Home > Diverse > Teoria lui Charles Darwin, două secole de controverse. Cum a ajuns la concluzia că oamenii au evoluat din maimuță

Teoria lui Charles Darwin, două secole de controverse. Cum a ajuns la concluzia că oamenii au evoluat din maimuță

///
Comments are Off
Teoria lui Charles Darwin, trei secole de controverse

Teoria lui Charles Darwin a șocat lumea. Ce descoperea marele savant și cum a ajuns la concluzia că oamenii au evoluat din maimuță.

 

Cine a fost Charles Darwin

Charles Darwin (1809-1882) a fost cel mai controversat naturalist, din cauza teoriei evoluționiste elaborată de el.

Citește și: Cine a fost Albert Einstein. Impresionanta poveste de viață a celui care a fost geniul fizicii

S-a născut într-un mic oraș englez, Shrewsbury, în familia unui medic. De mic era preocupat de colecționarea mineralelor, plantelor și a insectelor. A studiat medicina la Edinburg, deși nu avea nicio înclinație către acest domeniu. Așa că a început să studieze autodidact botanica și zoologia.

La insistențele tatălui său a trecut la altă universitate pentru a studia teologia. Cu toate acestea nu a devenit nicodată preot, ci și-a urmat pasiunea, cea de naturalist. Prima sa expediție în jurul lumii a durat aproape cinci ani. Observațiile și studiile sale l-au făcut să privească cu scepticism și în mod critic concepțiile religioase-biblice.

Teoria lui Charles Darwin

Teoria lui Darwin a fost cea mai controversată teorie care a existat vreodată. Aceasta se referă la evoluția speciilor. El susținea că toate  speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit selecție naturală.

Citește și: Filozofiile lui Nietzsche, adevărate învățături și sfaturi de viață

Teoria evoluționistă a fost totuși recunoscută de către comunitatea științifică încă din timpul vieții cercetătorului. Iar teoria selecției naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluției abia prin anii 1930.

Darwin a arătat că trăsăturile ereditare decid asupra schimbărilor speciilor și că cele mai puternice gene sunt transmise urmașilor. El a argumentat această teză prin faptul că lupta pentru supraviețuire are loc nu numai între specii, ci și în interiorul acestora. Iar acest lucru asigură transmiterea celor mai bune trăsături urmașilor.

Citește și: Sfaturile lui Socrate, părintele flozofiei, pentru o viață echilibrată

Fenomenul a fost numit „supraviețuirea celui mai bun”. Totuși, la acea vreme lipsa anumitor noțiuni de genetică l-au împiedicat să explice toate aspectele teoriei sale. În schimb, a reușit să explice de ce omul și maimuțele au un strămoș comun. O consecință a teoriei evoluției care nici azi nu este acceptată de către adepții toriei creaționiste.

Darwin a contrazis teoria creaționistă

Primul punct de vedere și l-a expus în cartea sa: „Despre originea speciilor pe calea selecției naturale.” Darwin a contrazis categoric convingerea religios-idealistă, care dominase anterior despre caracterul neschimbător al speciilor.

Citește și: Reîncarnarea, mit sau adevăr? Mărturii ale reîncarnării, afirmațiile marilor învățați ai lumii

El nu și-a construit teoria pe raționamente abstracte, ci pe baza practicii și prin studierea experienței în domeniul obținerii de noi rase și specii de plante de cultură. Astfel, el a tras următoarea concluzie:

„Organismele, care în cursul unui număr de generații se găsesc în condiții asemănătoare, se schimbă în același sens, schimbările survenite, în cazul când se păstrează condițiile de viață care le-au provocat, nu numai că se mențin, dar se pot chiar întări de la o generație la alta.”

Citește și: Friedrich Nietzsche: Cel care dintr-o zi nu are două treimi pentru sine, acela este un sclav

Afirmația sa cea mai controversată rămâne totuși cea din opera sa principală, „Originile speciilor”. În care susținea teoria conform căreia omul ar fi evoluat din maimuță. O teorie care la acea vreme a creat numeroase revolte, în special în rândul clericilor. „Omul este un lăstar al tulpinii formate de maimuțele lumii vechi.”

Ce spunea în cartea „Originea omului”

În anul 1871 a publicat lucrarea specială intitulată „Originea omului” în care, bazându-se pe datele cunoscute la aceea vreme, demonstra originea omului dintr-o maimuță fosilă străveche. El a fost conștient de reticența cu care va fi privită teoria sa antireligioasă. Despre care spunea că mulți o vor caracteriza ca fiind ateistă.

Citește și: Maestrul budist, Thich Nhat Hanh: Oamenii care te urăsc au nevoie de ajutor, nu de pedepse

De asemenea, spunea : „Acel care privește ca un sălbatic fenomenele naturii, considerându-le ca nefiind legate între ele, nu poate crede că omul a fost rezultatul unui act izolat de creație.”

 

Mulți dintre oamenii de știință care au urmat după Darwin au susținut teoriile acestuia. Cel care a continuat studiile despre evoluționism a fost F. Engels. Acesta susținând teoria prin articolul său: „Rolul muncii în procesul de transformare a maimuței în om.”

Citește și: Cicero, personalitatea care continuă să influențeze omenirea prin maximele lăsate

Cu mult înainte și Karl Marx a formulat în „Capitalul”, teze importante asupra însemnătății uneltelor de muncă în ceea ce privește originea omului. El susținea că și o simplă piatră sau băț în mâna omului îi perfecționează organele naturale și îi mărește forța fizică.

Întrebuințarea și crearea mijloacelor de muncă, cu toate că sunt proprii într-o formă embrionară câtorva specii de animale, alcătuiesc totuși o trăsătură specifică caracteristică procesului muncii omenești.” 

Citește și: Citate ale lui Confucius, care îți pot schimba viața

Prin aceasta el susținea că transformând natura înconjurătoare, omul transformă în același timp și natura proprie.

Teoria lui Charles Darwin, controversată și astăzi

Teoriile lui Darwin se bazau și pe faptul că în structura și compoziția organelor corpului omenesc și în funcțiile acestora se pot descoperii asemănări cu cele ale mamiferelor, în special ale unor specii de maimuțe.

Citește și: Maimuța pitică sau Marmoseta pigmeu

Prezența organelor rudimentare, susținea el, i-au oferit indicii cu privire la teoria evoluționistă. Despre care spune că are loc în anumite condiții impuse printre care cele de mediu și variabilitate, ereditatea, suprapopulația, lupta pentru existență și selecția naturală.

Astăzi, după două secole de la emiterea acestei teorii, ea rămâne la fel de controversată, acordândui-se, însă, o atenție mult mai mică.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cum să gestionezi relațiile cu persoanele toxice
Cum să gestionezi relațiile cu persoanele toxice
Iertarea, cum o primim și cum o dăruim?
Iertarea, cum o primim și cum o dăruim?
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Limbajul iubirii
Despre iubire într-un alt fel de limbaj ( II )