Home > Bunele maniere > Bune maniere la copii. Obiceiuri necesare pentru copii manierați

Bune maniere la copii. Obiceiuri necesare pentru copii manierați

///
Comments are Off
Bune maniere la copii

Bune maniere la copii. Tot ce trebuie să știe copilul tău, iar părinții au obligația de a-i învăța în primii ani de viață ai copilului.

Bune maniere la copii

Copiii nu sunt excluși de la capitolul bune maniere. Anumite reguli trebuie respectate și de aceștia, încă din primii ani de viață. Obligația revine, însă, părinților care trebuie să le insufle celor mici, conform vârstei lor, obiceiuri necesare pentru copii manierați.

Citește și: Bune maniere la cinema, reguli ce trebuie respectate

Spre exemplu, trebuie să începeți așa zisa lecție de maniere învățându-i cuvinte mici, dar care pot face minuni.

Un copil va fi considerat prost crescut dacă nu știe să spună, ori de câte ori se impune, cuvintele „te rog” șimulțumesc, fără de care nicio dorință nu ar trebui îndeplinită. Repetându-le frecvent, copiii își vor însuși această deprindere ce va deveni pentru ei un lucru firesc, exact așa cum trebuie să fie niște copii manierați.

Când aveți musafiri, copilul nu trebuie să stea închis în camera lui, el trebuie să îi salute pe aceștia, după care nu este obligatoriu să asiste la toată discuția, se poate întoarce la treburile lui.

Citește și: Bune maniere la teatru. Ce reguli trebuie respectate în sălile de teatru

Bunele obiceiuri legate de igiena personală trebuie învățate timpuriu. Astfel că, spălatul pe mâini și pe dinți trebuie să fie obișnuințe, pentru a le favoriza o bună creștere și a le crea un obicei solid.

Pentru a avea copii manierați trebuie învățați să nu îl întrerupă din vorbit pe interlocutor, nici să intervină în discuțiile adulților dacă nu i se cere lucrul acesta. Bineînțeles că au dreptul la cuvânt, dar trebuie să știe că se vorbește pe rând, nu toți o dată.

Citește și: Cum se comportă un gentleman. Reguli de bune maniere

Acest lucru este valabil și în cazul adulților, de aceea ar trebui învățată și aplicată această regulă încă din copilărie. Autocontrolul este foarte important și este mult mai ușor să educi un copil, decât să corectezi un adult.

Bune maniere la copii, privind limbajul

În ceea ce privește limbajul inadecvat, cât și răspunsurile obraznice, obligația revine tot părinților de a sancționa, însă într-un mod pașnic, acest comportament. Este suficient să tăiați din lista de dorințe. Aceasta fiind o metodă eficientă de a vă face ascultat și respectat.

Citește și: Reguli de bune maniere la masă. Cum trebuie să te comporți când ești așezat la masă

În limba română avem pronume de politețe, astfel copiii au obligația de a le folosi atunci când se adresează adulților. Excepție fac cazurile în care adultul îi permite și îi cere copilului să i se adreseze la persoana a doua. Altfel, dumneavoastră trebuie să fie formula de adresare către toți adulții cu care vorbesc.

Citește și: Ce trebuie să știi când vizitezi aceste țări. Maniere și obiceiuri din anumite zone de pe glob

Salutul și respectul față de cei mai în vârstă sunt, de asemenea, condiții impuse de codul bunelor maniere. Și acestea se cer însușite de la vârste fragede, pentru a putea fi considerați copii manierați.

De asemenea, trebuie învățați să-și recunoască greșelile, să ceară iertare și să-și asume responsabilități pentru faptele lor. Pentru a le câștiga încrederea, nu dramatizați atunci când greșesc, ci dimpotrivă, apreciați faptul că și-au recunoscut greșeala. În felul acesta ei vor înțelege că trebuie să fii sincer oricât de gravă ar fi situația.
Explicați-le de ce nu trebuie să se repete greșeala, spuneți-le motivele, însă nu transformați întâmplarea în ceva tragic, oricât de grav ar fi. Faptul este consumat și nu rezolvați nimic dacă se termină cu scandal. Dacă îi veți trata cu ostilitate, data viitoare s-ar putea să vă ascundă cele întâmplate de teamă de a nu fi mustrați.

