Home > Diverse > Testul Babeș-Papanicolau, tot ce trebuie să știi. De ce este imperios necesar ca femeile să facă acest test

Testul Babeș-Papanicolau, tot ce trebuie să știi. De ce este imperios necesar ca femeile să facă acest test

///
Comments are Off
Testul Babeș-Papanicolau. De ce este imperios necesar ca femeile să facă acest test

Testul Babeș-Papanicolau este esențial pentru identificarea anumitor tipuri de afecțiuni ginecologice printre care și cancerul. Acest test ne arată starea de sănătate a colului uterin. Iată când trebuie făcut și ce presupune acesta.

Testul Babeș-Papanicolau trebuie făcut anual 

Deși sănătatea ar trebui să fie o prioritate majoritatea oamenilor se prezintă la doctor doar în cazul în care apare o afecțiune simptomatică care îi deranjează. Așa se face că de cele mai multe ori se ajunge la doctor mult prea târziu, când boala este deja avansată și nu se mai poate face nimic. Cel mai bun tratament este, însă, prevenția bolii.

Citește și: Cum previi bolile de inimă. Ce trebuie să consumi pentru a avea inima sănătoasă

Conform medicului specialist în obstetrică-ginecologie, Cristina Buzgar, România s-ar afla pe loc fruntaș în Europa la numărul cazurilor de cancer de col uterin. Acest lucru ar putea fi totuși prevenit, dacă femeile și-ar face controlul regulat de prevenție și implicit testul Babeș-Papanicolau.

Conform sursei, cancerul de ovare este unul foarte parșiv și dă simptome prea puțin, la fel e și cel de col. Doar cancerul uterin și cel de sân ar da unele simptome. Din acest motiv trebuie făcut testul chiar dacă nu avem vreun simptom care să ne deranjeze.

Ce este testul Babeș-Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau este testul care poate identifica o afecțiune ginecologică de la nivelul colului, printre care și cancerul. Este un test care se realizează simplu, prin recoltarea de secreție de pe colul uterin. Conform specialistului, eficiența acestui test este foarte mare, însă, nu atât de mare cât este biopsia, care presupune recoltarea de țesut.

Citește și: Profesor Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Popoarele care vor să trăiască mult și sănătos trebuie să consume acest lucru

În prezent medicina a avansat și există mai multe tipuri de teste Papanicolau. Dacă înainte exista testul clasic pe lamă, acum există testul în mediu lichid, care este diferit de cel pe lamă, conform medicului. De asemenea, acest test realizat în mediu lichid, permite ca testarea să aibă loc mai rar, chiar o dată la doi ani, dacă analiza a ieșit bună. Acuratețea testului este de 99%.

Testul este o analiză a celulelor colului uterin, este non-invaziv și se face prin recoltarea de celule de pe col, folosind o periuță. Testul durează aproximativ 30 de secunde și nu ar trebui să creeze disconfort. Însă în unele cazuri, dacă femeia are o infecție sau vaginită este posibil ca recoltarea să creeze disconfort, a precizat specialistul.

Citește și: Secretele anti-îmbătrânire. Cum poți diminua ridurile. Sfaturi anti-aging de la specialistul Angela Stolnicu

„Dacă femeia are infecție vaginală în momentul recoltării, testul este influențat, ideal ar fi ca ea să-și trateze întâi infecția și apoi să vină pentru recoltarea testului atunci când nu mai are infecție”, a precizat doctorul Cristina Buzgar.

Când se poate face testul Babeș-Papanicolau

Testul Papanicolau nu poate fi recoltat pe perioada menstruației, dar nici dacă cu o seară înainte a avut loc un contact sexual. Ideal este ca să fie recoltat la două-trei zile după terminarea menstruației. Deoarece celulele sunt mult mai vizibile, iar colul este mai puțin sensibil în această perioadă.

Înainte de test nu trebuie făcute spălături vaginale în ultimele 24 de ore, de asemenea, este important să nu existe infecții vaginale în timpul recoltării testului. De asemenea, nici să nu fi avut loc un contact sexual înainte cu o zi, sau să fim la menstruație când facem testul. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite atunci acuratețea testului va fi maximă, a precizat ginecologul.

Citește și: Alimente bune pentru inimă. Care sunt și de ce trebuie să le introduci în alimentația ta

Rezultatul testului Babeș-Papanicolau poate dura între 3-10 zile lucrătoare. Testul se poate face începând cu șase luni de la debutul vieții sexuale. Acest test trebuie făcut după începerea vieții sexuale, întrucât există numeroase boli cu transmitere sexuală. Printre acestea se numără Chlamidia, o afecțiune care dacă nu este tratată poate duce la infertilitate, conform medicului.

Testul în mediu lichid versus testul pe lamă, avantaje și dezavantaje

Testul în mediu lichid asigură o acuratețe mai mare decât testul clasic realizat pe lamă și care este și mai ieftin. Cu toate acestea medicul recomandă ca dacă nu există posibilitatea realizării unui test în mediu lichid să se apeleze la testul clasic.

