Home > Diverse > Consumul de alcool și efectele pe care le are asupra consumatorului

Consumul de alcool și efectele pe care le are asupra consumatorului

///
Comments are Off
Consumul de alcool și efectele pe care le are asupra consumatorului

Consumul de alcool, la fel ca viteza, este principala cauză a accidentelor rutiere din țara noastră. Deși, consumul de alcool aduce numai probleme, precum crime, accidente, violuri, jafuri și alte nenorociri, este considerată o activitate absolut normală pentru majoritatea populației. Fără îndoială, suntem un popor consumator de alcool, în multe situații, în exces, iar acest lucru nu ar trebui să fie o mândrie.

Din păcate, consumul de alcool este atât de înrădăcinat în ADN-ul poporului nostru, încât continuăm să promovăm consumul chiar și prin intermediul folclorului. Încurajarea băuturii fiind în multe situații subiectul principal al cântecelor populare. Bineînțeles, că nu acesta este scopul lor, dar în mod subliminal este o încurajare, pe lângă faptul că reflectă comportamentul și prostul obicei bine înrădăcinat. Nu ar fi o problemă, dacă toată lumea s-ar limita la consumul moderat, însă în multe situații, acesta creează dependență și duce la un consum excesiv.

Probabil, că acest obicei, al consumului de alcool, e moștenit de la strămoșii daci, care, conform istoricilor, obișnuiau să aibă aceeași practică, până în momentul când regele lor, Burebista, a dat ordin ca să fie scoasă toată vița de vie din întreaga țară, pentru a pune punct bețiilor ce aveau loc. De atunci, au trecut milenii, iar o astfel de acțiune ar fi imposibilă pentru perioada de consum pe care o trăim. Însă, ar trebui să existe alte constrângeri pentru consumul excesiv, ar trebui impuse legi mult mai drastice pentru pedepsirea celor care urcă la volan băuți și care distrug familii, în urma inconștienței lor, iar comercializarea alcoolului ar trebui limitată.

Zilnic, în România mor oameni din cauza accidentelor produse de șoferi inconștienți, care se urcă beți la volan. Din păcate, la noi, berea se consumă în loc de apă, cârciumile sunt pline și nu există socializare, fără un pahar de tărie. Acesta este adevărul și cu toate că există zi de zi consecințe la nivel național, al consumului excesiv de alcool, noi continuam să avem aceleași obiceiuri nocive.

Consumul excesiv de alcool îmbolnăvește ficatul, corpul se degradează, iar aspectul fizic și întregul organsim au de suferit. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, alcoolul creează dependență, afectează sănătatea mintală și asta nu doar cât timp persoana care a consumat se află sub influența alcoolului, ci are efecte pe termen lung.

Iată care sunt doar câteva dintre efectele negative ale alcoolului, pe termen lung, conform curiousmind.com.

1. Deficit de memorie

Excesul consumului de alcool face creierul să proceseze informațiile mai lent. Afectează funcționarea generală a creierului precum și intelectul. Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor se trezesc a doua zi, după ce au băut, cu greu și nu au amintirea activității lor din noaptea precedentă.

2. Tulburări cerebrale

Creierul umed, cunoscută sub denumirea științifică de de Wernicke-Korsakoff (WKS), este o tulburare a creierului care afectează până la 90% dintre consumatorii cronici de alcool. Această condiție apare atunci când excesul de alcool din corp interferează cu capacitatea corpului de a absorbi tiamina. Rezultatul final este o deficiență a vitaminei B1 din creier. Lipsa vitaminei B1 poate crea halucinații, deficiențe de vedere și pierderea coordonării musculare. Dacă nu este tratată, această tulburare poate duce la afectarea permanentă a creierului.

3. Îmbătrânirea mai rapidă a creierul

Excesul de alcool provoacă îmbătrânirea rapidă a creierului. Consumul zilnic de alcool scade cantitatea de materie cenușie din creier. Aceasta este partea creierului care găzduiește țesuturile, bogată în celule nervoase. Un volum mai mic de substanță cenușie înseamnă mai puține fibre nervoase care transmit semnale către creier. Acest lucru poate duce la probleme grave de memorie.

4. Depresia și anxietatea

Alcoolismul poate da o stare de depresie sau anxietate, deoarece excesul de alcool dezechilibrează hormonii și influențează sentimentele. Deși, consumul de alcool va suprima sentimentele negative, efectele sale nu vor dura pentru totdeauna. Mulți alcoolici recurg la sinucidere sau crimă, atunci când simt că nu găsesc o rezolvare a problemelor în alcool. Acest lucru se întâmplă deoarece corpurile lor au dezvoltat toleranță pentru alcool. Cei deprimați, cu gânduri negative de auto-vătămare, trebuie să caute ajutor la o instituție de tratare a alcoolului, scrie aceeași sursă.

5. Comportamente anti-sociale

Consumatorii cronici de alcool sunt deseori singuri, deoarece tind să fie agresivi și impulsivi în mediile sociale. Dacă sunteți anti-sociali și beți cantități excesive de alcool, este posibil să vă fie greu să interacționați cu alții din cauza stresului, a furiei și a rușinii. Dacă suferiți de oricare dintre efectele acestea, este recomandat să găsiți ajutor cât mai curând posibil. Vorbiți cu prietenii și familia, eliminați toate tentațiile alcoolice din viața voastră, de asemenea, găsiți un hobby pentru a vă menține ocupat.

 

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cum puteți salva o viață cu un simplu ac, în caz de AVC
Cum puteți salva o viață cu un simplu ac, în caz de AVC
Ce trebuie să consumi dacă suferi de afecțiuni la rinichi
Ce trebuie să consumi dacă suferi de afecțiuni la rinichi
Ce beneficii au lămpile cu sare de Himalaya
Ce beneficii au lămpile cu sare de Himalaya
Câinele, cel mai bun prieten al omului, poate deveni un real dușman al sănătății tale