Home > Diverse > IA românească și Tradițiile de creștere a cailor lipițani, în Patrimoniul UNESCO

IA românească și Tradițiile de creștere a cailor lipițani, în Patrimoniul UNESCO

///
Comments are Off
IA româneacă

Ia românească și „Tradițiile de creștere a cailor lipițani” au fost acceptate în lista Patrimoniului UNESCO.

IA românească și Tradițiile de creștere a cailor lipițani în Patrimoniul UNESCO

UNESCO, prin Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, pe data de 1 decembrie, a decis includerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii, conform deputatului Ana Cătăuță.

Citește și: Susținem includerea IEI ROMÂNEȘTI în patrimoniul UNESCO

„De Ziua Națională a României, Cămașa cu altiță a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO!
Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a decis includerea dosarului ”Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității.

Citește și: Locuri de vizitat în România. Unde să mergi vara aceasta în concediu

Este un moment deosebit pentru noi toți și vreau să le mulțumesc public tuturor celor care au contribuit la această victorie, prin seriozitate și dăruire, și, mai ales, prin perseverență.
De astăzi, de 1 decembrie, vom sărbători și recunoașterea universală a frumoasei povești despre una din tradițiile izvorâte din aceeași rădăcină comună a României și Republicii Moldova, ” a scris politicianul pe contul său de socializare.

De asemenea, s-a decis ca dosarul “Tradițiile de creștere a cailor lipițani” să fie acceptat în Lista Reprezentativă a elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității, conform aceleași surse.

Citește și: Palatul Parlamentului, simbol românesc cu trei recorduri mondiale

„Veștile bune continuă!
UNESCO, prin Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a decis ca dosarul “Tradițiile de creștere a cailor lipițani” să fie acceptat în Lista Reprezentativă a elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității.
Prezența României în acest dosar, la invitația experților din țările partenere, confirmă importanța acestei tradiții pe teritoriul țării noastre.” a mai scris deputatul.

Ce presupune acest lucru

Conform politicianului, includerea în Patrimoniul UNESCO atrage după sine şi o serie de responsabilităţi.

Citește și: Personalități feminine din România care au scris istorie

Onoranta recunoaştere şi includerea în Patrimoniul UNESCO atrage după sine şi o serie de responsabilităţi. Dar sunt convinsă că vom reuşi să implementăm un set clar şi coerent de politici publice pentru susţinerea artei confecţionării cămăşii cu altiţă şi promovarea acesteia. De asemenea, îmi pun mari speranţe că vom reuşi să atragem în jurul acestui proiect toate ideile creative şi îndrăzneţe.

Citește și: 9 motive să ne mândrim cu România

Totodată, politicianul a ținut să mulțumească celor care au făcut posibil acest lucru contribuind la realizarea lui.

„Le mulţumesc public tuturor celor care au contribuit la această victorie, prin seriozitate şi dăruire, şi, mai ales, prin perseverenţă,” a mai spus Ana-Maria Cătăuţă, într-un comunicat de presă, conform Libertatea.

Ce este cămașa cu altiță?

ia românească

Conform cultura.ro, cămașa cu altiță este descrisă astfel:

  • Piesă de bază a costumului popular femeiesc de sărbătoare;
  • Cămașa femeiască de tip carpatic: încrețită în jurul gâtului pe bentiță și cu repartiția ornamentelor potrivit tradiției: pe piept, pe altiță, de-a lungul mânecii, iar lățimile de pânză sunt încrețite în jurul gâtului;
  • Altița: „partea mânecii de pe umerii cămășilor femeiești (…), când e brodată cu cusături” (Dicționarul Academiei, 1907), „broderie lată, făcută cu arnici sau cu mătase pe umerii iilor” (Dicționarul explicativ al limbii române, 1958); lat. altitia provine din lat. altus-a-um, adj. = „înalt”

Citește și: România, premiere

Conform dexonline.ro, cuvântul altiță descrie porțiunea ornamentată prin alesătură sau prin cusătură în partea de sus a mânecilor iilor.

Citește și: Cum arată, astăzi, fetița al cărei portret apare în cea mai premiată fotografie din lume. A devenit o domnișoară superbă

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cum arată, astăzi, fețița al cărei portret apare în cea mai premiată fotografie din lume
Cum arată, astăzi, fetița al cărei portret apare în cea mai premiată fotografie din lume. A devenit o domnișoară superbă
Locuri de vizitat în România
Locuri de vizitat în România. Unde să mergi vara aceasta în concediu
Dubai, World Fashin Festival Award
Oamenii care aduc cinste țării și fac România Frumoasă. Premii obținute de români pe podiumul din Dubai
Ziua Copilului, de ce în România se celebrează pe 1 iunie
Ziua Copilului, de ce în România se celebrează pe 1 iunie