Home > Sănătăte > Ventuzele, terapia bunicilor

Ventuzele, terapia bunicilor

///
Comments are Off
Ventuzele, terapia bunicii

Ventuzele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri și au fost folosite în toate culturile pentru tratarea diverselor afecțiuni. Se spune că primele ventuze folosite au apărut în Egiptul Antic și erau făcute din corn de animal. Istoria lor este veche de mii de ani și în Asia. De-a lungul timpului s-au folosit ventuze din ceramică, alamă sau sticlă de forma unor mici borcane cu marginea netedă și rotundă, iar astăzi în cabinetele specializate se folosesc inclusiv ventuze din cauciuc.

Ventuzele nu au lipsit nici din medicina populară a poporului român.  Acestea erau un remediu la îndemână și bun pentru foarte multe afecțiuni. Nu a existat comunitate unde să nu se recurgă la terapia cu ventuze, pentru care trebuia totuși puțină îndemânare. Astfel, în cazurile de răceală, nevralgii intercostale, viroze sau alte tipuri de afecțiuni, ventuzele erau cel mai eficient remediu. Aplicarea lor se face destul de simplu, cu puțină pricepere și exercițiu oricine le poate aplica, totuși, recomandat ar fi să se recurgă la un specialist din centrele specializate pentru a se putea ține cont și de diagnostic și de locul unde trebuie aplicate, care se face în funcție de afecțiune.

Bătrânii care  practicau acest gen de terapie știau însă locul unde trebuie aplicate și nu puneau niciodată ventuze pe  coloana vertebrală ci doar pe lângă ea, de o parte și de alta și nici în zona șalelor. Este bine de știut că există anumite puncte și zone pe spate care corespund anumitor organe și afecțiuni, precum în acupunctură.

Pentru aplicare este nevoie fie de o lumânare aprinsă  sau o brichetă pentru ca focul să consume oxigenul din interior și fixată imediat pentru a se forma vid la contactul ventuzei cu pielea. Mai poate fi folosită o baghetă la capătul căreia se aplică vată îmbibată în spirt, căreia i se dă foc și trebuie introdusă în ventuză pentru a arde oxigenul din interior, apoi ventuza trebuie aplicată imediat pe spate. Unii dau cu ulei pe piele pe locul unde se va pune ventuza, în timp ce altă metodă este aşezarea lor pe pielea curată și uscată. Timp de aproximativ un sfert de oră pacientul trebuie să stea întins pe burtă cu ventuzele aplicate pe spate. Astfel, se vor forma niște  umflături în interior, practic pielea este absorbită spre interiorul ventuzei. În vidul creat în interiorul ventuzei se acumulează toate toxinele din organism și se descompun, grăbind astfel vindecarea organismului. După aproximativ 15 minute acestea se scot și e bine de știut că vor rămâne niște umflături în zona unde au fost fixate, iar pielea poate deveni roșie sau chiar vineție. Umflăturile se vor resorbi în scurt timp, în cazul vânătăilor va dura ceva mai mult, în funcție de capacitatea fiecărui organism de a se reface.

O altă metodă folosită în Orientul Mijlociu de aplicare a ventuzelor este după ce în prealabil pielea a fost ușor crestată cu un bisturiu sterilizat, pe zona unde se aplică ventuza. În felul acesta sângele cu toate toxinele din organism va fi absorbit în interiorul ventuzei.

În prezent ventuzele încep să fie din ce în ce mai populare în rândul terapiilor complementare, existând numeroase cabinete specializate unde puteți apela la ele pentru tratarea diverselor afecțiuni. Pentru cazurile cronice sunt necesare mai multe ședințe, dar în cazurile acute de răceli sau viroze și o singură ședință poate fi extrem de benefică. Este o metodă de terapie eficientă și absolut invazivă, totuși nerecomandată femeilor însărcinate, persoanelor care suferă de afecțiuni dermatologice sau au capilarele foarte subțiri, celor diagnosticați cu boli ale sângelui, cum ar fi hemofilia, anemia, leucemia sau probleme de coagulare. De asemenea, este nerecomandată în cazul celor care suferă de alcoolism.

Ventuzoterapia se foloseşte astăzi şi pentru întreținerea frumuseții. Este cunoscută printre terapiile care ajută la eliminarea celulitei, datorită detoxificării care are loc la nivelul pielii, reducând vizibil aspectul de coajă de portocală. Această procedură este posibilă pentru că se folosesc  ventuze din cauciuc, cu ajutorul cărora se extrage aerul din interior cu multă ușurință, fixându-se astfel pe suprafața pielii, eliminând depozitelor de grăsime.

Sursa foto: backinhealthosteo.com.au

 

Facebook Comments
You may also like
Ceaiul care îți ia durerea de cap cu mâna
Ceaiul care îți ia durerea de cap cu mâna
Oțetul din cidru de mere
Oțetul din cidru de mere, remediu la îndemâna oricui
terapii complementare
„Vindecă-ți sufletul”, eveniment de terapii complementare
Body Mind Spirit, cel mai mare eveniment de dezvoltare personală, sănătate și frumusețe din România (P)