Home > Bunele maniere > Cum să ne comportăm în centrele comerciale. Reguli de bun simț la cumpărături

Cum să ne comportăm în centrele comerciale. Reguli de bun simț la cumpărături

///
Comments are Off
Cum să ne comportam la cumpărături

Cum trebuie să ne comportăm în centrele comerciale și ce reguli de bun simț trebuie să respectăm atunci când ne aflăm la cumpărături.

Cum ne comportăm în centrele comerciale

Frecventarea centrelor comerciale a devenit un obicei și o necesitate în rândul populației urbane, în special. Astfel că, la sfârșit de săptămână sau mai ales în perioada sărbătorilor, aglomerația din magazine poate deveni obositoare sau chiar supărătoare. În special dacă nu ne adaptăm unor reguli ale bunului simț.

citește și: Bune maniere la volan

Trebuie să fim atenți să nu deranjăm pe nimeni cu prezența noastră și să ne comportăm în centrele comerciale, cu cei din jur, exact așa cum dorim noi să fim tratați. Dacă toți am respecta aceste reguli, s-ar evita multe neplăceri.

Iată cum să ne comportăm în centrele comerciale, ce situații trebuie evitate și ce reguli respectate.

Reguli de bun simț, la cumpărături

  • Aceste reguli ar trebui să înceapă încă din spațiul destinat parcajelor. Astfel, parcarea mașinilor trebuie să se desfășoare civilizat și, bineînțeles, respectând marcajele impuse.
  • Nu parcați niciodată mașina pe linia ce delimitează locurile, ocupând două spații de parcaj. Încercați să vă încadrați-vă perfect pe un singur loc.
  • Este interzis să parcați pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități, dacă nu este cazul, chiar dacă nu găsiți loc în apropiere. Aceste locuri marcate sunt special destinate persoanelor care au o dizabilitate și al căror acces trebuie să fie facilitat. Pentru asta s-au creat aceste locuri destinate lor. Încercați să înțelegeți și să respectați necesitățile acestora.

citește și: Reguli de bune maniere la masă. Cum trebuie să te comporți când ești așezat la masă

  • Deplasarea cu scara rulantă ar trebui să se facă numai pe partea dreaptă, pentru a lăsa spațiu liber pe partea stângă și implicit loc pentru accesul celor grăbiți.
  • Împingerea cărucioarelor de cumpărături poate crea neplăceri celor din jur, deoarece se pot face greșeli prin care ceilalți participanți pot fi deranjați. Aveți mare grijă când manevrați coșurile pentru a nu-i lovi pe cei din preajma voastră. De asemenea, nu le lăsați pe mijlocul intervalului sau între rafturi, împiedicând sau chiar blocând accesul celorlalți cumpărători.
  • Indicat ar fi să evitaţi înghesuiala de la uşă sau cea de la standuri, în special la cele cu produse vrac.
  • Produsele alimentare pe care nu mai doriţi să le cumpăraţi nu trebuie să le lăsați oriunde prin magazin, mai ales dacă sunt produse perisabile sau congelate. Acestea din urmă se pot decongela şi altera. Din acest motiv trebuie să le duceți înapoi pe raftul de pe care le-ați luat.

Evitați îmbulzeala

  • În cazul în care chiar nu aveți cum să mergeți la cumpărături fără copii și nu sunt nici locuri special amenajate pentru aceștia, nu trebuie lăsați să alerge printre rafturi sau pe culoare. Acest lucru ar putea să-i deranjeze pe ceilalți clienți sau pe lucrătorii comerciali. În niciun caz nu trebuie să-i lăsați să răscolească rafturile.

citește și:Formule de salut potrivite cu momentul zilei

  • Nu trebuie să criticați cu ton ridicat produsele expuse la vânzare, indiferent de neajunsurile pe care le remarcați în legătură cu ele. Pentru eventualele nelămuriri și nemulțumirile legate de nerespectarea standardelor de comercializare trebuie să vă adresați lucrătorilor comerciali. Aceștia vă pot da explicațiile căutate.
  • Nu consumați, nici măcar parțial, produsele înainte să ajungeți la casă să achitați.
  • Încercați să nu folosiți un ton ridicat când vorbiți cu cei care vă însoțesc. Iar dacă vorbiți la telefon să o faceți, de asemenea, cât mai discret. Nu trebuie să-i faceți pe ceilalți cumpărători martori la discuțiile voastre. Nu de alta, dar se pot simți deranjați de gălăgia pe care o puteți crea.
  • Când ajungeți la casa de marcat este bine să respectați rândul și să acordați prioritate vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și femeilor însărcinate. Bineînțeles, în cazul în care casele speciale destinate acestora nu funcționează.
  • Dacă vă confruntați cu situația neplăcută când cineva intră în fața dumneavoastră, este bine să nu vă enervați și să-i atrageți atenția politicos, fără a provoca vreo ceartă.

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cum să economisești, folosind o platformă de cashback
Cum să economisești, folosind o platformă de cashback
Maniere și obiceiuri din anumite zone de pe glob
Ce trebuie să știi când vizitezi aceste țări. Maniere și obiceiuri din anumite zone de pe glob
Bune maniere la cinema de care trebuie să ținem cont
Bune maniere la cinema, reguli ce trebuie respectate
Formule de salut potrivite cu momentul zilei
Formule de salut potrivite cu momentul zilei