Home > Destinații > Istanbul, orașul lalelelor

Istanbul, orașul lalelelor

///
Comments are Off

Cu o populație de aproximativ 19 milioane, Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume şi cel mai mare oraş european. Istanbul, numit şi orașul lalelelor, este capitala economică a Turciei și prefectura provinciei cu același nume.

13063364_1010083412390642_7748916644754350534_o

Istanbulul este orașul ce se întinde pe două continente, Europa și Asia, cele două fiind legate între ele de două poduri gigantice, primul și cel mai renumit este podul Bosfor ce traversează strâmtoarea cu același  nume, care leagă Marea Neagră de Marea Marmara și cel de al doilea, denumit Podul Cuceritorului.

turcia2011 208

Poartă numele oficial de Istanbul din 28 martie 1930, până atunci orașul se numea Constantinopol.

Istanbulul se numără printre primele orașe din lume la numărul de turiști care îl vizitează anual, deoarece este un oraș încărcat de istorie, la fiecare pas pot fi întâlnite urme ale civilizației otomane și bizantine, civilizații ce au dominat întreaga lume secole la rând. Pe lângă vechile comori arhitecturale, Istanbulul este împânzit și de numeroase clădiri noi, impozante și extrem de luxoase. Este orașul marilor contraste, unde vechiul se împletește cu noul.

turcia2011 209

Este orașul restaurantelor și al comerțului de toate tipurile și mai ales al turismului. Dezvoltarea sa economică se datorează și așezării strategice, la granița dintre continente, acesta fiind poarta către orient dinspre Europa și invers.

Este locul ideal pentru cumpărăturile de orice fel, dar și pentru gurmanzii ce preferă aromele orientale pline de savoare, care te întâmpină spre degustare la tot pasul.

bazaar-782316_960_720

Pentru turiștii români a devenit destinația cea mai accesibilă, datorită distanței mici, dar și ofertelor turistice extrem de variate și a numeroaselor obiective turistice ce pot fi vizitate aici. În jurul Istanbulului se găsesc numeroase insule de dimensiuni mici, la care se ajunge cu vaporul sau feribotul. Una dintre cele mai atractive este Insula Prințesei, iar pe insulă sunt întâmpinați de calești trase de cai și conduse de birjari. Turul insulei în caleașcă este o adevărată încântare vizuală, insula poate fi comparată cu un mic paradis.

turcia2011 444DSC00957

Dintre obiectivele cele mai importante din Istanbul, pe care nu trebuie să le ratați dacă ajungeți aici, sunt următoarele.

Palatul Topkappî se află în apropierea renumitei piețe Sultanahmet și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din Istanbul. A fost construit în secolul al XV-lea. Aici au domnit pe rând generații ale dinastiilor otomane, printre care și renumitul Sultan Suleiman zis Magnificul. Are o suprafață de șapte sute de mii de metri pătrați, fiind înconjurat de ziduri înalte ce măsoară o circumferință de aproximativ cinci kilometri. Palatul este absolut fascinant și te poartă cu gândul în vremuri istorice. Puteți admira stilul și arhitectura fascinantă ale acelor vremuri, vechi de aproximativ 600 ani, iar cei care ați fost fani ai serialul Suleiman Magnificul, veți avea satisfacția de a păși pe urmele acestuia și a renumitei sale sultate Hurem, veți putea retrăi imaginar scenele absolut fascinante ale filmului istoric.

Constructia este formată din mai multe pavilioane organizate în jurul a patru curți interioare. În prima curte, turiștii pot degusta diverse preparate servite la curtea otomana. În Pavilionul Mantiei Sfinte sunt păstrate cateva dintre cele mai sacre relicve pentru musulmani, de exemplu, fire de păr din barba Profetului Mahomed si două săbii ce au aparținut acestuia. Locul haremului, de asemenea, este un important punct de atracție pentru turiști.

