Home > Destinații > Turist în Țara Sfântă

Turist în Țara Sfântă

///
Comments are Off
Turist în Țara Sfântă
Țara Sfântă este situată la intersecția a trei continente, Asia, Africa și  Europa. Este un tărâm binecuvântat datorită faptului că aici s-a născut cel care este reperul și piatra de temelie a creștinătății, Iisus Hristos. Tot aici s-au născut și trăit mulți dintre profeți în perioada precreştină. Astfel, a devenit un punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume și loc de pelerinaj atât pentru creștini, iudei, cât și musulmani. Pentru aceștia din urmă este al treilea loc ca importanță după Mecca și Medina. Aşadar, datorită mixului de religii, este locul cu cea mai mare încărcătură spirituală de pe glob, numindu-se și Țara Sfântă.
jerusalem-331375_960_720
Este un tărâm absolut fascinant, încărcat de istorie, un loc care te duce cu gândul în vremuri îndepărtate și care te încarcă de emoția  trăirii și pășirii pe urmele Mântuitorului Iisus Hristos. Datorită problemelor geo-politice apărute de-a lungul istoriei, Palestina țara în care s-a născut Iisus a fost împărțită, o parte din acest teritoriu a fost alocat formării statului Israel, în anul 1948. Astfel, în prezent nu putem vorbi despre o singură țară sfântă ci mai exact despre locurile sfinte. Locuri care se găsesc atât în Israel cât și pe teritoriile palestiniene.
Unul dintre cele mai sfinte locuri de pelerinaj pentru creștini este orașul Nazaret, unde a trăit Fecioara Maria. La acea vreme, Nazaret era un sat ce nu depășea mai mult de 150 de locuitori. În prezent orașul are aproximativ 80.000 de locuitori.
Aici puteți vizita Biserica Bunei Vestiri care este vizibilă din orice parte a orașului. Bazilica a fost concepută de Giovanni Muzio și sfințită în 1969. A fost construită pe locul unde s-au găsit coloanele pe care erau inscripționate cuvintele „Bucură-te Marie”, ce datează de la începutul secolului al II-lea. Este locul unde Fecioara Maria a primit vestea de la îngerul Gavril că va naște un fiu care va deveni mântuitorul lumii. Bazilica Bunei Vestiri este în custodia Ordinului Franciscanilor. Cupola bisericii are forma unui crin răsturnat, cu 16 petale care au inscripționat pe interior litera M, de la Maria.
IMG_2878
Betleemul era cunoscut în Vechiul Testament sub numele de Efrata și era un sătuc în care se practica agricultura. Aici s-a născut regele David, iar Iosif soțul Mariei, care făcea parte din neamul acestuia, și-a adus soția însărcinată în Betleem pentru recensământ. Aici s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos.
În Betleem se află Biserica Nașterii Domnului, care este cea mai veche biserică creștină din lume. A fost singura biserică cruțată în urma invaziei perșilor din 614 d. Hr. Biserica a fost construită de împăratul Constantin în 335 d. Hr. și renovată de Iustinian la începutul sec al VI-lea d. Hr., iar apoi de cruciați. Biserica a fost construită pe amplasamentul peșterii în care s-a născut Iisus.
IMG_2893
IMG_2894
Peștera este cel mai sfânt loc al creștinătății, iar Steaua Betleemului indică exact locul unde s-a născut Hristos.
Steaua a fost amplasată acolo în 1717 de către franciscani, iar altarul acesta este folosit de către comunitățile greco-ortodoxă și armeană-ortodoxă.
IMG_2898
IMG_2900
IMG_2919
Ierusalimul, considerat cetatea eternă, are în prezent o populație de aproximativ 800.000 de oameni, în patru cartiere împărțite după religii: creștin, musulman, evreiesc și armean. De-a lungul istoriei a fost una dintre cele mai râvnite cetăți ale lumii, fiind invadat, cucerit și administrat de către douăzeci de națiuni.
Ierusalimul este un loc cu o puternică încărcătură istorică și spirituală pentru fiecare dintre religiile dominante de aici.
jerusalem-331375_960_720
Zidurile sale au o circumferință de 4 km și nouă  porți, dintre care una este închisă publicului și se numește Poarta de Aur. Este poarta pe care a intrat în Ierusalim Iisus când a fost întâmpinat cu flori, crenguțe de măslin și urale, sărbătoare cunoscută azi ca Duminica Floriilor. Poarta a fost închisă în anul 1500, pe vremea când Ierusalimul se afla sub dominația otomană, de atunci a rămas închisă.
IMG_2613
Pentru creștini este locul în care Iisus Hristos a fost crucificat pe muntele Golgota și tot aici a înviat a treia zi de la moartea sa.
Pentru evrei este important datorită templului construit de Solomon și reconstruit ulterior de Irod. Zidul de vest sau Zidul Plângerii este locul cel mai sacru pentru iudaism, deoarece este locul cel mai apropiat de Templul de odinioară, care a fost distrus în anul 70 d.Hr. Zidul de azi se numește Sinagoga Zidului și are înălțimea de 27 metri și o lungime de 61 metri. Partea de jos a zidului datează din perioada lui Irod, în schimb cea de sus a fost reconstruită în perioada ocupației otomane.
prayer-650426_960_720
Și pentru musulmani are de asemenea o semnificație aparte, întrucât aici se află Domul Stâncii, locul în care Mahomed a făcut călătoria sa  de noapte spre Rai.  Pentru evrei aceași piatră are o altă semnificație, este piatra pe care Avraam s-a pregătit să-și jertfească fiul, pe Isaac.

Interior photographs of and in the Qubbat al-Sakhra (Dome of the Rock), Masjid al-Aqsa, Haram al-Sharif, Jerusalem.

Moscheea Al-Aksa, o adevărată capodoperă de artă a măiestriei islamice, a fost construită în sec VIII-lea de către califul Al-Waleed Ibn Abd-el-Malik din dinastia Umayyazilor. Moscheea are forma unei bazilici cu șapte nave, cea centrală este susținută de șapte coloane de marmură.

alaqsamosk
Râul Iordan se formează în nordul țării din trei afluenți și se varsă în Marea Galileii prin partea de nord-est, iar în partea de sud-vest iese, continuându-și cursul șerpuit. Străbate aproximativ 322 km și apoi se varsă în Marea Moartă. Iordanul este granița ce desparte Israelul de Iordania. Râul este renumit pentru că aici a fost botezat Iisus de către Sfântul Ioan Botezătorul.
741085_433102990088690_1777987725_o
Orașul Haifa este capitala religiei Bahai, o credință monoteistă apărută la mijlocul secolului XX, în Iran. Haifa este o adevărată încântare a vizualului, un oraș port a cărui panoramă fascinează de-a dreptul, oraș ce datează de aproximativ 1000 de ani. Este al treilea ca mărime al Israelului și are o populație de 260.000 de locuitori.
IMG_2772
IMG_2749
Facebook Comments
You may also like
Minunea de pe râul Iordan. Ce se întâmplă aici de Bobotează
Marea Moartă, loc unic și spectaculos
Marea Moartă, un loc spectaculos și unic pe glob. În ce constă unicitatea sa
Iordania, o destinație exotică
Iordania, o destinație exotică