Home > Diverse > Ce semnificație are Ramadanul pentru musulmani. Ce nu știai despre islam

Ce semnificație are Ramadanul pentru musulmani. Ce nu știai despre islam

///
Comments are Off
ramadanul

Ramadanul este postul obligatoriu pentru musulmani. Acesta durează o lună de zile în fiecare an. În post credincioșii nu au voie să mănânce sau să bea nimic, de la răsăritul soarelui până la apusul lui.

Cum a apărut islamul

Religia islamică a apărut în jurul anului 610 d.Hr, în urma revelațiilor pe care profetul Mohamed le-a avut. Revelații prin care, conform religiei islamice, Allah (Dumnezeu) i-ar fi transmis versetele coranice.

Citește și: Beneficiile postului. De ce este bine să postim

În ciuda diverselor teorii care au circulat de-a lungul timpului și care au dezinformat și transmis informații eronate legate de această religie, islamul are multe lucruri în comun cu creștinismul. Cel mai important este faptul că ambele sunt credințe monoteiste. Ambele religii promovează și cred în existența aceleași divinități și anume în Dumnezeu, care în limba arabă se traduce Allah.

Musulmanii, precum creștinii, cred în viața de apoi, în rai și iad. Cred în Fecioara Maria, care este pomenită în Coran de nenumărate ori, dar și în Iisus, pe care îl consideră un profet însemnat. De asemenea, toți ceilalți profeți apăruți în biblie sunt recunoscuți de către religia islamică.

Citește și: Ce alimente să consumi în Postul Paștelui. Beneficiile nebănuite ale postului

Credința islamică, însă, subliniază cu tărie că Mohamed este ultimul profet trimis să propovăduiască și să răspândească credința islamică, pe care Dumnezeu i-a transmis-o prin intermediul unor revelații. Iar omenirea trebuie să se roage și să se închine numai lui Allah (Dumnezeu), care este unic, consemnând astfel, conform sursei d1.islamhouse.com:

Acesta este Allah, Domnul vostru, Creatorul tuturor lucrurilor. Nu există altă divinitate afară de El. ” [Coran, 40:62

Făcătorul Cerurilor şi al Pământului. El a făcut pentru voi soaţe din voi înşivă şi [a făcut] dobitoacele perechi. Prin aceasta vă înmulţeşte. Nu este nimic asemenea cu El. El este As-Sami’, Al-Basir [Cel care Aude Totul şi Cel care Vede Totul ].” [Coran, 42:11]

„El este Întâiul şi Cel de pe urmă, Cel de deasupra tuturor şi Cel ascuns. El este Atoateştiutor [Al‑Awwal, Al‑Aakher, Az‑Zaher, Al‑Baten].” [Coran, 57:3]

Citește și: Cele zece porunci, preceptele pe care fiecare bun creștin trebuie să le respecte

De remarcat este faptul că musulmanii nu se închină la icoane, care, la fel ca și statuetele, sunt interzise în islam.

Ce este Ramadanul 

Postul musulmanilor începe de la răsăritul soarelui până la apus și durează timp de o lună de zile, în fiecare an. Nu există o dată fixă, perioada numită luna Ramadan variază în funcție de fazele lunii.

Pe parcursul unei zile din Ramadan, credincioșii țin post negru, ei nu au voie să mănânce și nici să bea nimic de la răsărit până la apusul soarelui. De asemenea, abstinența de la relațiile sexuale este obligatorie cât timp soarele este pe cer.

Citește și: Falafel- Chifteluțe din năut, o mâncare de post

Inclusiv fumatul este interzis în perioada postului. Alcoolul, de asemenea, acesta, de altfel, fiind total interzis de religia musulmană.

În schimb, credincioșii trebuie să fie curați sufletește, să nu păcătuiască în niciun fel. Ramadanul presupune renunțarea la confortul cotidian și concentrarea asupra rugăciunii, spiritualităţii, a actelor de caritate. Vizează, totodată, purificarea corpului și a minţii.

Citește și:Rugăciunea de joi. Cum te protejează și cum trebuie făcută corect

Postul este unul dintre cei cinci stâlpi ai credinţei islamice. Alături de mărturisirea în credinţa monoteistă și recunoașterea lui Mohamed ca profet al lui Dumnezeu. Rugăciunea, care trebuie făcută de cinci ori pe zi, dania (zakatul), care presupune oferirea de pomană celor aflați în nevoie. Și al cincilea stâlp al islamului este pelerinajul la Mecca, cetatea sfântă a musulmanilor, cel puțin o dată în viață pentru cei care au posibilități.

Citește și: Mâncare de post. 5 rețete culinare cu ciuperci

Înainte de fiecare rugăciune credincioșii trebuie să facă abluțiunea, care constă în spălarea corpului, pentru a fi curați când rostesc rugăciunea.

Cine ține postul Ramadan

Ramadanul este obligatoriu pentru toți musulmanii, existând însă și excepții. Excepție fac femeile însărcinate sau cele aflate în perioada menstruației, vârstnicii, copiii, dar și persoanele bolnave, aceste categorii fiind scutite de post.

Postul durează timp de o lună de zile, în funcție de calculele astronomice și fazele lunii, după care se orientează calendarul islamic.

Citește și: Buddha, filozofii ale budismului tibetan

Sfârșitul Ramadanului este marcat de sărbătoare Eid al Fatr. De Eid credincioșii se îmbracă în haine noi și își vizitează rudele, se împart bani copiilor și se sărbătorește cu mese bogate și dulciuri alese.

Oamenii de religie musulmani susțin că religia islamică este în strânsă legătură cu știința. Fenomene științifice descoperite de-a lungul timpului fiind consemnate în Coran. De altfel, postul ar avea, nu doar semnificații religioase, ci și scopul de a purifica organismul, de a-l detoxifica și a aduce un beneficiu sănătății. Prin post are loc regenerarea celulară, lucru deja demonstrat de către medicina modernă.

Citește și: Rugăciunea de marți către Dumnezeu Atotputernicul, pentru luminarea minții

În România trăiesc peste 64.000 de musulmani, dintre care majoritatea în Dobrogea.

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cine este Moș Nicolae? Sfântul Nicolae, lucruri mai puțin cunoscute
Cine este Moș Nicolae? Sfântul Nicolae, lucruri mai puțin cunoscute
Postul intermitent, ce presupune și de ce este recomandat. Dr Cezar: nu există medicamente care să aibă beneficii mai mari pentru creier ca postul intermitent
Postul intermitent, ce presupune și de ce este recomandat. Dr Cezar: nu există medicamente care să aibă beneficii mai mari pentru creier ca postul intermitent
Rugăciunea părinților pentru copiii lor
Rugăciunea părinților pentru copiii lor
Psalmul 50 sau a lui David. Se spune că este Psalmul protecției divine
Psalmul 50 sau a lui David. Se spune că este Psalmul protecției divine