Istanbul.Topkapi036

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMoscheea Albastră este un alt obiectiv pe care nu trebuie să-l ratați în niciun caz dacă ajungeți la Istanbul. Se mai numește și Moscheea Sultanahmed, de la numele sultanului Ahmed I, care a dorit să construiască un lăcaș de cult mai impozant și mai grandios decât Hagia Sofia, aflată în apropierea ei. Este cu siguranță una dintre cele mai frumoase și impunătoare moschei din Istanbul. Are șase minarete, iar interiorul este placat cu zeci de mii de plăci de ceramică albastră. Construirea ei a durat aproape opt ani, este foarte încăpătoare, adăpostind peste zece mii de oameni în interior. Moscheea este prevăzută cu două sute șaizeci de ferestre care asigură pătrunderea luminii în interior. Este placată în mare parte cu faianță albastră, de unde și denumirea de Moscheea Albastră. Aici se află mormântul sultanului Ahmed I.

DSC00855

Picture 454Bazilica Sfânta Sofia sau Hagia Sofia se află în centrul pieței Sultanahmet. Este o capodoperă a imperiului bizantin. A fost construită în anul 537 de către împăratul Iustinian, având rol de biserică până în anul 916, iar mai apoi transformată în moschee până în 1934. În anul 1935 a fost deschisă ca muzeu și se spune că este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia. În perioada otomană, după ce aceasta a fost tranformată în moschee, mozaicurile cu care erau placați pereții au fost acoperite cu motive musulmane. Din fericire, otomanii nu au distrus mozaicurile de pe cupola clădirii, ci le-au acoperit cu tencuială, fiind considerate neadecvate religiei musulmane, astfel încât, în secolul al XIX-lea, o mare parte dintre acestea au fost redescoperite și restaurate. Este o construcție grandioasă, iar cupola absolut fascinantă.

DSC00878

 Bazarul Egiptean, este un alt obiectiv extrem de apreciat de către turiștii veniți din întreaga lume. Acesta a fost construit în anul 1683. Aici era punctul de întâlnire al tuturor comercianților veniți din toate părțile lumii. Cu peste 4000 de magazine, bazarul atrage anual milioane de turiști din întreaga lume. De aici puteți achiziționa bijuterii din aur, covoare, obiecte din ceramică lucrate manual, diverse condimente și produse tradiționale.

turcia2011 374

turcia2011 376

turcia2011 375

Istanbulul poate fi vizitat în orice sezon. Dacă ajungeți în perioada aprilie-mai, vă veți încânta privirea cu minunatele covoare de lalele pe care le veți întâlni la tot pasul și care împânzesc orașul. Istanbulul se mai numește şi orașul lalelelor.

Istanbul, orașul lalelelor

turcia2011 339

turcia2011 167

Alt obiectiv turistic care poate fi vizitat la Istanbul este Palatul Dolmabahce, care este cea mai mare și mai luxoasă reședință din Turcia. Are 15.000 de metri pătrați construiți, 285 de camere, plus băile, holurile și anexele. În palat puteți admira opulența orientală a ultimilor șase sultani otomani, care au locuit aici, combinată cu rafinamentul occidental. Palatul seamănă cu o reședința imperială europeană. Designul și decorațiunile sunt absolut impresionate și fabuloase.

Obiectivele turistice care pot fi vizitate în Istanbul sunt numeroase, iar un minisejur nu este suficient pentru a le putea admira pe toate.

turcia2011 435

13062976_1010083139057336_7022015249976544133_o

 

 

Vedeți aici un clip, filmat în Istanbul, cu jonglerie cu renumita înghețată turcească:

https://youtu.be/L6BJz9xQeJA

 

 

Facebook Comments
You may also like
Ce trebuie să știi când vizitezi aceste țări
Ce trebuie să știi când vizitezi aceste țări
Dubai, orașul viitorului
Elveția, un tărâm fascinant
Satul de poveste unde nu există străzi
Satul de poveste unde nu există străzi