Home > Știați că? > Ziua Internațională a Educației

Ziua Internațională a Educației

///
Comments are Off
Ziua Internațională a Educației

Data de 5 octombrie a fost aleasă de către UNESCO pentru a celebra Ziua Internațională a Educației și Ziua Internațională a Profesorului.

  • Ziua Internațională a Educației marchează semnarea a două documente importante, ce vorbesc despre cadrele didactice la nivel mondial,  „Recomandarea UNESCO şi a Organizației Internaționale a Muncii privind statutul profesorilor” din anul 1966 şi ”Recomandarea privind învăţământul superior”, din anul 1997.
  • Federația mondială a Uniunii Sindicatelor Didactice, Education International, vorbeşte atât despre recunoaşterea şi celebrarea la nivel mondial a acestei zile, cât şi despre respectarea celor două recomandări, de către toate țările. Federația a lansat o campanie, din 1994, prin care să fie recunoscute aportul şi rolul cadrelor didactice şi personalului din educație, aduse evoluției intelectuale, spirituale şi economice a oricărei societăți. Astfel, se atrage încă o dată atenția asupra faptului că rolul educației este primordial pentru viitorul oricărui stat și pentru evoluția întregii umanități.
  • Din anul 2008, pe 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educației, se acordă din doi în doi ani Premiul Hamdan. Acesta este o formă de a răsplăti performanţele şi metodele unor profesori excepționali, ce au proiecte prin care să eficientizeze procesul de învățare. Premiul are în total o valoare materială de 300.000 de dolari, care se împarte la trei premianți.
  • Acest proiect de recompensare și stimulare pe plan mondial al procesului de învătământ este susținut de un fost viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite, de la numele căruia vine și denumirea premiului (Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum).

 

 

 

 

Facebook Comments
You may also like
învățământ
Astfel de profesori nu au ce căuta în învățământ
Cei șapte ani de acasă, baza unei societăți civilizate