Diferența este că la testul clasic numărul de celule recoltate poate să fie redus până ajunge la laborator, în schimb în cazul testului în mediu lichid, aceste celule sunt hrănite de lichidul în care sunt depozitate. Astfel ele ajung în proporție de 100% la laborator. În felul acesta acuratețea testului crește semnificativ spre deosebire de primul.

Citește și: Pătrunjelul este bun pentru diabetici. Ce recomandă doctorul Petrache

Doctorul mai spune că deși ai făcut testul Papanicolau, acest lucru nu-ți confirmă faptul că ești perfect sănătoasă din punct de vedere ginecologic. Deoarece testul Papanicolau ne arată doar sănătatea colului uterin. Acesta, însă, nu ne poate spune despre ovare, trompe sau uter prea multe. Astfel că, fibromul uterin nu poate fi identificat prin acest test.

Conform specialistului, există teste diferite pentru fiecare boală, întrucât sunt organe diferite. Însă, boala cea mai gravă este cea a colului uterin, deoarece este cel mai greu de depistat. Bolile ovarelor, în general dau simptome și sunt mai ușor de identificat, a mai precizat ginecologul. De asemenea, și în cazul fibromului există simptome sau poate fi identificat la realizarea unei ecografii.

Citește și: Osteoporoza, cauze, prevenție și tratamente. Tot ce trebuie să știi despre sănătatea oaselor

În cazul bolilor care pot fi identificate doar la microscop, testul Babeș-Papanicolau este soluția.

„Uneori pot fi identificate și celule de pe uter, care ies prin col, identificându-se astfel anumite cancere de uter, care țin de partea interioară, de endometru”, a precizat specialistul în ginecologie.

Interpretarea testului

În cazul în care testul Papanicolau indică anumite modificări sau anomalii ale celulelor se va recomanda o colposcopie pentru a identifica mai precis cauza.

Citește și: Care sunt efectele post-vaccinare Covid. Ce spune medicul Mihaela Steriu

De asemenea, pentru identificarea cancerului se poate recurge direct la testarea HPV, pentru a identifica prezența virusului care produce cancer. Însă, această analiză este mai costisitoare, și în general se recomandă doar atunci când există suspiciuni serioase și la recomandarea medicului.

Doctorul Cristina Buzzgar, mai spune că un consult, un Papanicolau și o ecografie sunt absolut necesare o dată pe an, chiar dacă femeia nu are vreun simptom. Iar dacă analizele nu ies bine, atunci doctorul va recomanda revenirea la trei luni sau șase luni pentru a repeta analiza.

Citește și: Cum scazi rapid glicemia. Ce recomandă diabetologul Daniela Petrache

În ceea ce privește rezultatul unui test Papapnicolau, medicul spune că dacă vedem bifat pe analiză NILM, înseamnă că testul a ieșit bine și pacienta nu are de ce să-ți facă griji, deoarece testul este negativ pentru leziuni intraepiteliale maligne. Adică este vorba despre un col sănătos.

Dacă însă, pe analiză apar bifate alte puncte ar trebui discutat cu medicul ginecolog care vă va spune despre ce este vorba, va prescrie tratament sau va decide ce este de făcut, în funcție de situație.

Ce faci dacă testul nu a ieșit bine

Dacă analizele arată risc de cancer, atunci se va recurge la analiza de identificare a virusului (Humana Papiloma Virus, prescurtat HPV). Apoi urmează tratamente, care sunt în general de foarte lungă durată sau sunt chirurgicale.

Citește și: Cancerul de colon. Primele semne care te trimit la doctor

Din acest motiv, spune medicul, este atât de important și recomandat să se facă testul Babeș-Papanicolau, pentru a putea identifica o posibilă problemă la nivelul colului, încă din stadiu incipient.

„Mergeți pe prevenție, încercați să vă îngrijiți de sănătate să faceți, să zicem măcar la doi ani un Papanicolau, o ecografie și o consultație să vă asigurați că sunteți bine. Iar dacă nu sunteți bine și începe ceva să apară, imediat se tratează. E greu deja să tratăm când deja boala e veche, gravă, cu risc de cancer”. A conchis doctor Cristina Buzgar, medic specialist obstetrică- ginecologie, pe contul său de Youtube.

Citește și: Fibromul uterin, cauze și tratament. Dr. Cristina Buzgar: Fibromul uterin este o boală a femeilor care nu au orgasme regulate

 

Sursa : Yoni Welness Dr. Cristina Buzgar

Sursa foto: Captură Video

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments
You may also like
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cel mai bun remediu pentru articulații. Durerile dispar în șapte zile
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cum să scapi de varice cu ajutorul rozmarinului. Rețeta recomandată de fitoterapeuți
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Cauzele spirituale ale excesului de greutate. De ce ne îngrășăm, de fapt
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie
Problemele de memorie. Când ar trebui să te îngrijoreze pierderile de memorie