Home > Destinații > Marea Neagră. Curiozități pe care nu le știai

Marea Neagră. Curiozități pe care nu le știai

///
Comments are Off
Marea Neagră

Marea Neagră, curiozități despre care nu știai.

Marea Neagră, curiozități

Marea Neagră se evidențiază printr-o serie de aspecte hidrologice unice în lume, fiind un rest din Marea Sarmatică, care cu milioane de ani în urma se intindea din centrul Asiei pâna în centrul Europei.

Citește și: Marea Moartă, un loc spectaculos și unic pe glob. În ce constă unicitatea sa

Aceste particularități se referă atât la apele salmastre ce au o salinitate foarte scăzută, 16-18 grame de sare pe litru în comparație cu celelalte mări și oceane care au 34-37 grame pe litru, cât și la stratificarea apelor, a celor de suprafață care sunt oxigenate cu cele din adâncime care sunt anoxice. Salinitatea în zona litoralului românesc este și mai scăzută.

Este cea mai mare structură acvatică anoxică de pe planetă. Adică cu cel mai mic conținut de oxigen în unele straturi, iar în altele chiar fără. Peste 90% din apa din Marea Neagră este lipsită de oxigen din cauza cantității foarte mari de sedimente și a densității crescute ce împiedică straturile de la suprafață să transfere oxigenul primit din atmosferă către cele de adâncime.

Citește și: Locuri de vizitat în România. Unde să mergi vara aceasta în concediu

Astfel, la adâncimi de peste 200 de metri, nu mai este oxigen. Iar temperatura apei are o valoare constantă de 9 grade Celsius. Astfel, singurele specii existente sunt bacteriile anaerobe. Aceste bacterii sulfuroase au un rol esențial în asigurarea vieții în această mare, prin oxidarea întregii cantități de hidrogen sulfurat din straturile adânci.

Ce întindere are Marea Neagră

Are o întindere de 423.488 kilometri pătrați, iar adâncimea maximă este de 2.211 metri și se atinge în apropiere de țărmul mării, în partea Turciei. Mareele care se produc sunt de mică amplitudine, în general. Iar cea mai mare cantitate de apă care o alimentează provine de la apele dulci ce se varsă în ea, de unde și salinitatea redusă, apoi din precipitațiile atmosferice.

Citește și: Cele mai mari dezastre naturale din lume, care au avut loc de-a lungul istoriei

Pentru că are salinitatea foarte redusă o face să fie unică. Deoarece nu este atât de sărată, precum ar trebui, biodiversitatea are de suferit. Aici nu trăiesc multe animale maritime, acestea având nevoie de un anumit procentaj de sare pentru a supraviețui, măcar 20%. În ea trăiesc 149 de specii de pești și doar trei specii de mamifere marine.

Cea mai cunoscută dintre ele o reprezintă delfinii. Aici trăiește un pește numit Squalus acantius, care face parte din temuta familie a rechinilor. El trăiește la circa 20 km de țărm, la adâncimi de 20-80 m și nu atacă omul.

Citește și: Palatul Parlamentului, simbol românesc cu trei recorduri mondiale

Este considerată cea mai tânără mare din lume. Formarea ei fiind estimată de către specialiști undeva în perioada Mezozoicului. Se presupune că atunci au avut loc ridicări de pământ ce au dus la dispariția Oceanului Tethys. Și au apărut mai multe bazine acvatice de dimensiuni mai mici, cum ar fi: Marea Caspică, Marea Mediterană și Marea Neagră.

Ce nu știai despre Marea Neagră

A fost denumită de vechii greci care s-au așezat și au întemeiat cetăți pe malul ei “Pontos Euxeinos”, iar de romani “Pontus Euxinus”, care înseamnă Marea Ospitalieră. Din cauză că este mai închisă la culoare, iar pe timp de furtună devine întunecată, mai târziu a fost denumită Marea Neagră.

Pe coastele ei, în partea Turciei, într-o anumită zonă, încă mai trăiesc unii dintre ultimii vorbitori ai unui dialect vechi, greaca pontică, pentru că majoritatea grecilor stabiliți acolo au plecat în Grecia după primul război mondial.

Citește și: Petra, orașul de piatră, una dintre minunile lumii

Datorită stratului neoxigenat de apă de pe fundul bazinului acvatic este singura mare din lume în care un vas scufundat s-a păstrat în stare perfectă o perioadă foarte mare de timp și anume, din timpul Imperiului Bizantin până în prezent.

Canalul Dunăre-Marea Neagră face parte dintre cele trei construcții omenești care se văd de pe Lună. Celelalte două sunt: Marele Zid Chinezesc și orașul Las Vegas, care se vede noaptea ca un punct strălucitor.

Citește și:  Locuri abandonate de pe Pământ care te vor lăsa mut de uimire | Foto

La 45 kilometri nord-vest de Sulina, în apropierea Insulei Șerpilor, se spune că ar exista un misterios Triunghi al Bermudelor, supranumit și al „morții”, despre care puțini știu. Primele relatări despre această zonă misterioasă, pe care o numesc Vârtejul Morții, le-au făcut turcii, semnalând dispariții surprinzatoare în apele relativ liniștite, în plină zi.

Alte istorisiri stranii sunt cele rusești din secolele XIII și XIV, care vorbesc despre un “vârtej alb”ce trăgea în adâncuri păsări, corăbii și chiar mici insule. NASA confirmă existența anomaliilor magnetice din Marea Neagră, în urma unui studiu realizat împreună cu cercetătorii de la Harvard. Se vorbește și despre emisii de radiații patogene, cunoscute încă din antichitate.

 

 

Facebook Comments
You may also like
Desculți Prin Dumbravă sau regăsirea lucrurilor simple și frumoase - un eveniment marca Dumbrava Vlăsiei în colaborare cu Radio România Cultural
Desculți Prin Dumbravă sau regăsirea lucrurilor simple și frumoase – un eveniment marca Dumbrava Vlăsiei în colaborare cu Radio România Cultural
cea mai urâtă femeie din lume, pentru a-și salva copiii
Povestea tragică a unei mame care a ales să fie considerată cea mai urâtă femeie din lume, pentru a-și întreține copiii
Curiozități despre orașul Pompei, înghițit de erupția vulcanului Vezuviu
Curiozități despre orașul Pompei, acoperit de erupția vulcanului Vezuviu
IA româneacă
IA românească și Tradițiile de creștere a cailor lipițani, în Patrimoniul UNESCO