Principii budiste pentru armonie în cuplu și în relațiile interumane. Care sunt preceptele după care se ghidează filozofia budistă, privind relațiile interumane de orice natură.
Principii budiste pentru armonie în cuplu
Conform filozofiei budiste, există șase principii care trebuie respectate pentru a avea parte de armonie în cuplu. Iată despre ce este vorba.
Citește și: Filozofii ale budismului tibetan. Cine a fost Buddha
Tratează-ți partenerul cu afecțiune
Trebuie să-ți tratezi partenerul cu afecțiune, inclusiv fizică. Aceasta se referă la faptul că trebuie să îți ajuți partenerul atunci când acesta are nevoie de ajutor. Fie că este vorba despre ajutorul în casă, în carieră sau orice ajutor de care acesta are nevoie. Ajutorul reciproc între parteneri este o dovadă clară de afecțiune și prețuire față de celălalt.
Citește și: Sfaturi din înțelepciunea budistă. Te vor scoate din starea de tristețe
Când acționezi cu afecțiune față de celălalt, creezi mutualitate. Partenerul va avea tendința de a acționa în același mod. Așadar, tratează-l pe celălalt la fel cum ai vrea tu să fii tratat.
Tratează-ți partenerul cu bunătate
Tratează-ți partenerul, dar și interlocutorii cu bunătate. Trebuie să știi să vorbești frumos cu toată lumea și să le adresezi cuvinte frumoase tuturor oamenilor. Așa le vei crea plăcere celor care stau de vorbă cu tine, oferindu-le vorbe plăcute sufletului lor. Practic, trebuie să fii politicos cu toată lumea. Nimic nu te costă să fii politicos și să oferi mereu o vorbă bună și un zâmbet cald. Deși par lucruri neînsemnate, ele pot fi sufieciente pentru a însenima ziua cuiva.
Emite gânduri pozitive
Al treilea principiu este de a-ți trata interlocutorii cu bunătate mentală.
Dacă gândești cu bunătate, gândurile tale se vor tranforma în cuvinte, iar cuvintele în acțiuni și în fapte.
Citește și: Principii budiste care îți pot schimba viața. Rutina zilnică ce îți va îmbunătății starea de spirit
Fii generos- Principii budiste pentru armonie
Al patrulea principiu este să oferi fără rezerve, să oferi din ce ai tu și celuilalt. Să oferi fără să aștepti ceva în schimb. Oricum, Universul te va răsplăti pentru asta. Generozitatea este o calitate a oamenilor mari. Acest principiu este promovat, de altfel, de toate religiile, însă, nu multă lume știe să fie generos. Când oferi fără să aștepți recompensă creezi, pe lângă liniște interioară și relații puternice cu cei din jur.
Citește și: 20 dintre filozofiile de viață ale lui Buddha
Așadar, generozitatea este unul dintre ingredientele de bază ale relațiilor interumane.
Fii virtuos- Principii budiste pentru armonie
Al cincilea principiu este acela de a fi virtuos. În budism acest lucru înseamnă să respecți câteva precepte. Să te abții de la a ucide albinele, să te abții de la a la fura, abținere de la a minți, abținere de la a consuma substanțe care tulbură mintea. Acestea fiind doar câteva dintre virtuozități.
Citește și: 26 de reguli de viață ale lui Dalai Lama
Cu cât devii mai moral și virtuos oamenii vor avea mai multă încredere în tine, deoarece fundația oricărei relații se bazează pe încredere, sinceritate și loialitate.
Viziuni și scopuri comune
Al șaselea principiu pentru a avea relații cordiale cu cei din jurul tău este acela de a avea viziuni și scopuri comune cu partenerul.
Citește și: Sfaturi budiste pentru o zi echilibrată
Aceste principii pot fi aplicate în orice tip de relații. Fie că este vorba despre ralația dintre soți, iubiți, colegi, parteneri de afaceri sau orice alt tip de relație. Dacă vor fi respectate de fiecare dintre cei doi, relația va funcționa foarte bine, conform principiilor budiste.
Citește și: Legile karmei. Cele 12 principii budiste
Reîncarnarea, mit sau adevăr? Mărturii ale reîncarnării, afirmațiile marilor învățați ai lumii
sursa foto: