecvent o victimă a celorlalți și aduce mereu în discuție o poveste care să provoace o reacție în tine. Va dori să te sensibilizele pentru a obține ceea ce își dorește.

Un narcisist nu știe să piardă și nu știe cum să facă față adversității. El este de părere că trebuie să câștige în toate. Chiar și atunci când este părăsit de partener, va încerca să îl atragă înapoi doar pentru a-l părăsi ulterior el. În felul acesta își va hrăni ego-ul și va avea satisfacția că el a câștigat acest joc.

Vor să fie în centrul atenției

Narcisiștii simt nevoia de a fi în centrul atenției. În cazul unei discuții de grup, întotdeauna el va pune monopol pe discuție. Va dori să vorbească doar el și să se facă ascultat. Subiectele de discuție ale celorlați vor fi ignorate sau discuția va fi condusă în direcția sa.

Citește și Lucruri care te lasă fără energie. Evită să le faci pentru a fi în formă mereu

Un ultim semn, descris aici, al unui narcisist este faptul că el nu-ți va cere iertare. Chiar dacă te va răni, te va abuza fizic sau psihologic și cu toate acestea nu-ți va cere iertare pentru că te-a rănit. Conform sursei precizate, un narcisist, în general nu știe să-ți ceară iertare, însă există și o excepție de la această regulă.

Citește și Tipuri de personalitate în funcție de forma degetului mic

Este vorba despre narcisiștii ascunși, care vor recurge la a-ți cere iertare pentru a te induce în eroare, ca tu să crezi că acele scuze sunt sincere, însă, în majoritatea cazurilor ele sunt cu scopul de a obține ceva. Spre exemplu, ca tu să rămâi în relație pentru a-și urmări scopurile, conform uneia dintre surse.

Psihologul atrage atenția asupra faptului că dacă o persoană îți cere iertare în repetate rânduri, însă, de fiecare dată face la fel, acesta demonstrează că nu te respectă.

 

 

 

sursa: ursula-sandner.com, Elisa Voicu /Youtube

sursa foto: pixabay.com

 

Facebook Comments
You may also like
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cum să gestionezi relațiile cu persoanele toxice
Cum să gestionezi relațiile cu persoanele toxice
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Iertarea, cum o primim și cum o dăruim?
Iertarea, cum o primim și cum o dăruim?