Home > Destinații > Cimitirul Vesel, un cimitir-muzeu unic în lume

Cimitirul Vesel, un cimitir-muzeu unic în lume

///
Comments are Off

Cimitirul Vesel din Săpânța, județul Maramureș, este renumit în lume pentru unicitatea lui. Localitatea este așezată pe malurile Tisei, la granița cu Ucraina și este atestată documentar din anul 1373.

Cimitirul Vesel7 cimitirul vesel14 cimitirul vesel 15

Cimitirul Vesel datează din anul 1935 și constituie opera artistului, sculptorului, pictorului și poetului popular Ioan Stan Pătraș.

Opera sa a fost continuată de ucenicul artistului, Dumitru Pop. Acest muzeu în aer liber are opt sute de monumente de artă populară. Unicitatea lui este dată de faptul că pe fiecare cruce vopsită în albastru este scris un epitaf în versuri, ce descrie viața și ocupația celui ce zace sub cruce.

Cimitirul Vesel3

Versurile pline de profunzime sunt scrise în grai maramureșan, unele stârnesc hazul prin descrierea răposaților, cărora artistul le-a dedicat adevărate cronici de viață. Pe fiecare cruce sunt scrise numele și o scurtă istorie în versuri a celui îngropat acolo și îi este sculptată imaginea, reprezentându-l pe acesta într-o ipostază importantă din viața sa. De la versurile pline de umor s-a dat această denumire cimitirului.

CimitirulVesel4cimitirul vesel10

Întregul cimitir-muzeu este o adevărată monografie a oamenilor acestor locuri, cu obiceiurile, ocupațiile și tradițiile lor, toate acestea adunate pe o cruce de stejar, colorată într-o nuanță de albastru, numit „albastru de Săpânța”, și pictată cu motive maramureșene viu colorate.

cimitirul vesel9

Cimitirul Vesel de la Săpânța face parte din Simpozionul Monumentelor Funerare, care a avut loc în anul 1998 în S.U.A și a fost clasat pe primul loc din Europa și al doilea în lume după Valea Regilor.

În mijlocul acestui muzeu al monumentelor funerare este situată biserica ortodoxă a localității, ce prezintă o arhitectură deosebită și care în prezent este în proces de reabilitare.

cimitirul vesel11

Zona Săpânța este încărcată  de istorie, deoarece în apropierea localității, la Peri, sat ce astăzi aparține Ucrainei, a apărut prima mănăstire din Maramureș construită în vremea Dragoșeștilor în anul 1389.

De asemenea, natura din această zonă poate fi asemuită cu un paradis în care numai divinitatea și-a lăsat amprenta.

Pietrosu_Mare

O zonă în care tradițiile s-au conservat foarte bine de-a lungul timpului, până astăzi, astfel încât, portul popular este încă păstrat cu sfințenie și purtat cu cinste și mândrie de localnici în zilele de sărbătoare.

poarta maramuresana

Cimitirul vesel, în ciuda faptului că este un loc de veci, este unul aparte în care nu moartea este factorul principal, ci viața, aceasta fiind mai presus, de aici și ideea care predomină aici și anume că, oamenii au trăit ci nu faptul că au murit.

Datorită valorii sale inestimabile, originalității și unicității, cimitirul atrage numeroși turiști anual, atât din țară cât și din străinătate.

cimitirul-vesel-suveniruri

 

 

Facebook Comments
You may also like
9 motive să ne mândrim cu România
9 motive să ne mândrim cu România