Home > Destinații > Petra, orașul de piatră, una dintre minunile lumii

Petra, orașul de piatră, una dintre minunile lumii

///
Comments are Off
Petra, oraşul de piatră

Petra, oraşul de piatră, situat în Iordania, este săpat în stânci și datează de pe vremea nabateenilor, un popor antic. Se presupune că a fost construit începând cu secolul VI î.H, deși alte surse spun că în urma săpăturilor arheologice anumite temple nabateene ar data cu mult înainte de această dată. Este considerată una dintre minunile lumii.

Petra, o minune a lumii

Vedere de sus Petra Iordania

Orașul Petra este situat în deșertul din partea de sud-vest a Iordaniei, în valea ce se întinde de la Marea Moartă la golful Aqaba.

citește și: Marea Moartă, un loc spectaculos și unic pe glob. În ce constă unicitatea sa

Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă. A fost inclus în anul 2007 pe lista celor Șapte minuni ale lumii. Minunăția acestui oraș constă în arhitectura construcțiilor săpate exclusiv în stânci. Este cunoscut ca fiind Orașul de piatră.

Ciudat este faptul că nu se știe cum au reușit oamenii acelor vremuri să construiască o asemenea minunăție, într-o perioadă în care nu dispuneau de utilaje de construcții.

Petra Iordania Trezoreria

Petra, oraşul de piatră, a devenit cunoscut de către occidentali abia în anul 1812 când a fost descoperit de către un explorator elvețian, Johann Ludwig Burckhardt, și a captat atenția întregii lumi. A fost declarat monument mondial în cadrul programului UNESCO. Este considerat o prețioasă moștenire culturală a omenirii.

citește și: Iordania, o destinație exotică

În antichitate orașul se numea Rekem, fiind consemnat în manuscrisele de la Marea Moartă.

Petra, un oraș unic în lume

Petra canalele de irigații

Deși, aflat în deșert, orașul dispunea de sisteme de captare a apei, iar aprovizionarea se făcea dintr-un râu ce străbătea zona doar periodic. În zonă ploaia era un fenomen rar. Aceste sisteme constau în niște șanțuri și conducte lungi săpate în piatră ce străbăteau kilometri întregi. Acestea conduceau apa spre oraș, unde era păstrată în oaze artificiale săpate tot în piatră. Astfel, se făceau rezerve de apă pentru perioadele secetoase. Aceste sisteme de irigații pot fi admirate și astăzi.

citește și: Asemănare izbitoare între cele două regine, etaloane ale eleganței

Orașul acelor vremuri era situat la intersecția drumurilor comerciale dintre orașul Gaza și Damasc, precum și spre Marea Roșie și Golful Persic.

citește și: Minunea de pe râul Iordan

În anul 363 d.Hr, mare parte din oraș a fost distrusă de către un cutremur. În urma acestuia orașul a fost părăsit. Cu toate acestea s-au păstrat numeroase dovezi arhitecturale pe care turiștii le pot admira. Fortăreața naturală și minunăția arhitecturală păstrate sub forma unui teatru, numeroase morminte, încăperi și temple. Printre care renumitul templu cunoscut sub denumirea de Mănăstirea sau Trezoreria, cea mai impunătoare fațadă din Petra, care este cel mai impresionant monument și care se presupune că a fost construit în sec I î.Hr.

ctește și: Regina Rania a Iordaniei, un model de eleganță

Ce spune legenda

Legenda spune că pe aici ar fi trecut și Moise și acesta ar fi locul în care a lovit cu toiagul în stânca din care a început să curgă apă, salvând poporul însetat.

Arhitectura absolut fascinantă are influențe nabateene, greco-romane, dar și elemente ale stilurilor egiptene și nord-siriene.

citește și: Regina Rania, tiparul reginei perfecte

Petra ruine

Aici s-au făcut filmările pentru filmele Indiana Jones și Ultima cruciadă, precum și alte filme, dar și Asia Express România-Drumul Împăraților.

 

sursa foto: Facebook: Welcome To Jordan From The Deapht of My Heart

 

Facebook Comments
You may also like
Cosmetice cu minerale de la Marea Moartă, lansate recent în România
Cosmetice cu minerale de la Marea Moartă, lansate recent în România (P)
Sarea și nămolul din Marea Moartă, miraculoase pentru sănătate (P)
Minunea de pe râul Iordan. Ce se întâmplă aici de Bobotează
Marea Moartă, loc unic și spectaculos
Marea Moartă, un loc spectaculos și unic pe glob. În ce constă unicitatea sa