Alte reguli de bune maniere la copii

Atunci când locuiți la bloc este bine de știut că nu este un lucru plăcut să fii deranjat de zgomotele prea puternice provocate de vecini. Educați-i, așadar, pe cât posibil să încerce să mențină decibelii în limite acceptabile, pentru a nu fi subiectul de discuție al vecinilor deranjați. Este de înțeles că sunt copii, iar copiii sunt gălăgioși, dar trebuie să existe niște limite chiar și pentru asta.

Bunele obiceiuri se referă și la strângerea obiectelor și jucăriilor și așezarea acestora la locul lor. Astfel încât să-i responsabilizați în legătură cu obiectele personale și punerea lor în ordine. Dacă vor deprinde acest obicei din copilărie, cu siguranță vor deveni niște adulți ordonați și bine organizați.

Începând cu preadolescența, făcutul patului devine un fapt obligatoriu. Învâțându-i aceste lucruri ei participă la treburile casei, ușurându-vă munca pe lângă faptul că învață ce înseamnă responsabilitatea.

Citește și: Reguli de bune maniere în societate

Copiii trebuie învățați de mici cā este necesar să se spele pe mâini înainte să mănânce. Nu se vor ridica de la masă decât după ce termină toată lumea de mâncat, altfel s-ar putea să taie pofta de mâncare a celor prezenți. Bineînțeles, copiii nu trebuie lăsați să se joace cu mâncarea, oricât de mici ar fi, acest obicei trebuie descurajat. La acesta se adaugă recomandarea de a nu vorbi cu gura plină, lucru valabil și pentru adulți.

Citește și: Maniere necesare în corespondența virtuală

Mestecatul gumei ar trebui să fie o activitatea de destindere care nu se practică atunci când sunt în vizită sau la școală. Gunoiul se pune la coș, acest lucru trebuie insuflat copiilor din primii ani de viață. Resturile de ambalaj nu se aruncă pe stradă. Dacă nu există un coș în preajmă, ambalajul trebuie ținut în buzunar sau geantă până găsim un coș de gunoi.

Cei șapte ani de acasă

Atunci când strănută sau au un acces de tuse, este necesar să știe că trebuie să se scuze, întrucât i-ar fi putut deranja pe cei prezenți.

Copiii adoră să deseneze, însă pentru asta există numeroase cărți de colorat. Nu-i lăsați să mâzgâlească toate cărțile pe care le dețineți în biblioteca proprie. Învățați-i să respecte cărțile, întrucât acestea sunt obiecte valorease ce cuprind multe învățăminte.

Citește și: Reguli pe Facebook. Aflați ce conduită trebuie respectată pe această platformă de socializare

Respectul față de profesori, din păcate, și-a pierdut mult din greutate în ultimii ani. Tot mai mulți elevi răspund nepoliticos sau chiar necuviincios dascălilor. Acest lucru ar trebui să fie o rușine atât pentru elevi, cât și pentru părinții acestora.

De aceea disciplina primilor ani de viață este esențială, deoarece ea își spune cuvântul începând cu preadolescența. Iar sintagma „Cei șapte ani de acasă„, ar trebui luată mult mai în serios de către orice părinte.

Citește și: Cum se comportă un musafir. Nu omiteți aceste lucruri când mergeți într-o vizită

 

 

sursa foto: Pixabay.com

 

 

Facebook Comments
You may also like
Maniere și obiceiuri din anumite zone de pe glob
Ce trebuie să știi când vizitezi aceste țări. Maniere și obiceiuri din anumite zone de pe glob
Bune maniere la cinema de care trebuie să ținem cont
Bune maniere la cinema, reguli ce trebuie respectate
Formule de salut potrivite cu momentul zilei
Formule de salut potrivite cu momentul zilei
Bune maniere la teatru
Bune maniere la teatru. Ce reguli trebuie respectate în sălile de teatru